Tips

3 handige tips voor het doen van je belastingaangifte over 2021

13-02-2022

Het is weer bijna tijd om je belastingaangifte te doen. Je kunt vanaf 1 maart je aangifte indienen. Iedereen die in Nederland woont of inkomsten heeft vanuit Nederland, moet belasting betalen en daarom elk jaar belastingaangifte doen. Ook doe je belastingaangifte als je nog geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Als spaarder of belegger betaal je belasting over je vermogen, maar wel pas vanaf een bepaalde grens. In dit blog geven we je handige tips voor het doen van je aangifte over 2021. 

Tip 1: Jaaroverzicht van je spaarrekening opvragen voor je belastingaangifte
Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je belastingaangifte gaat doen, is het handig om de juiste gegevens en documenten te verzamelen. Denk aan persoonlijke gegevens, zoals je burgerservicenummer, rekeningnummer en DigiD, maar ook gegevens over je inkomsten, bankrekeningen, woonsituatie en aftrekposten.

Om te controleren of de vooraf ingevulde saldi in je belastingaangifte overeenkomen, kun je de jaaroverzichten van je spaar- en betaalrekeningen en je jaaropgaven of salarisstroken gebruiken. 

Heb je een spaarrekening bij LeasePlan Bank? Dan leggen we je op deze pagina uit hoe je gemakkelijk je financieel jaaroverzicht kunt opvragen.

Tip 2: Belasting betalen over je vermogen in box 3
In je belastingaangifte dien je onder andere je vermogen op te geven. Dit zijn je bezittingen minus je schulden. Een vast bedrag van je vermogen is vrijgesteld van belasting. Dit heet het heffingsvrije vermogen

Heffingsvrij vermogen zonder fiscale partner

Heffingsvrij vermogen met fiscale partner

€50.000

€100.000

Wanneer je meer dan €50.000 aan vermogen hebt, betaal je 31% over het behaalde fictieve rendement over dat vermogen. Er is al een tijd discussie over het fictieve rendement dat door de Belastingdienst gehanteerd wordt. Door de recente uitspraak van de Hoge Raad kan dit gevolgen hebben voor de berekening van de huidige maar ook vorige aanslagen. Wil je weten of dit mogelijke gevolgen voor je heeft? Neem dan contact op met de Belastingdienst.

Tip 3: Gebruik je vorige aangifte als houvast
Is er in 2021 niet veel veranderd in je persoonlijke situatie of aan je vermogen? Dan is het handig om je aangifte over 2020 erbij te pakken, omdat dit een goede leidraad kan zijn van hoe je jouw belastingaangifte dit jaar moet invullen. Dat scheelt! Maar ook als je dit niet doet, zijn er al een aantal zaken voor je ingevuld wanneer je online aangifte doet. Check of deze gegevens juist zijn en pas het aan waar nodig.

Belastingzaken op orde
Met de uitleg in dit artikel weet je beter wat je te wachten staat en waar je rekening mee kunt houden wat betreft de aangifte inkomstenbelasting in box 3. Heb je verder vragen over je financiële jaaroverzicht bij LeasePlan Bank of wil je iets kwijt? Dan helpen wij je graag

Meer lezen over (hoe anderen) financiële doelen stellen en behalen? Neem dan een kijkje in ons blogoverzicht.