Tips

Wat is een Pensioengat en hoe dicht je het?

12-12-2023

Het pensioen is een belangrijk onderdeel van onze financiële toekomst. Maar wat als je minder pensioen hebt opgebouwd dan je nodig hebt of zou willen? Dan spreken we over een pensioengat, ook wel bekend als een pensioentekort. Door de overgang naar een nieuw pensioenstelsel en de hoge inflatie zijn veel Nederlanders bezorgd over de toereikendheid van hun pensioen.  In dit blog leggen we uit wat een pensioengat precies inhoudt, hoe het ontstaat en vooral, hoe je dit gat kunt dichten.

Definitie van een pensioengat

Een pensioengat wordt gedefinieerd als de situatie waarin iemand minder pensioen heeft opgebouwd dan hij of zij nodig heeft of zou willen hebben voor de oude dag. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals wisseling van werkgever of zelfstandig ondernemerschap.

Mogelijke oorzaken van een pensioengat

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot een tekort in de opbouw van je pensioen:

  • Wisselen tussen banen: Bij elke switch naar een andere werkgever kan er sprake zijn van verandering in de regels rondom jouw aanvullend bedrijfspensioen.
  • Scheiding: Als jij en je partner uit elkaar gaan, heeft dit vaak invloed op de hoogte van beide individuele pensioenuitkeringen. Bijvoorbeeld wanneer een deel van je pensioen naar je ex-partner gaat.
  • Verblijf en werken in het buitenland: Tijdens verblijf in het buitenland bouwt men geen AOW-rechten op.
  • Parttime werken of zelfstandig ondernemerschap: In deze gevallen bouw je vaak minder of geen pensioen op.
  • Arbeidsongeschiktheid of werkloos: Als je een tijd niet hebt gewerkt of arbeidsongeschikt bent, bouw je minder pensioen op.

Het berekenen van je pensioengat

Het is belangrijk om te weten of je een pensioengat hebt en hoe groot dit gat is. Dit kun je berekenen door je verwachte inkomsten na pensionering te vergelijken met de uitgaven die je verwacht te hebben. Er zijn verschillende online tools beschikbaar die hierbij kunnen helpen.

In feite ben jij de enige die kan vaststellen of je een pensioentekort hebt. Dit is het geval als je verwacht dat je levensstijl tijdens je pensioen niet haalbaar zal zijn met het inkomen dat je dan zult hebben. Het is belangrijk om te overwegen welke uitgaven mogelijk zullen afnemen, zoals woonlasten na het aflossen van een hypotheek, en welke uitgaven kunnen toenemen, zoals kosten voor reizen en daguitjes.

Hoe kun je een pensioengat dichten?

Als blijkt dat er sprake is van een pensioentekort, zijn er verschillende manieren om dit tekort aan te vullen:

  • Extra sparen: Je kunt ervoor kiezen om extra geld opzij te zetten voor later.
  • Beleggen: Door slim beleggen kan het vermogen groeien.
  • Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: Door langer door te werken, bouw je meer pensioen op.
  • Verlagen van uitgaven: Door minder uit te geven en slim te budgetteren, houd je meer over voor later. 

Jaarruimte benutten

Eén manier om het pensioengat aanvullend op te vullen, is door gebruik te maken van de jaarruimte. De jaarruimte is het bedrag dat je fiscaal voordelig mag storten in een lijfrenteproduct of bankspaarproduct voor extra inkomen tijdens pensionering.

Neem je maandelijkse lasten onder de loep

Er zijn ook andere mogelijkheden zoals verlaging van vaste lasten en aflossen hypotheekschuld waardoor maandelijkse lasten dalen. Ook is het mogelijk om te kijken naar alternatieve vormen van inkomsten zoals verhuur van een deel van de woning.

Voorkom financiële onzekerheid door tijdige pensioenplanning

Een pensioengat kan zorgen voor financiële onzekerheid op latere leeftijd. Het is daarom fijn om tijdig inzicht te krijgen in jouw pensioensituatie en waar nodig actie te ondernemen. Door bewust bezig te zijn met je pensioenopbouw, kun je ervoor zorgen dat je later kunt genieten van een comfortabele oude dag

 
 
Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief