Tips

Waarom je je 13e maand en vakantiegeld maandelijks zou moeten laten uitbetalen

21-12-2023

Bij sommige werkgevers is het mogelijk om de 13e maand en vakantiegeld maandelijks uit te laten betalen. Maar waarom zou je dit doen? In deze blog leggen we uit waarom maandelijkse uitbetaling niet alleen flexibeler is, maar ook financieel aantrekkelijker kan zijn.

Kiezen tussen maandelijkse uitbetaling of jaarlijkse

Traditioneel ontvangen de meeste werknemers in Nederland hun 13e maand en vakantiegeld eens per jaar. Dit lijkt een mooi cadeau rond de feestdagen of net voor de zomer, maar is het echt de beste optie? Bij sommige werkgevers is het ook mogelijk om deze maandelijks uit te laten betalen. Vaak kun je dat in december wijzigen, check hiervoor bij jouw salarisadministratie.

Controle over je financiën

Wanneer je deze bedragen maandelijks laat uitbetalen, krijg je meer controle over je financiën. Je kunt bijvoorbeeld direct beginnen met sparen, beleggen, of het aflossen van schulden. Het grote voordeel? Je geld werkt voor jou in plaats van dat het op een rekening van je werkgever blijft staan.
Netto hou je bij een maandelijkse uitbetaling evenveel over als bij een jaarlijkse uitbetaling. Echter kun je bij een maandelijkse uitbetaling rente ontvangen over het opgebouwde bedrag, bijvoorbeeld door te sparen. Ook heb je meer vrijheid.Je hoeft bijvoorbeeld niet tot het vakantiegeld in mei te wachten om de vakantie te boeken.

Sparen: een slimme zet

Stel je voor: je zet je maandelijks uitbetaalde vakantiegeld en 13e maand op een spaarrekening met een scherpe rente. In plaats van het geld in één keer te ontvangen en uit te geven, zie je het nu langzaam groeien en ontvang je rente over het opgebouwde bedrag. Met elke maand groeit het bedrag, en daarbij ook de rente die je ontvangt! Uiteindelijk hou je zo meer over aan je 13e maand en vakantiegeld.

Voorbeeldberekening

Laten we een rekenvoorbeeld nemen. Stel, je ontvangt maandelijks €300 extra (13e maand en vakantiegeld samen). Als je dit bedrag elke maand op een spaarrekening met 2,2% rente zet, hoeveel heb je dan na een jaar?

Na een jaar van maandelijks €300 sparen op een rekening met een rente van 2,2%, zou je in totaal €3.643,19 hebben gespaard. Dat is €43 meer dan als je het geld jaarlijks uit had laten betalen. Toch een lekker dinertje op vakantie extra!

Discipline 

Natuurlijk vereist deze methode discipline. Het is verleidelijk om dit extra geld direct uit te geven. Daarom is het belangrijk om een plan te hebben. Hoe ga je om met deze extra inkomsten? En hoe zorg je ervoor dat je niet in de verleiding komt om het toch uit te geven?

Zo pak je dit aan:

  1. Automatiseer je spaarproces: Zet een automatische overschrijving op naar je spaarrekening zodra je salaris binnenkomt.
  2. Budgeteer: Weet waar je geld naartoe gaat en plan vooruit. Zo vermijd je situaties waar je toch aan het geld moet komen.
  3. Stel een doel: Wat wil je bereiken met het extra geld? Een buffer opbouwen, een grote aankoop doen, of op vakantie?
  4. Weersta impulsaankopen: Leer het verschil tussen 'willen' en 'nodig hebben'.

Maandelijks je 13e maand en vakantiegeld uit laten betalen kan dus een slimme financiële strategie zijn. Het biedt niet alleen de kans om je geld voor je te laten werken, maar geeft je ook meer flexibiliteit en controle. Met de juiste discipline en planning zit hier vrij weinig risico aan. Ben je echter iemand bij wie het geld vaak door de vingers glipt? Dan is het je misschien juist meer waard om het ‘sparen’ van de 13e maand en vakantiegeld bij je werkgever te laten.