Tips

Met deze 4 spaartips lukt het je om goed te sparen en je spaardoelen te behalen - óók in de zomermaanden

08-06-2022
De zomer is in aantocht. Misschien ga je met het mooie weer graag naar het terras, heb je leuke evenementen op de planning, wil je vaker naar het strand of tóch nog een extra weekendje weg. De verleiding ligt op de loer om het geld dat voor je spaardoel of spaarbuffer bedoeld was te gebruiken. Heb je wat extra motivatie nodig om je spaardoelen vol te blijven houden? Lees dan dit blog met 4 handige tips.

1. Vergeet niet waarvoor je spaart

Zet je al een tijdje geld opzij voor je droomvakantie, nieuwe auto of voor een grote verbouwing? Het is misschien verleidelijk om het geld dat je hiervoor maandelijks opzij zet, soms te gebruiken voor etentjes of andere impulsaankopen. Vergeet echter niet wat je einddoel is. Je spaardoel is de moeite waard. En dat doel bereik je sneller als je dat geld niet voor iets anders gebruikt. Om jezelf te herinneren aan je spaardoel, kun je thuis iets op je koelkast of memobord plakken wat met je spaardoel te maken heeft. Bijvoorbeeld een checklist van hoeveel je al hebt gespaard. Of geef je spaardoel een opvallende plek in je huishoudboekje of online bankomgeving. Geef bijvoorbeeld je termijndeposito de naam van je spaardoel.

2. Maak je spaardoel tastbaar

Stel, je spaart voor een keukenverbouwing. Maak dan een (online) collage of moodboard met foto’s en inspiratie voor je nieuwe droomkeuken. Zo wordt je spaardoel tastbaar en zie je waar je het voor doet. Dat motiveert je om het sparen vol te blijven houden. Stel je voor hoe je je voelt wanneer je nieuwe keuken helemaal af is. Wauw, dat is pas een leuk spaardoel.

3. Pas je uitgavenpatroon aan tijdens vakantieperiodes

Wanneer je graag naar het strand gaat of lang wilt genieten op het terras, is het handig om in de zomerperiode je uitgavenpatroon hierop aan te passen. Kijk of je ergens anders op kunt besparen en maak een spaarpotje aan voor dit soort ‘zomerse uitgaven’. Zo hoef je niet het geld te gebruiken dat je opzij zet voor je spaardoelen.  

→ Ook interessant voor jou: Slim budgetteren: je vakantiegeld besteden aan deze 7 dingen

4. Maak sparen leuk en spaar samen

Ben je competitief ingesteld? Maak dan een challenge van wie het meeste kan sparen. Spaar samen met je partner of vrienden voor een gezamenlijk doel. Hoe meer geld je op je rekening ziet staan, hoe leuker sparen wordt. 

→ Wat je spaardoelen ook zijn, het is altijd verstandig om een spaarbuffer op te bouwen. Zo hoef je bij onvoorziene kosten niet het geld uit je andere spaarpotjes te gebruiken.

Voel je niet schuldig over het geld dat je uitgeeft

Met deze tips heb je meer motivatie gekregen om je spaardoelen vol te houden. Maar, wanneer je te streng bent voor jezelf, wordt sparen er niet leuker op. Je wilt je niet schuldig voelen wanneer je spontaan iets koopt. Geef jezelf bijvoorbeeld een maandelijks budget voor spontane aankopen. Zo kun je iets leuks kopen, zonder schuldgevoel maar wel binnen je budget. Verbied jezelf niets en spaar alleen voor de dingen die je écht de moeite waard vindt. 

→ Wil je ook doelgericht sparen? Lees dan ons blog: Stappenplan voor het opstellen en behalen van je spaardoelen.

Meer lezen over (hoe anderen) financiële doelen stellen en behalen? Neem dan een kijkje in ons blogoverzicht.