Update box 3: Hoge Raad doet op 6 juni uitspraak

04-06-2024

Update box 3: Hoge Raad doet op 6 juni uitspraak

De Hoge Raad zal op donderdag 6 juni om 11.00 uur openbaar uitspraak doen in vijf zaken over de heffing van inkomstenbelasting in box 3; dit na invoering van de Wet rechtsherstel Box 3. De uitspraak komt eerder dan verwacht. Aanvankelijk zou de Hoge Raad pas in september uitspraak doen. 

De Tweede Kamer wil graag dat het nieuwe box 3-stelsel in 2027 wordt ingevoerd. Vanaf dat moment zal het werkelijke rendement op vermogen worden belast. Tot die tijd is er een overbruggingsheffing. De overbruggingsheffing werkt met ‘veronderstelde’ rendementen over verschillende soorten vermogens zoals bank- en spaartegoeden, of beleggingen en andere bezittingen.

Spaartaks al jarenlang discussiepunt 

De zogenaamde spaartaks (de belasting die u betaalt over uw vermogen) is al enkele jaren een discussiepunt. Dit begon toen de Hoge Raad in 2021 oordeelde dat de belasting oneerlijk was zolang die gebaseerd was op ‘onrealistische’ fictieve rendementen. Gevolg van die uitspraak was dat de overheid miljarden aan te veel geïnde belasting terug moet betalen aan mensen die bezwaar maakten. Daar kunnen enkele miljarden meer bij komen als de Hoge Raad ook besluit dat de mensen die geen bezwaar gemaakt hebben, ook moeten worden vergoed.

Bron: AV