Tips

Interview met de Vrije Meid: tips om geld te sparen en besparen in 2022

03-01-2022
VrijeMeid - Geld besparen in 2022

Staat ‘geld besparen’ ook al op jouw lijstje met goede voornemens voor dit jaar? Misschien heb je ‘m vaker aan het einde van een jaar opgeschreven, maar is dat (be)sparen niet helemaal lekker gelukt. Dat wat je ook probeert, het elke maand voelt alsof je geld als sneeuw voor de zon is verdwenen... Maar geef de hoop niet op. Suzanne van Duijn, oprichtster van Vrije Meid, geeft je in dit blog namelijk allerlei praktische tips over hoe jij je financiële doel(en) in 2022 wél kunt halen. We spraken haar over de voordelen van automatisch sparen, je cijfers onder de loep leggen en over nog meer goede adviezen.  

Het is het begin van het nieuwe jaar. Heb jij goede voornemens?
Ik noem het geen goede voornemens, maar doelen. En die heb ik zeker, waaronder ook financiële doelen. Dit jaar ga ik met zwangerschapsverlof, maar mijn financiële situatie blijft hetzelfde. Globaal gezien kan ik mijn inkomen wel vasthouden, omdat mijn bedrijf grotendeels blijft doordraaien, maar ook omdat ik het afgelopen jaar heb gespaard en belegd. Ik stort sowieso altijd maandelijks een deel van mijn salaris naar verschillende spaarpotjes voor mijn buffer, huishouden, verzekeringen, vakanties en meer. 

Heb je het afgelopen jaar je financiële doelen gehaald?
Ja, maar dat komt ook omdat ik meer heb verkocht, waardoor mijn inkomen groeide. Zolang de inhoud van mijn spaarpotjes groeit in plaats van slinkt, vind ik dat ik het goed heb gedaan. Maar, dat betekent niet dat ik bang ben om geld uit die potjes te gebruiken, daar zijn ze tenslotte voor. Ik vertrouw er dan ook op dat ik het uiteindelijk weer aanvul.

Op het gebied van geld, hoe ziet jouw doel er voor 2022 dan uit?
Eigenlijk hoe ik het al jaren doe. Ik spaar en beleg automatisch. Ik gebruik digitale spaarpotjes niet alleen voor leuke dingen, maar ook voor saaie dingen, zoals mijn huishoudpot. Ik zet ook geld opzij voor de inkomstenbelasting. Dat geld is uiteindelijk toch niet van mij, dus dat boek ik maandelijks automatisch naar dat potje, zodat ik er niet meer aan hoef te denken. 
Het populairste goede voornemen is toch wel: ‘Ik ga volgend jaar meer sporten’, om vervolgens na januari geen gebruik meer te maken van dat dure sportschoolabonnement. Een andere bekende is: ‘Ik ga minder geld uitgeven’, maar hoe lukt het om dat doel wél te behalen?
Het is vooral belangrijk om inzicht te hebben in de kosten die je maakt. Wat gaat er elke maand uit? Wat zijn je vaste lasten en waar geef je nog meer geld aan uit? Ik geef in de basis alleen geld uit dat overblijft na het sparen, in plaats van andersom. Kijk dus eerst naar hoeveel je wilt sparen en daarna pas naar wat er overblijft. Wanneer je je volledige salaris op je betaalrekening laat staan, is het lastig om hier vanaf te blijven. Dus hoe meer je het verdeelt over spaarpotjes of beleggingsrekeningen, hoe minder je uitgeeft. Maar houd het wel realistisch en stop dus niet je volledige inkomen in je spaarpotjes. 

Hoe kan je je uitgaven in 2022 verder beperken?
Zelf hou ik niet zo van besparen, omdat ik heel reëel leef. Omdat ik als zelfstandig ondernemer werk, heb ik de mogelijkheid om meer te werken en vooral ook om meer te verdienen als dat nodig is. Maar dit is natuurlijk per persoon verschillend. Kijk eens naar je rekening en bekijk of jouw uitgaven het waard zijn. Ik vind reizen bijvoorbeeld echt het geld waard, maar zou wel minder kunnen uitgeven aan etentjes en eten laten bezorgen. Besparen kan ook makkelijk door minder kleding te kopen. Vaak hangt er nog genoeg moois in je kast! 
Zijn er ook andere effectieve manieren om toch elke maand wat extra’s over te houden?
Ik geloof in quickwins. Een groot deel van je inkomen gaat uit naar je woonlasten. Als je dan probeert te besparen door elke week één koffie minder te kopen, maakt dat niet zo’n groot verschil. Maar als het je lukt om je woonlasten te verlagen, kan je wel flink besparen. Denk aan kleiner of goedkoper wonen of je hypotheek verder aflossen zodat je minder rente hoeft te betalen. 

En op het gebied van verzekeringen?
Neem een basisverzekering als dat kan. Maar ga nooit overbodig veel beknibbelen op je gezondheid. Dat kan uiteindelijk alleen maar duurder uitpakken. Kijk verder ook naar het belang van andere verzekeringen. Omdat ik veel reis, heb ik een doorlopende reisverzekering. Maar als je niet zo vaak op vakantie gaat, dan is zo’n verzekering een overbodige kostenpost. Bepaal dus voor jezelf wat jij uitgebreid verzekerd wilt hebben en waarbij een basisverzekering al voldoende is.
Hoe kun je in dit nieuwe jaar slim geld sparen?
Slim sparen doe ik dus door het automatisch te doen. Ik zet op verschillende manieren geld weg, in potjes en in beleggingsrekeningen. Daarnaast beleg ik elke week automatisch met kleine bedragen, want dat mis je niet zo snel. Daarnaast spaar ik bewust iets te veel, bijvoorbeeld voor mijn inkomstenbelasting. Zou houd je aan het einde van het jaar wat extra over. Liever dat, dan andersom! 

Welke financiële doelen zijn 100% haalbaar?
Veel doelen zijn haalbaar, zolang je een goed plan hebt en je daar aan houdt. Het moet wel reëel zijn. Denk dus niet alleen maar aan de korte termijn, want het is vrijwel onmogelijk om volgend jaar bijvoorbeeld 50.000 euro te sparen. Hou het klein en spaar voor de dingen waar je écht wat aan hebt. 

Zijn er uitgaven die je dit jaar wilt voorkomen?
Als ik mijn uitgaven kritisch bekijk, dan zou ik minder eten willen bestellen en ook wat minder een koffietje hier, koffietje daar drinken. Koffiedrinken kan ook thuis. En als ik hier wel geld aan uitgeef, dan liever aan écht goede koffie. Hetzelfde geldt voor kleding. Ik wil iets kopen wat mooi is en een tijd meegaat. Dat is ook veel beter voor het milieu. De hele consumptiemaatschappij is een ernstig probleem, daarom probeer ik bewust mijn geld uit te geven. Ten slotte bespaar je met thuiswerken ongemerkt ook veel geld. Benzine wordt steeds duurder en het openbaar vervoer is ook prijzig, dus als het kan, werk dan wat vaker thuis. 

Vind je het moeilijk om te besparen?
Ik doe het niet graag, omdat ik wil leven in overvloed. Door mijn financiële plan hoef ik niet te denken in beperkingen. Ik heb een duur sportabonnement, maar vind dat wel echt heel leuk om te doen. Maar ik bespaar weer op andere kosten, bijvoorbeeld omdat ik geen auto heb. Ik gebruik gewoon af en toe de auto van mijn vriend. En voor onze baby hoeven wij niet de nieuwste babykleren en de allerduurste kinderwagen. Geef je geld uit aan spullen of ervaringen waar je echt waarde aan hecht. Je kan het tenslotte maar één keer uitgeven. 

Samengevat, wat zijn jouw beste tips om geld te besparen in 2022?
‘’De belangrijkste: zet elke maand geld weg voor de lange termijn. Ook als je denkt dat je niet kunt sparen. Als je elke maand 20 euro spaart, is dat toch weer iets! Ik denk dat er altijd wel iets is wat je kunt doen. Neem je vaste lasten onder de loep en zet automatisch geld weg in digitale spaarpotjes.

  1. ‘’De belangrijkste: zet elke maand geld weg voor de lange termijn. Ook als je denkt dat je niet kunt sparen. Als je elke maand 20 euro spaart, is dat toch weer iets! Ik denk dat er altijd wel iets is wat je kunt doen. Neem je vaste lasten onder de loep en zet automatisch geld weg in digitale spaarpotjes. 
  2. Ken je cijfers. Weet wat erin komt, weet waar je het aan uitgeeft.
  3. Spaar vanuit een intrinsieke motivatie. Dat werkt voor mij altijd goed voor mijn reisplannen. Of stel dat je een huis wilt kopen, waar je eigen geld voor nodig hebt. Dan doe je door te sparen elke maand iets om dat doel te behalen. Dat werkt echt motiverend.
  4. Sinds ik ondernemer ben, heb ik geleerd om beter met mijn geld om te gaan. Door niet elke maand te rekenen op een vast salaris, geeft het me rust om te weten dat ik altijd iets achter de hand heb. Ik denk dat die mindset ook kan helpen voor mensen die wel in loondienst werken. Stel dat je je baan verliest, dan heb je altijd die buffer nog. Dat geeft je misschien zelfs wel een paar maanden ademruimte om een nieuwe baan te zoeken.’’

Suzanne is de oprichtster van Vrije Meid. Ze blogt sinds 2009 en in 2016 werd ze zelfstandig ondernemer. In 2020 kwam haar eerst boek uit: ‘Work Hard Travel Harder’, waarin ze vertelt over werken en reizen als digital nomad. Daarnaast is ze actief als ‘vrijheidsmentor’ en biedt ze online cursussen aan. Op haar blog schrijft ze over leuker werken, slimmer ondernemen en meer reizen. Ze hoopt hiermee haar lezers te inspireren om ook hun dromen na te jagen, het werk te doen wat ze leuk vinden, veel te reizen, genoeg te verdienen, maar ook te genieten van elke dag.