Tips

6 tips voor sparen en besparen voor de feestdagen

01-11-2023

Maak een lijst met wat je allemaal gaat doen en wat je nodig hebt

December is voor jou misschien een drukke maand. Sinterklaas, kerst, oudejaarsdag: als je het allemaal viert, moet je best wel wat in huis halen. Handig om hier ruim van tevoren een overzicht van te maken. Wanneer je weet wat je in december allemaal gaat doen en moet kopen, kun je hier je budget op aanpassen.

Bepaal een realistisch budget

De feestdagen moeten wel betaalbaar blijven. Helemaal in deze tijden. Schrik je van alles wat je moet kopen? Kijk dan wat voor jou belangrijk is: liever uitgebreid eten & cadeaus geven? Zorg er dus voor dat je in december niet teveel uitgeeft, door van te voren een budget te bepalen. Hou hierin ook ruimte voor onvoorziene kosten.

Verander je uitgavenpatroon

Om genoeg geld te sparen voor de feestdagen, is het handig om je uitgavenpatroon in de maanden daarvoor te veranderen. Bijvoorbeeld door niet uiteten te gaan of te bezuinigen op je dagelijkse uitgaven. Het kan al iets kleins zijn als even geen koffie to go halen. Maar probeer ook impulsaankopen uit de weg te gaan. De winkels liggen vol met mooie spullen, maar heb je nou echt die nieuwe kerstballen nodig? Waarschijnlijk niet. Zo hou je geld over, wat je kunt gebruiken om rond te komen in december.

Vroeg inkopen: besparen op boodschappen & cadeaus

Maak alvast een boodschappenlijstje voor je kerstdiner en koop de houdbare dingen alvast in de aanbieding. Zo bespaar je makkelijk op eten. Als je Sinterklaas viert, kun je ervoor kiezen om dit een paar dagen later te vieren dan gebruikelijk. Pepernoten, chocoladeletters en meer lekkers zijn dan vaak afgeprijsd.

 Leestip: In ons interview met The Happy Financial vind je nog meer tips over hoe je voordelig je kerstboodschappen kunt inslaan.

Bedenk al een paar maanden van tevoren welke cadeaus je wilt kopen. Zo hoef je niet last-minute inkopen te doen, wat vaak wel duurder is, en kun je ondertussen de folders en aanbiedingen in de gaten houden. Zo ben je al snel veel voordeliger uit.

Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt

Om jezelf een extra zakcentje te geven voor de dure feestdagen, kun je de spullen die je niet meer gebruikt verkopen. Ruim bijvoorbeeld je schuur op of verkoop de kleding die je niet meer draagt.

Begin nu alvast met sparen voor 2024

Elke maand een klein bedrag opzij zetten is makkelijker dan grote bedragen opzij zetten. Begin daarom dus in januari al met sparen voor december volgend jaar.

Financiële rust rondom de feestdagen

We hopen dat je door onze tips lekker en zorgeloos kunt genieten van de feestdagen. Door op tijd te beginnen met sparen, hoef je je in december geen zorgen te maken over geldzaken. En dat is een fijne manier om het jaar af te sluiten!

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief