Tips

Het huishoudboekje geeft overzicht en is nog altijd actueel

29-09-2022

Door de stijgende inflatie en torenhoge energieprijzen is het juist nu in deze roerige tijden een goed idee om een huishoudboekje bij te houden. Als je dit slim aanpakt, kan je aan het eind van de maand ook nog wat geld overhouden om te sparen.

Het bijhouden van een huishoudboekje is zeker niet nieuw. Eeuwen geleden deden de mensen dit al. Maar het maken van een financieel overzicht lijkt op dit moment wel actueler dan ooit. Dankzij het bijhouden van een kasboekje krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven. En dat kan met de huidige stijgende inflatie bijzonder goed van pas komen.

Je krijgt een goed overzicht als alles op een rijtje staat. En dan kan je ook meteen kijken op welke kosten je kunt bezuinigen. Heb je bijvoorbeeld abonnementen die eigenlijk niet nodig zijn? Hoeveel geef je precies uit aan boodschappen en kan je daarop besparen? Wat betaal je aan benzine en heeft het zin om wat vaker de fiets te pakken? Kunnen de uitjes met vrienden misschien goedkoper

Voor het bijhouden van de eigen financiën is planning heel erg belangrijk. Zo kan je van tevoren een weekmenu maken en bepalen waar je de boodschappen het best voor het minste geld kan kopen. Op deze manier kan je voorkomen dat je, meestal voor veel geld, toch maar weer wat eten bestelt. Het is natuurlijk ook mogelijk om oude spullen zoals bijvoorbeeld boeken te verkopen en wat te doen aan de inkomstenkant. Wie leest er tenslotte een boek twee keer

Er zijn allerlei manieren om een huishoudboekje bij te houden. Je kunt het op de ouderwetse manier doen in een schriftje of een gratis app downloaden. LeasePlan Bank heeft zelf een huishoudboekje gemaakt dat je hieronder kan downloaden

Dankzij het bijhouden van je inkomsten en uitgaven, kan je ook precies bepalen wat je wil sparen. En dat kan natuurlijk geen kwaad. Want juist in de huidige dure tijden, is het lekker als je wat achter de hand hebt voor onvoorziene kosten of voor bijvoorbeeld het vieren van een welverdiende vakantie.

Huishoudboekje downloaden (Excel)

Zo pak je het maken van een financieel overzicht aan:

  1. Je begint met een kolom waarin je alle maandelijkse inkomsten onder elkaar opsomt. Denk hierbij niet alleen aan je salaris of uitkering, maar bijvoorbeeld ook aan (zorg)toeslagen, kinderbijslag, belastingteruggave, pensioen of vakantiegeld.
  2. Daarna maak je een kolom voor je maandelijkse uitgaven. Je kunt met terugwerkende kracht een overzicht maken van de afgelopen maanden, óf je houdt vanaf de eerste dag van de maand alles bij. Je uitgaven verdeel je in twee categorieën: vaste lasten en variabele uitgaven.
  3. Onder je vaste lasten noteer je alle kosten die (bijna altijd) maandelijks terugkomen. Bijvoorbeeld je woonlasten (hypotheek of huur), verzekeringen, abonnementen, energie en aflossingskosten. 
  4. Je variabele uitgaven zijn niet verbonden aan afspraken of een contract en hoeven daarom niet elke maand terug te komen. Deze kosten kunnen elke maand weer anders zijn. Denk aan uitgaven voor boodschappen, kleding, vakanties, cadeaus, openbaar vervoer, benzine/oplaadkosten, persoonlijke verzorging, hobby's en de kosten die je maakt wanneer je uit eten gaat. 
  5. Heb je alles genoteerd, tel dan je inkomsten en uitgaven per categorie bij elkaar op. Wanneer je de uitgaven aftrekt van de inkomsten, weet je of je per maand uitkomt. Misschien houd je onderaan de streep geld over voor je financiële buffer of misschien zijn er kostenposten waarop je kunt besparen.