Inflatie daalt maar doel van 2% nog ver weg

05-03-2024

Inflatie daalt maar doel van 2% nog ver weg

In februari is de jaar-op-jaar inflatie uitgekomen op 2,8%, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari was de inflatie nog 3,2%. Volgens experts is de streefinflatie van 2% echter nog ver weg. Pas in 2025 zou dat bereikt worden. 

Bijna alles duurder 

In februari 2024 betaalden consumenten 1,1% meer voor gas, diesel en benzine dan in februari 2023. Diensten zijn 4,5% duurder geworden en voedingsmiddelen 2,5%. Industriële goederen zijn dit jaar wel goedkoper dan vorig jaar met een daling van -0,6%. Omdat overheden, waaronder Nederland, de energiesubsidies terugdraaien die ingevoerd werden na de Russische inval van Oekraïne wordt de inflatie daardoor ook iets opgekrikt. 

Horeca stuwt inflatie 

Vooral arbeidsintensieve diensten zoals de horeca zijn rap in prijs gestegen. Veel mensen in de horeca verdienen het minimumloon.  Die is vanaf 1 januari 2024 fors omhoog gegaan. Experts van een aantal grootbanken berekenen dat de prijsstijgingen in de horeca goed zijn voor een derde van de totale inflatie.  

ECB 

De ECB houdt de renteontwikkelingen binnen Europa nauwlettend in de gaten. Over de hele Eurozone is de inflatie deze maand gemiddeld 2,5%, of zo is de verwachting op basis van berekeningen. De ECB zal binnenkort weer samenkomen om het rentebeleid te bespreken. Experts zien een renteverlaging er nog niet aankomen op de korte termijn en verwachten dat rond de zomer de rente-knop naar beneden gedraaid zal worden. De ECB voert een conservatief rentebeleid en wilt pas weer aan de rente sleutelen als het doel van 2% inflatie bereikt is in de Eurozone. 

Bron: FD, CBS