Tips

Het wilde crypto-westen

15-05-2023

De cryptomarkt is het wilde westen van deze tijd. Ongereguleerd en vol met pioniers is de cryptomarkt een plek waar een crypto-cowboy goed kan boeren. Maar het is ook een gevaarlijke markt, waar je goed moet weten wat je doet. De struikrovers liggen namelijk overal op de loer om onwetende investeerders hun muntjes afhandig te maken.

Om deze gevaren in kaart te brengen spreken we Maarten Bevers, Information Security & Data Protection Officer (ISDPO) bij LeasePlan Bank. 

Wij zijn natuurlijk eerst benieuwd of je zelf in crypto investeert? 

Ja, ik heb persoonlijk wel wat crypto. Maar niet geheel verrassend dat ik tegelijk ook niet erg van risico nemen ben. Dus ik investeer alleen in de grotere cryptocoins.

Denk je dat er toekomst is voor cryptocurrencies?

Ik zie het als experiment. De technologie achter veel cryptomunten heeft zeker potentie. Binnen de EU zijn ze bijvoorbeeld bezig met een digitale euro. Dat laat wel zien dat er toch wel veel potentie in de toekomst van crypto zit en we nog veel kunnen verwachten. Het gaat ook steeds verder uit de niche. Het is bijna onmogelijk om tegenwoordig op een verjaardag niet iemand tegen te komen die wild allerlei munten aanbeveelt en preekt over de voordelen van crypto en de nadelen van het ‘traditionele’ systeem. Als informatie en beveiliging expert moet je het dan wel begrijpen/kunnen volgen en weten hoe crypto werkt.

Hoe vergelijken cryptocurrencies zich met het ‘traditionele’ systeem?

Wat vernieuwend is, is dat je digitale munteenheden hebt die geen inherente waarde hebben. Er zijn nog maar weinig cryptomunten die gereguleerd zijn en echt gedekt worden voor de waarde die ze vertegenwoordigen. Bij veel coins zie je dat het ongereguleerd is. Veel mensen zien investeren in crypto nog als ‘get-rich-quick-scheme’. Dat kan goed uitpakken, maar het geld van de ‘winnaars’ komt bij een hele grote poel aan verliezers vandaan. Je neemt door te investeren in crypto dus best wat risico, vooral bij de kleinere cryptocurrencies. De kans is dan ook groot op financiële schade.

Benieuwd hoe investeren in je spaarrekening of crypto zich met elkaar vergelijken? In de Sparen VS serie onderzoeken we verschillende mogelijkheden om aan je financiële toekomst te bouwen, en hoe deze zich verhouden tot sparen. Kijk de aflevering Sparen VS Crypto hier.

Wat bedoel je met munten die niet ‘gedekt’ worden?

De afgelopen tijd zijn er best wat verhalen van niet alleen munten die omvallen, maar ook hele cryptobeurzen. Vaak blijkt er dan achter de schermen gesjoemeld te zijn, waardoor de munten slecht gedekt worden. Dan zit er achter de munt of beurs geen echt geld of waarde. In plaats daarvan worden ze gedekt door andere cryptomunten of schimmige schuldpapieren. Als investeerder ben je als die bubbel knapt dan je geld kwijt, want een depositogarantie voor crypto bestaat (nog) niet.

Je hoort ook vaak van crypto-projecten die oplichting blijken te zijn. Hoe zit dat?

Binnen crypto komen er geregeld ‘rug-pulls’ voor, vooral bij kleinere munten die het moeten hebben van goede marketing. Dan probeert een coin, vaak met een hoog ‘meme-gehalte’, zoveel mogelijk kopers te trekken in een korte tijd. Als er dan voldoende geld in het platform zit, stelen ze al het geld en crasht de coin en is iedereen zijn geld kwijt. Ze trekken letterlijk het tapijt onder je voeten weg. En je weet vaak niet wie er echt achter zit want op de website staan gestolen foto’s van zogenaamde ‘teamleden’.

Wat zijn andere risico’s waar de crypto investeerder op bedacht moet zijn?

We zien veel van dezelfde oplichtingstrucs die we ook in het traditionele financiële systeem zien. Denk aan phishing voor je (inlog)codes, namaakwebsites waar je als je inlogt of je cryptowallet mee verbindt je rekening wordt leeg getrokken. Of het bekende bericht van een vriendelijke ‘prins’ die gouden bergen belooft als je even wat geld voorschiet. Dat zijn allemaal scams om je crypto afhandig  te maken. Ook kunnen hackers een programmaatje op je telefoon of laptop zetten die in de achtergrond crypto voor ze mined. Omdat bij het minen (het maken van cryptomunten) van crypto veel rekenkracht nodig is, gaat dat ten koste van de prestaties en snelheid van jouw apparaten. Door de deregulatie zijn oplichters vaak actief binnen crypto. Daarnaast heb je geen grond om op te staan. Er is geen depositogarantiestelsel en de geldstroom is moeilijk te traceren. Crypto is tot nu toe grotendeels anoniem, dat is een voordeel, maar dat maakt het ook een perfect witwasmiddel.

Vind je het als Information Security & Data Protection Officer niet juist mooi dat er via crypto meer privacy rondom je vermogen is?

Het is waar dat je via crypto meer privacy rondom je geld kan realiseren. Het is voor veel overheden onbegonnen werk om erachter te komen van wie welke anonieme wallet (een programmaatje waar je crypto in bewaart) is. Maar er wordt hard gewerkt aan regelgeving, dus hoe lang dat nog mogelijk is moeten we nog zien. Crypto wordt daarom ook vaak gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Dat vind ik dan wel minder.

Daarnaast realiseren veel mensen niet dat als ze zich aanmelden bij een cryptobeurs, waarbij een identificatie verplicht is, ze hun gegevens mogelijk te koop zetten. Veel beurzen zitten niet in de EU. Om je aan te melden moet je je ID en andere gegevens delen. Die geef je dan mogelijk weg richting een high-risk country.

Vind je crypto eigenlijk niet gewoon een te groot risico om in te investeren?

Ik heb zelf een aantal crypto, maar het is inderdaad een risicovolle investering. Naast de gevaren van oplichters, rug-pulls en ongedekte projecten is de cryptomarkt ook nog redelijk klein. Dat betekent dat de volatiliteit, de schommelingen van de koersen, nogal op en neer kan gaan. Daardoor kun je, als je veel geluk hebt, best wat geld verdienen op de cryptomarkt. Maar je kunt ook alles kwijtraken. Ik investeer af en toe in crypto omdat ik de technologie erachter veelbelovend vind. Dat doe ik alleen met geld dat ik kan missen en ik verwacht er zelf geen grote winsten uit te halen. Eigenlijk heb ik het geld dat ik in crypto stop al afgeschreven. Mocht er dan ooit nog iets uit komen, dan is dat mooi.

Maarten Bevers is onze Information Security Officer & Data Protection Officer (ISDPO). Hij zorgt ervoor dat de business en IT in de 1e verdedigingslinie van LeasePlan Bank en Corporation N.V. (het hoofdkantoor van LeasePlan) voldoende in staat zijn om goed geïnformeerde beslissingen te nemen, waarbij commerciële voordelen en potentiële risico's zorgvuldig worden afgewogen. 

 

Meer spaarnieuws, tips en inspiratie ontvangen?

Schrijf je hier in voor onze spaar nieuwsbrief!