Overheid moet ook rentevergoeding van gedupeerde spaarders compenseren

23-01-2023

Overheid moet ook rentevergoeding van gedupeerde spaarders compenseren

Het ziet er naar uit dat spaarders die te veel belasting hebben betaald over hun spaargeld in box 3, extra gecompenseerd gaan worden. Het gerechtshof in Arnhem heeft namelijk bepaald dat de overheid ook moet opdraaien voor de rente over het door de gedupeerden te veel betaalde bedrag.

Eind 2021 oordeelde de Hoge Raad dat het fictieve rendement op vermogen in box 3 te hoog was en niet in relatie stond tot de lage spaarrentes. Dit is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Spaarders die daardoor te veel belasting hebben betaald in de periode tussen 2017 en 2022, kunnen dit geld terugkrijgen.

Een van de gedupeerde spaarders heeft op grond van de uitspraak van de Hoge Raad duizenden euro’s te veel betaalde belasting inderdaad teruggekregen. Maar over dit bedrag was geen rente betaald. Het gerechtshof in Arnhem heeft nu bepaald dat de desbetreffende spaarder ook nog eens recht heeft op een rentevergoeding van, in dit geval, €1.700.

Het ziet er naar uit dat er nog veel meer gedupeerde spaarders recht hebben op een extra rentevergoeding van hun te veel betaalde spaartaks. Persbureau ANP meldt dat het ministerie van Financiën kennis heeft genomen van de beslissing van het hof en de uitspraak nader gaat bestuderen.

Bron: Rechtspraak.nl