ACM: grootbanken geven bewust te weinig spaarrente

29-05-2024

ACM: grootbanken geven bewust te weinig spaarrente

Wie bij een grootbank spaart krijgt volgens onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) te weinig rente. De grootbanken stemmen volgens de ACM stilzwijgend de lage spaarrentes met elkaar af, ervan uitgaand dat meeste klanten toch wel bij de grootbank blijven sparen.

Kartel

De ACM zegt geen aanwijzingen te hebben van verboden afspraken tussen de grootbanken om de rente laag te houden. Wel zegt de toezichthouder dat het ‘aannemelijk’ is dat er sprake is van ‘stilzwijgende afstemming’ tussen de grootbanken over spaarrentes. Dat betekent dat de grootbanken elkaars rentetarieven in de gaten houden en elkaar op de voet volgen in plaats van te concurreren. Dat is in principe niet verboden, maar volgens de ACM is het effect vergelijkbaar met een kartel en worden de rentes van de grootbanken daardoor lager gehouden dan in een concurrerende markt.

Overstappen

Volgens de ACM is er niet genoeg concurrentiedruk voor de grootbanken om de spaarrente te verhogen, terwijl kleinere banken zoals wel een hogere spaarrente bieden. Weinig consumenten stappen over naar een andere of aanvullende spaarbank en het grootste gedeelte blijft sparen bij de eigen grootbank. De ACM raadt de wetgever daarom aan om de overstapdrempels te verlagen. De grootbanken gaan er van uit dat consumenten toch niet overstappen en gebruiken dat om de spaarrente miniem te houden.

— Wist je dat je al makkelijk een gratis Online Spaarrekening kunt openen bij LeasePlan Bank en een hogere rente krijgt dan bij de grootbanken? Bekijk hier onze rentetarieven.

Drempels

Uit het onderzoek van de ACM komt naar voren dat de grootste groep consumenten bij de vertrouwde grootbank blijft plakken. Mogelijk zijn ze tevreden of zich niet bewust van alternatieve spaarproducten met hogere rentes. De groep mensen die bewust overstapt naar een spaarbank met een hogere rente is daardoor klein. De ACM zegt dat de grootbanken veel vertrouwen hebben en dat consumenten bijvoorbeeld liever niet bij een buitenlandse bank sparen vanwege een gebrek aan vertrouwen.

— LeasePlan Bank valt net als de grootbanken onder de Nederlandse Depositogarantie en toezicht van DNB en de ECB. Lees hier hoe wij werken aan de veiligheid van onze producten.

Gemak

Het gemak van sparen bij de grootbank is een ander punt dat de ACM opbrengt als reden waarom veel Nederlanders niet een hogere rente achterna gaan. Vaak open je gelijk met een betaalrekening bij een grootbank een spaarrekening, of doet dat makkelijk via de website of app. De ACM zegt dat deze koppelverkoop van betaal- en spaarproducten verboden moet worden. Ook willen ze transparantere informatievoorziening over het aanbod op de spaarmarkt, bijvoorbeeld over de mogelijkheden om bij andere banken alleen een spaarrekening te openen zonder verplicht een betaalrekening bij die bank te moeten nemen. Het ACM wilt ook een verplichte overstapservice voor banken. Of en wat de wetgever hier mee doet is nog niet duidelijk.

— Makkelijk sparen doe je bij LeasePlan Bank met handige functies zoals spaarpotjes, onze Sparen App en Instant Payments. Zo beheer je overal je spaargeld en zet je binnen no-time geld over tussen je Online Spaarrekening en betaalrekening.

Bron: ACM