Nederlandse economie (weer) op weg naar groei

29-03-2024

Nederlandse economie (weer) op weg naar groei

In maart heeft de Nederlandse economie een belangrijk omslagpunt bereikt, signaleert De Nederlandsche Bank (DNB). Dit markeert het begin van een verwachte periode van economische groei na een fase van fluctuaties. DNB stelt dat het dieptepunt van de huidige economische cyclus is gepasseerd, waardoor er vooruitzichten zijn op een financieel betere periode.

Personeel en huizen

De economische cyclus, kenmerkend door zijn golfbewegingen van groei en krimp, bevindt zich nu in een opgaande fase. DNB merkt op dat de economie vanaf maart weer groei vertoont, na een periode waarin het dieptepunt van de cyclus werd ervaren. DNB voorspelt dat de economische groei in de loop van dit jaar geleidelijk zal toenemen, wat doorgaans leidt tot een hogere vraag naar personeel en een toename van de huizenprijzen.

Vertrouwen en orders

DNB baseert haar optimisme op verschillende indicatoren, zoals een toename in het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de economie en een stijging in het aantal orders bij bedrijven. De conjunctuurindicator van DNB, die de afgelopen twintig jaar betrouwbaar economisch herstel heeft voorspeld, wijst ook op een aanstaande verbetering.

Krimp en herstel

Ondanks drie kwartalen van economische krimp, toonde het laatste kwartaal van vorig jaar een positieve groei op kwartaalbasis. Op jaarbasis was er in het vierde kwartaal echter nog steeds sprake van krimp. Met het bereiken van dit omslagpunt lijkt de Nederlandse economie echter op weg naar herstel.