Financiële situatie Nederlandse huishoudens licht verbeterd

19-04-2024

Financiële situatie Nederlandse huishoudens licht verbeterd

Volgens het meest recente rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ervaren veel Nederlandse huishoudens een verbetering in hun financiële situatie. Dit jaarlijkse onderzoek, nu voor de zesde keer uitgebracht, laat zien dat het percentage huishoudens dat financieel comfortabel is, gestegen is van 34% in 2018 naar 42%.

Kwetsbare groepen

Ondanks deze positieve trend blijven specifieke groepen financieel kwetsbaar. Ongeveer een derde van de huishoudens worstelt nog steeds om maandelijks rond te komen. Deze groepen, waaronder huurders, huishoudens met lage of fluctuerende inkomens en jongvolwassenen, hebben vaak minder controle over hun financiën. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart benadrukt de noodzaak van meer stabiliteit: "We zijn blij met de verbetering, maar er blijven significante uitdagingen voor bepaalde groepen."

Het rapport identificeert meerdere factoren die bijdragen aan financiële kwetsbaarheid, zoals beperkt spaargeld, de impact van de energietransitie, en complexiteit rondom toeslagen. Een op de vijf huishoudens beschikt over minder dan €1000  spaargeld, wat hen bijzonder kwetsbaar maakt voor financiële tegenslagen.

Complexe toeslagen

Daarnaast blijft de afhankelijkheid van overheidsmaatregelen en toeslagen een punt van zorg. Het huidige systeem, waarbij toeslagen achteraf worden berekend, draagt bij aan financiële onzekerheid. "Er moet vooraf meer duidelijkheid komen, wat mensen meer controle over hun financiën zal geven," stelt Vliegenthart.

Verder benadrukt het rapport de ongelijkheid binnen de energietransitie. Bijna een tiende van de huishoudens kan de verduurzaming van hun woning niet bekostigen, vaak door afhankelijkheden van verhuurders of ongeschikte woningen.