Inspiratie

7 populaire dingen om voor te sparen en wat ze kosten

20-04-2023

Nederlanders houden van sparen. 76% van de Nederlanders spaart, waarvan 42% een vast bedrag spaart van doorgaans €250 per maand. Dat blijkt uit cijfers van het Nibud. De redenen om te sparen verschillen van persoon tot persoon. Terwijl de één al aan de toekomst denkt en geld opzij zet voor de oude dag, geeft de ander er de voorkeur aan te genieten van het hier en nu en investeert in herinneringen of materiële zaken. Maar wat zijn populaire spaardoelen van Nederlanders? We zetten ze voor je op een rij. 

Meer spaargeld om te besteden
Uit cijfers van DNB blijkt dat Nederlanders in januari 2023 €1,5 miljard op de bank gezet hebben. Hierdoor is het totaal aan spaargeld nu gegroeid naar €432,7 miljard. Nooit eerder stond er zo veel geld op Nederlandse spaarrekeningen. 

Populaire spaardoelen
We sparen voor de meest uiteenlopende dingen, maar dit zijn de meest voorkomende spaardoelen:

 1. Sparen voor een financiële buffer
  De wasmachine gaat stuk, de auto moet naar de garage of de hond moet een dure operatie ondergaan. Dit zijn allemaal dingen waarvoor je een spaarbuffer gebruikt. Het verschilt per persoon hoeveel geld je nodig hebt voor een financiële buffer. Hoe zit dat voor jou? In ons blog: Hoeveel spaargeld heb ik als buffer nodig? helpen we je verder. 

 2. Sparen voor een auto
  Het aanschaffen van een auto is niet goedkoop. De gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe auto lag volgens Stichting BOVAG-RAI Mobiliteit in 2021 op €39.644. Dat is ruim €15.000 meer dan de gemiddelde prijs in 2010. Daarom sparen veel Nederlanders om een nieuwe of tweedehands auto te kopen. 

  Tip voor het sparen voor een auto: houd rekening met de maandelijkse lasten. Spaar dus niet alleen voor de aankoop, maar ook voor de wegenbelasting, verzekering, benzinekosten en kosten voor eventuele reparaties. 

 3. Sparen voor reizen
  Er zijn genoeg leuke dingen om voor te sparen, bijvoorbeeld voor je volgende vakantie. Droom je ervan om een verre reis te maken? Dan ben je niet de enige. Sparen voor een vakantie hoort daarom in dit rijtje thuis. En dan gaat het om sparen voor allerlei soorten vakanties, van wintersport tot zonvakantie en van een lange reis tot citytrip. Volgens het CBS gaf een Nederlander in 2019 gemiddeld €1.317 uit aan vakanties. 

 4. Sparen voor je pensioen
  Het handhaven of misschien zelfs verbeteren van de levensstandaard na je pensionering is een klassiek spaarmotief, vooral voor Nederlanders die geen pensioen opbouwen uit loondienst. Iedereen wil tenslotte zo rustig mogelijk en zonder stress of geldzorgen genieten van de tijd nadat ze de AOW-leeftijd zijn gepasseerd. Bij het sparen voor het pensioen is de vuistregel om 10% van het bruto-inkomen per maand opzij te zetten.

 5. Sparen voor een aankoop of verbouwing van een huis
  Veel mensen dromen over het hebben van een eigen huis. Onroerend goed is altijd één van de veiligste investeringen geweest. Het behoudt zijn waarde en is grotendeels beschermd tegen inflatie. Geen wonder dus dat er gespaard wordt voor onroerend goed. Het gaat immers niet om een korte termijn project, maar om een lange termijn investering. En niet bepaald een goedkope, het is namelijk een flinke kostenpost. Daarnaast wordt er ook gespaard voor het verbouwen of verduurzamen van een eigen woning.

 6. Sparen voor kapitaalinvesteringen
  Met een kapitaalbelegging beoogt de belegger op lange termijn rendement te behalen. Bovendien is het behouden van de waarde van je vermogen in tijden van verhoogde inflatie een reden om in een kapitaalbelegging te investeren. De beleggingsmogelijkheden variëren van beleggingsrekeningen tot aandelen, goud of cryptocurrencies.

 7. Sparen voor de studie van je kinderen
  Een ander populair spaardoel is geld opzij zetten voor de studie van je kinderen. Een nobel motief om voor te sparen. En een dure. Dit komt deels omdat het duurder is geworden om te studeren en op kamers te gaan. Volgens cijfers van het Nibud zijn de gemiddelde kosten voor studie en huisvesting €1.000 per maand. Als je geld apart wilt houden voor de studie van je kind, kan je dat zo’n €36.000 kosten voor een driejarige bacheloropleiding aan de universiteit.

Ben je benieuwd hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om je spaardoel te behalen? Dit kun je gemakkelijk berekenen met onze Spaardoelcalculator.

Maakt sparen gelukkig?
‘’Ja!’’, zegt Jan Delhey. De socioloog en geluksonderzoeker van de internationale Jacobs Universiteit in Bremen en zijn collega's van de Happiness Research Group hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de voorwaarden voor geluk. Zijn conclusie: ‘’Wie zich overgeeft aan zijn consumptiedrang, ervaart kortstondige momenten van geluk. Wie spaart, ervaart echter langer geluk.’’ 
 
Met dit in gedachten, wensen we je veel spaarplezier toe!