Wat betekent het coalitieakkoord voor spaarders?

20-05-2024

Wat betekent het coalitieakkoord voor spaarders?

De PVV, VVD, NSC en BBB hebben een coalitieakkoord bereikt. Na enkele maanden van onderhandelingen zijn de ambities bekend op hoofdlijnen. Zoals verwacht zijn de meningen over het akkoord verdeeld. Wat het nieuwe kabinet straks voor spaarders gaat betekenen moet nog gezien worden. Wel lijkt er een verlaging, of eerder een terugdraai van de recente verhoging, van de box 3 belasting op de planning te staan.

Belasting op vermogen omlaag

In het akkoord staat: “verhoging van de energiebelasting en vermogen die zijn aangekondigd sinds Prinsjesdag worden deels teruggedraaid.” Dat betekent dat naar alle waarschijnlijkheid het tarief van de box 3 omlaaggaat richting de 32% die het voor Prinsjesdag 2023 was. Momenteel is de vermogensbelasting 36%. Het nieuwe percentage zal daar, als de tekst letterlijk genomen wordt, ergens tussen liggen. De afgelopen maanden heeft de nieuwe box 3, die vanaf 2027 van toepassing moet zijn, steeds meer vorm gekregen. Ook de nieuwe coalitiepartijen hebben in dat proces een vinger in de pap gehad. Of er nu een andere richting ingeslagen wordt voor de box 3 is onwaarschijnlijk. 

Andere gevolgen voor uw portemonnee

In het akkoord staan onder anderen plannen om de inkomstenbelasting (box 1) voor werkenden te verlagen, mogelijk door weer een nieuwe belastingschijf te introduceren. Ook gaat het eigen risico omlaag, wordt de kinderopvang goedkoper en gaan er een aantal toeslagen omhoog. Voor huiseigenaren wel goed nieuws want de hypotheekrenteaftrek blijft ongewijzigd. Het geven aan goede doelen wordt minder fiscaal voordelig gemaakt. Wie 5% of meer in een onderneming bezit heeft geluk: de box 2 belasting gaat in 2025 weer terug naar 31% nadat het dit jaar naar 33% was verhoogd.

Coalitie wil dat we thuisblijven

Aan de keerzijde zal op termijn de brandstofprijs flink stijgen met een stijging van circa 21 cent per liter in 2026 en worden subsidies voor elektrische auto’s afgeschaft. Dat maakt het andere voornemen in het akkoord om op de snelweg weer 130 km per uur te mogen rijden een stuk duurder. Met het vliegtuig op vakantie zal ook duurder worden. Wel geldt daar hoe verder de bestemming, hoe hoger de belasting. Een overnachting in eigen land in een hotel zal in het hogere belastingtarief vallen, en ook theater-, musea- en concertkaartjes zullen aan de 21% btw moeten geloven. De coalitie lijkt met deze maatregelen vooral te willen dat Nederland thuisblijft. Behalve boeren en loonwerkers, want waar de brandstof voor iedereen duurder wordt krijgen zij juist een tegemoetkoming met de terugkeer van de laagbelaste rode diesel. 

Bron: Kabinetsformatie 2023