Tips

Financiële planning maken in 3 stappen: praktisch voorbeeld voor een persoonlijk financieel plan

04-09-2023

Het is nooit te vroeg om je financiële toekomst te plannen. Of je nu alvast begint met de voorbereidingen voor 2024, of ervoor kiest om je planning eerder op te starten, wij staan klaar om je op weg te helpen. Wat je doelen ook zijn, zoals sparen voor financiële onafhankelijkheid, een aanvulling op je pensioen of de studie van je kind, we delen graag enkele handige tips om je financiële planning te maken.  

Wat is een financieel plan? 

Een goed uitgedacht financieel plan (ook wel financiële planning genoemd) geeft niet alleen inzicht in waar je nu staat, maar ook hoe je toekomst eruit kan zien. Het is als een kompas dat richting geeft aan jouw geldstromen, helpt bij het bereiken van zowel korte als lange termijndoelen en flexibiliteit biedt om zelf tussentijds veranderingen aan te brengen. Niks is zeker, maar een financieringsplan voor je spaardoelen geeft je in de basis een goed beeld van hoe jij er financieel voor staat en waar je naartoe kunt werken. 

Hoe maak je een financieel plan? 

Ben je klaar om de touwtjes van je financiën in handen te nemen? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Hoewel 1 januari 2024 een startpunt kan zijn voor je financiële planning, kun je ook vandaag al beginnen. Met een paar eenvoudige stappen kun jij zelf aan de slag gaan met je persoonlijke en haalbare plan. 

Stap 1. Reflecteer op het afgelopen jaar 

Voordat we naar de toekomst kijken, laten we eerst terugblikken op 2023. Heb je voldoende gespaard? Zijn er onverwachte kosten geweest of misschien wel meevallers? Een gedetailleerd overzicht van je inkomsten en uitgaven (bijvoorbeeld van de afgelopen 12 maanden) helpt bij het maken van realistische plannen voor het volgende jaar. Neem hierbij ook je spaargeld, beleggingen, leningen en andere geldstromen mee. Wij hebben een handige opzet voor je gemaakt die je als basis kunt gebruiken om orde op zaken te stellen.  

→ Download ons gratis Huishoudboekje template (Excel) en begin direct met het maken van je financiële overzicht! 

Stap 2. Stel duidelijke doelen vast 

Met een helder beeld van je huidige financiële situatie, is het nu tijd om vooruit te kijken naar de toekomst. Stel jezelf eens de volgende vragen om jouw financiële doelen voor het komende jaar vast te stellen: 

  • Welke grote uitgaven verwacht ik? 
  • Zijn er veranderingen die mijn financiële situatie kunnen beïnvloeden, zoals een inkomenstoename? 
  • Hoeveel geld wil en kan ik elke maand sparen? 

Deze inzichten helpen bij het plannen van je spaardoelen, die je kunt onderverdelen in korte en lange termijndoelen. Misschien plan je wel een vakantie of wil je extra sparen voor je pensioen. Bedenk per doel hoe je dit wilt bereiken en welk bedrag hiervoor periodiek opzij gezet moet worden. Voor sommige doelen kan een 52 weken spaarplan nuttig zijn, of misschien zet je liever maandelijks iets opzij. 

→ Extra tip: vergeet niet om ruimte vrij te maken in je budget voor onvoorziene kosten door middel van een spaarbuffer. Het hebben van zo'n buffer geeft rust en zekerheid als er zich onverhoopt grote uitgaven voordoen. 

Stap 3. Automatiseer, vereenvoudig en blijf gemotiveerd 

Reflecteren en spaardoelen opstellen zijn de eerste stappen, maar de belangrijkste stap komt daarna: consistent blijven! Hoe je dat gaat doen kun je maar beter ook meenemen in je planning. Bedenk hoe je het jezelf makkelijker kunt maken en wat er bijvoorbeeld gebeurt als je een maand je doelen niet haalt. Gelukkig zijn er wat manieren om je spaarproces te automatiseren en zo eenvoudiger te maken. Door automatische overschrijvingen naar verschillende online spaarpotjes in te stellen, wordt sparen minder intimiderend en blijft je spaargeld niet onnodig lang op je betaalrekening staan. Daardoor is er minder kans dat je verleid wordt het tóch uit te geven. 


Kies de juiste spaarvorm

De keuze tussen Flexibel Sparen, Deposito Sparen, of een combinatie van beide, hangt af van verschillende factoren en jouw (spaar)doelen. Vraag je jezelf af welke spaarvorm het beste bij je situatie past?


Conclusie: Jouw financiële toekomst begint vandaag 

Het opstellen van een financieel plan is een krachtige stap naar het waarmaken van je spaardromen. Onthoud dat dit plan flexibel en aanpasbaar is, gericht op je unieke doelen en levenssituatie. Het belangrijkste element? Blijf gemotiveerd en consistent in je spaardoelen. Bij LeasePlan Bank ondersteunen we je graag bij elke stap van dit proces. Met Flexibel Sparen wordt sparen eenvoudiger - je kunt tot vijf verschillende spaarpotjes beheren en automatische overschrijvingen instellen.

Dus, klaar om te beginnen? Jouw financiële toekomst wacht op je!

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief