Tips

Stappenplan voor het opstellen en behalen van je spaardoelen

26-04-2022
LeasePlan Bank Spaardoelcalculator

Die keukenverbouwing, nieuwe auto of droomreis kunnen werkelijkheid worden wanneer je jouw spaardoel behaalt. Sparen wordt namelijk pas écht leuk en een stuk makkelijker als je daardoor iets kunt bereiken wat je graag wilt. Wanneer je spaart met een doel in gedachte, geef je betekenis aan het geld dat je bijvoorbeeld maandelijks opzij zet. Wil je ook doelgericht sparen? In dit blog vertellen we je waarvoor je kunt sparen en helpen we je met het bepalen (en behalen!) van je spaardoelen. 

Geld opzij zetten voor je spaardoel
Heb je een duidelijk overzicht van je financiën en weet je dat het haalbaar is om iedere maand een deel van je inkomsten apart te zetten? Dan kun je nadenken over je spaardoelen. Wil je eerst geld besparen zodat je maandelijks iets opzij kunt zetten? Kijk dan kritisch naar je periodieke uitgaven. Zo kom je erachter hoe je slim met je budget kunt omgaan en waarop je eventueel kunt besparen. 

Kies waarvoor je wilt sparen
Weet je nog niet helemaal wat je spaardoel is? Dat is begrijpelijk, want er zijn veel opties. Het gaat er vooral om waar jij prioriteit aan wilt stellen. Zo kun je bijvoorbeeld sparen voor een financiële buffer, vakantie, auto, verbouwing, nieuwe meubels, de studie van je kinderen of je pensioen.

Benieuwd waar Nederlanders het meeste voor sparen? Je leest het in ons blog: 7 populaire dingen om voor te sparen en wat ze kosten 

Spaardoelen opstellen
Nu je weet waarvoor je gaat sparen, is het tijd voor de volgende stappen:

 1. Bepaal de hoogte van het spaarbedrag
  Je kunt vaak online vinden hoeveel geld je ongeveer nodig hebt om je spaardoel te behalen. Vergeet alleen niet om rekening te houden met bijkomende kosten. Denk aan de overdrachtsbelasting bij het kopen van een huis, de verzekerings- en brandstofkosten van een auto of de kosten voor inentingen en visum bij een verre reis.

 2. Bepaal wanneer je dit spaarbedrag nodig hebt
  Het is afhankelijk van je financiële situatie hoe snel je het eindbedrag bij elkaar hebt gespaard. Dit is bij grote spaardoelen vaak een zaak van lange adem. Bepaal voor jezelf wanneer je het geld nodig hebt en bereken daarna hoeveel je maandelijks opzij gaat zetten. Wij hebben daar een handige rekentool voor, die je in de volgende stap vindt.

 3. Bereken je spaarbedrag per maand met de Spaardoelcalculator
  Wanneer je de Spaardoelcalculator hebt ingevuld, beslis je of het maandelijkse bedrag realistisch is of dat het wellicht beter is om bijvoorbeeld een jaar extra te sparen voor die verre reis. En dan kan het sparen voor je doel echt beginnen!

  Naar de Spaardoelcalculator

Blijf je doel maandelijks bijhouden
Om je spaardoel te behalen, moet je dit blijven bijhouden. Gelukkig kan dat heel simpel, door bijvoorbeeld een automatische overboeking in te stellen zodat je elke maand een vast bedrag stort in je online spaarpot. Je kunt ook je spaardoelen in een huishoudboekje bijhouden. In een huishoudboekje zie je overzichtelijk hoeveel er maandelijks binnenkomt en er weer uitgaat en ontdek je misschien wel waar je op kunt besparen door slim te budgetteren. 

Tips om je spaardoelen vol te houden
Zie je jezelf al rondrijden in die nieuwe auto, genieten op een tropisch strand of wakker worden in je droomhuis? Het visualiseren van je einddoel werkt motiverend. Daarnaast zijn er nog een paar andere tips die je helpen om je spaardoel vol te houden:

 • Praat erover met de mensen die dichtbij je staan
  Zij kunnen je motiveren om het vol te houden en misschien inspireert het ze zelf ook om spaardoelen op te stellen.

 • Maak een moodboard 
  Door je spaardoel visueel te maken, kun je zien waar je naartoe werkt.

 • Herinner jezelf aan je spaardoel
  Geef het een prominente plek in je huishoudboekje of zorg dat het opvalt in je online bankomgeving. Zo ben je gemakkelijk op de hoogte van de voortgang en kun je eventueel wat extra’s storten als je aan het einde van de maand geld over hebt.
 • Geef jezelf een tussentijdse beloning 
  Koop iets wat met je doel te maken heeft als je halverwege je spaarbedrag bent. Dat geeft nét dat beetje extra motivatie om door te blijven sparen.

Je spaardoelen volbrengen
Met de uitleg en tips over het opstellen van spaardoelen weet je wat jou kan helpen bij het behalen van je spaardromen. Veel succes met het opstellen en behalen van je spaardoel!
Meer lezen over (hoe anderen) financiële doelen stellen en behalen? Neem dan een kijkje in ons blogoverzicht.