Veel middeninkomens in de knel: Dit kun je doen

19-09-2023

Veel middeninkomens in de knel: Dit kun je doen

Het leven is duur, en wordt steeds duurder. Hoge energieprijzen en dure boodschappen, terwijl de lonen achter blijven, zorgen er voor dat veel middeninkomens nauwelijks rond kunnen komen. Hierdoor moeten veel mensen noodgedwongen hun uitgavenpatroon aanpassen.  

Koopkracht onder druk 

De NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening, ziet het aantal mensen met een modaal (€41.500 in 2023) of zelfs bovenmodaal inkomen dat om hulp komt vragen rap stijgen. Dit jaar kwam 43% van de aanvragen van modale of bovenmodale inkomens, terwijl dat 2 jaar geleden nog 33% was. Door de stijgende prijzen staat voor veel mensen de koopkracht onder druk. De voorspelling van het CPB is dat de koopkracht voor alle huishoudens dit jaar met 1,1% achteruit gaat.  

Noodklok 

Intussen luidt het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) al een paar maanden de noodklok. Zij zien dat veel middeninkomens, die tot voor kort redelijk rond konden komen, het nu niet meer redden. Daardoor moeten veel gezinnen sterk bezuinigen of het spaargeld aanspreken. Het Nibud raadt de middeninkomens (en alle andere inkomens) aan hun inkomsten en uitgaven goed onder de loep te nemen, ook als het voor nu nog goed gaat. 

→ Download ons gratis Huishoudboekje template (Excel) en begin direct met het maken van je financiële overzicht! 

Kleine buffers 

Vooral huishoudens met kleine buffers worden door de hoge prijzen geraakt. Als deze huishoudens eerder al nog maar net rond konden komen, bestaat er een grotere kans dat het nu al helemaal niet goed gaat. Met een kleinere buffer hangt er dan snel het risico van schulden en andere problemen boven het hoofd. 

Wat kun je doen? 

  1. Hou overzicht: Je moet eerst weten waar je staat met een duidelijk financieel overzicht. Maak een lijst van al je inkomsten en uitgaven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het spreadsheet dat je hierboven kunt downloaden, of een handige budgetteringsapp. Dit geeft je een helder beeld van waar je geld vandaan komt en naartoe gaat. Natuurlijk is het de bedoeling dat er meer binnenkomt dan eruit gaat. 

  2. Bespaar: Zodra je een overzicht hebt, identificeer je de kosten waar je kunt besparen. Kijk kritisch naar je uitgaven en vraag jezelf af welke kosten verminderd kunnen worden. Misschien kun je minder vaak uit eten gaan, of een goedkoper abonnement kiezen. Elke kleine besparing telt. 

  3. Plan vooruit: Stel financiële doelen op voor de korte en lange termijn. Heb je nog geen buffer? Begin daar dan mee. Als je al een goede buffer hebt, kun je andere spaardoelen nastreven zoals een vakantie, verduurzaming van je woning of pensioen. Hou je voortgang bij, bijvoorbeeld in een spaarpotje. Maak een budget dat deze doelen weerspiegelt en zorg ervoor dat je ze met discipline nastreeft. Op de lange termijn word je namelijk veel gelukkiger van je spaardoel verwezenlijken dan van impulsaankopen.

  4. Trek op tijd aan de bel: Als je merkt dat je financiële situatie verslechtert, aarzel dan niet om op tijd aan de bel te trekken. Hoe eerder je actie onderneemt bij (beginnende) geldproblemen hoe beter. 

Deze stappen kunnen je helpen om beter te budgetteren en een gezonde financiële toekomst na te streven. Vergeet niet dat budgetteren een doorlopend proces is, dus blijf je financiën regelmatig evalueren en aanpassen waar nodig. 

Bij LeasePlan Bank zijn we continu op zoek naar interessante verhalen van mensen over financiën en sparen. Wil je ook je verhaal delen? Stuur een e-mail naar onze Content Marketeer

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief