Tips

Financieel plan maken voor 2023

13-12-2022

Voorbereiden op je financiële toekomst en doelgericht sparen met spaarpotjes

Het begin van het jaar is het perfecte moment om even stil te staan bij je financiën van het afgelopen jaar en vooruit te blikken op je financiële toekomst. Ben je voorbereid op je financiële toekomst? Het is nooit te vroeg om te beginnen met plannen, daarom delen we in dit blog enkele manieren voor het opstellen van een financieel plan voor 2023. Dit plan helpt je op koers te blijven met je financiën en om je korte- en langetermijndoelen te bereiken door middel van doelsparen. Of je in het nieuwe jaar nu wilt sparen voor je pensioen of voor de studie van je kind, onze tips helpen je op weg.

Hoe maak je een financieel plan voor 2023? 

Hoe staat het met je spaardoelstellingen van 2022? Ben je dit jaar begonnen met een spaarplan? Of misschien heb je verschillende methoden gecombineerd om je financiële situatie op de rails te krijgen. Terugkijken kan motiverend zijn en de korte dagen van december kun je gebruiken om na te denken over de vooruitgang die je hebt geboekt. Kijk terug naar de acties die je gedurende het jaar hebt ondernomen en begin daarna aan een financieel (spaar)plan voor volgend jaar. Dat kun je al in twee stappen doen:

1. Blik terug op het afgelopen spaarjaar en maak een overzicht van je financiën 

Voordat je aan de slag gaat met je (spaar)plan voor 2023, is het nuttig om terug te blikken op 2022. Het einde van dit jaar is een perfect moment om voor allerlei zaken de balans op te maken. Letterlijk betekent dat financieel gezien, dat je een inkomsten- en uitgavenoverzicht kunt maken. Neem hierbij ook je spaargeld en eventuele investeringen of andere financiële bronnen mee, zoals een pensioenfonds of een lening. Zo ontdek je hoeveel geld je in 2022 hebt uitgegeven. Dat geeft inzicht in welke toekomstige uitgaven misschien wat extra aandacht nodig hebben. Een belangrijke eerste stap om je financiën op orde te krijgen.

Met andere woorden: om te weten wat financieel gezien haalbaar is, is het nodig om eerst orde op zaken te stellen. We weten dat je meteen aan de slag wilt met je nieuwe spaardoelen, maar zonder inzicht in hoeveel geld er beschikbaar zal zijn om te sparen, is dat bijna onmogelijk. Daarom helpen we je met het maken van een financieel overzicht, met het door ons opgestelde huishoudboekje die je gemakkelijk invult. 

Huishoudboekje downloaden (Excel)

2. Spaardoelen stellen voor het spaarjaar 2023

Met de inzichten uit je financiële overzicht over 2022, kun je een inschatting maken voor 2023. Je weet hoeveel geld je maandelijks overhoudt - of wilt overhouden - voor je spaardoelen. Wat zijn jouw spaardoelen voor volgend jaar? 

Tip: verdeel je spaardoelen in doelen voor de korte en lange termijn.

Een korte termijndoel is bijvoorbeeld een nieuwe tuinset, je spaarbuffer aanvullen of een vakantie naar Italië. Een langetermijndoel is bijvoorbeeld sparen voor de studie van je kind of voor je pensioen. Focus je echter maar op een handjevol spaardoelen, in plaats van 20 verschillende. Als je je geld over een paar doelen hoeft te verspreiden, behaal je ze sneller dan wanneer je naar meerdere doelen een beetje geld stuurt. Goed voor je motivatie! 

Wanneer je weet hoeveel financiële ruimte je hebt, kun je bepalen hoe je dat bedrag over je spaardoelen kunt verdelen. Bepaal wanneer je je spaardoel behaald wilt hebben en reken vanaf dan terug hoeveel je per maand opzij moet zetten.  

Slim sparen met spaarpotjes

Sparen kan moeilijk en intimiderend lijken, maar het gebruik van online spaarpotjes om doelgericht te sparen maakt het gemakkelijker. Door maandelijks een vast bedrag naar je spaarpotjes te sturen, hoef jij je geen zorgen te maken dat je niet genoeg spaart of dat je het overzicht verliest. Je kunt je voortgang namelijk makkelijk bijhouden. Als je bovendien automatische betalingen van je betaalrekening naar je doelspaarrekening instelt, hoeft je er niet meer aan te denken om het geld zelf over te maken. Zo gaat sparen helemaal automatisch! 

Wanneer je slim spaart met online spaarpotjes, is het ook minder waarschijnlijk dat je dit geld aan iets anders uitgeeft, omdat het niet onnodig lang op je betaalrekening blijft staan. Daarnaast werkt doelgericht sparen ongelooflijk motiverend; als je kunt bijhouden hoe dicht je bij het bereiken van je doelen bent en een duidelijk plan hebt over hoe lang het gaat duren, wordt het bereiken van mijlpalen veel zinvoller. 

Kort samengevat, de voordelen van doelsparen op een rij:

  • Je voortgang is gemakkelijk en overzichtelijk bij te houden
  • Je vergeet nooit meer om geld opzij te zetten
  • Sparen wordt een automatisme
  • Je geeft je spaargeld niet zomaar uit aan iets anders
  • Doelsparen heeft een ontzettend motiverende werking
  • Het bereiken van je spaardoelen wordt betekenisvoller

Doelsparen met online spaarpotjes biedt een inspirerende en motiverende manier om je financiële doelen efficiënt, gemakkelijk en op een motiverende manier te bereiken. Begin vandaag nog met het stellen van die doelen en zie hoe de voordelen van doelgericht sparen na verloop van tijd vorm krijgen.

Wil je ook beginnen met doelgericht sparen? Dat kan nu ook bij LeasePlan Bank! Je kunt je geld over maximaal 5 spaarpotjes verdelen onder één spaarrekening. Met een Flexibel Sparen rekening bij LeasePlan Bank open en bewerk je gemakkelijk je spaarpotjes in de online bankomgeving. 

Financieel reflecteren op 2022 en doelen stellen voor 2023

In welke fase jij je ook bevindt met sparen, neem deze tijd om te waarderen hoe ver je bent gekomen! Vier alle successen of overwinningen die je hebt behaald. Wees trots op wat je hebt bereikt, hoe klein ook; zelfs het instellen van spaarpotjes of het afbetalen van schulden telt op. Als er onderweg uitdagingen of tegenslagen waren, zoek dan manieren om die om te zetten in lessen voor het nieuwe jaar en gebruik ze als motivatie om je doelen te bereiken. December is de perfecte gelegenheid om stil te staan bij de vooruitgang die je de afgelopen twaalf maanden hebt geboekt - vier het!