ECB rente ongewijzigd: Is dit hét moment?

25-01-2024

ECB rente ongewijzigd: Is dit hét moment?

De Europese Centrale bank (ECB) houdt de rentes voor nu gelijk op 4%. De inflatie is inmiddels redelijk onder controle, zegt de Raad van Bestuur van de ECB. Alleen de stijgende energieprijzen de afgelopen tijd drukt de inflatie licht omhoog. Toch is de ECB positief dat het de inflatie op de middellange termijn onder de gewenste 2% zal krijgen. Het gelijk houden van de rente is in lijn met de verwachtingen van de markt, die verwachten dat de rente ergens rond april-juni voor het eerst gaat zakken.

150 basispunten zakken

De positiefste economen denken zelfs dat de rente in de loop van het jaar met zelfs wel 150 basispunten kan zakken. Dat ze betekenen van de huidige 4,00% naar 2,50%. Anderen zien wel verlagingen, maar rekenen op minder dan 150 basispunten over het hele jaar. Een enkele denkt dat de rentes over heel 2024 nog gelijk zullen blijven. Als er tegen april-juni een verlaging komt, zal dit om te beginnen waarschijnlijk 25 basispunten zijn. Investeerders hopen op snel een verlaging. Met een hogere rente staat er meer geld vast en is geld lenen voor groei duurder. Dat zorgt voor minder inflatie, maar heeft ook het effect dat het de economie bekoelt. Te hoge rentes voor te lang kan daardoor leiden tot een recessie.

Koffiedik kijken

ECB-president Christine Lagarde insinueerde vorige week dat verschuivingen in de rentes ‘tegen de zomer’ mogelijk kunnen zijn. Veel financiële instellingen hebben de verwachting dat de rente gaat dalen zelfs al in de producten verrekend. Bijvoorbeeld de hypotheekrente die alweer licht aan het zakken is. Toch is de ECB, zoals het haar beaamt, conservatief. Alleen als de data en inflatievooruitzichten goed zijn zal de ECB de rente wijzigen. Intussen gaan de economen en analisten door met koffiedik kijken en voorspellen. 

Impact op spaarders

Voor spaarders is dit ook van invloed. De spaarrentes stijgen als de rente bij de centrale bank stijgt, en dalen als de centrale bank hetzelfde doet met de rente. Nu de rente gelijk blijft, en mogelijk in de toekomst zelfs weer daalt, kan het een goed moment zijn om een mooie spaarrente vast te leggen voor een bepaalde tijd via een termijndeposito.

▶ De rente op onze termijndeposito's van 1 en 2 jaar is tijdelijk extra hoog! Meer informatie? Bezoek de actiepagina.

Benieuwd naar alle actuele rentes op spaargeld bij LeasePlan Bank? Bekijk hier al onze actuele rentetarieven.

Bron: ECB, FD