Hoge Raad keurt herstelwet Box 3 af

06-06-2024

Hoge Raad keurt herstelwet Box 3 af

Op 6 juni heeft de Hoge Raad de herstelwet Box 3 afgekeurd. Volgens de hoogste rechter schendt dit wetsvoorstel het discriminatieverbod en het eigendomsgrondrecht. Dat is goed nieuws voor beleggers die jarenlang te veel belasting hebben betaald over hun fictieve rendement. Dit was vaak hoger dan het werkelijke rendement. Voor spaarders is dit een ander verhaal.

Wat betekent dit voor spaarders?

De Hoge Raad zegt dat voor spaarders het werkelijke rendement moet worden berekend op basis van het gehele vermogen; dus zonder aftrek van het heffingsvrije vermogen waarover mensen geen belasting betalen. Ook hoeft er geen rekening gehouden te worden met inflatie of met positieve of negatieve rendementen uit het verleden.
 

Compensatie voor beleggers

Voor beleggers moet er rechtsherstel plaatsvinden als zij te veel belasting hebben betaald over hun rendement. Zij ontvangen dus voor het te veel betaalde bedrag compensatie. Om in aanmerking te komen voor teruggave van de belastingen moeten beleggers wel zelf de werkelijke rendementen kunnen aantonen.

Kosten in de miljarden

Voor het demissionaire kabinet is deze uitspraak een tegenvaller, aangezien de geschatte kosten voor de herstelregeling kunnen worden geschat op enkele miljarden. Deze kosten zijn nog niet opgenomen in de begroting van het nog te vormen kabinet.

Bron: Hoge Raad