Tips

De eerste stappen naar FIRE

29-01-2024

FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Oftewel, financieel onafhankelijk worden en je tijd besteden aan datgene wat je écht belangrijk vindt. Voor de meesten van ons is dat niet het moeten werken, al mag het wel. FIRE worden klinkt voor velen echter als een onhaalbaar iets. Het FIRE worden is inderdaad niet voor iedereen haalbaar, maar voor een hoop mensen is het minder moeilijk dan gedacht. En het mooie is dat je je al onafhankelijk begint te voelen zodra je de eerste stappen op weg naar FIRE gaat zetten!

Benieuwd wat deze eerste stappen zijn? In dit blog leg ik (Mr FOB) uit hoe je zelf aan je eigen FIRE-reis kunt beginnen.

Stap 1: besef je waar geld voor dient

Wat koop je liever met je geld? Spullen of vrijheid? Liever een gouden kooi, of vrij op de hei?  Voor vrijwel iedereen geldt dat men liever een relatief eenvoudig leven leidt waarbij je elke dag in vrijheid kunt kiezen waaraan je je tijd besteedt dan een relatief luxe leven, maar waarbij je wel elke dag hard moet werken om dat te kunnen blijven betalen. Uit onderzoek is gebleken dat we vanaf een bepaald moment niet gelukkiger, maar juist ongelukkiger worden van meer consumeren. Geld dient in essentie dus niet voor het ‘verspullen’ van je leven, zeker niet als je gelukkig wilt worden. Het oude gezegde luidt terecht ‘geld maakt niet gelukkig’, maar daar voeg ik altijd aan toe ‘maar het helpt wel’.

Het veranderen van je kijk op geld is voor velen essentieel voor het beginnen aan FIRE. Veel mensen zien geld zelf als het doel, als statussymbool of manier om meer spulletjes te kopen. Door deze kijk is er voor de meeste mensen nooit genoeg geld. Binnen FIRE is geld niet een doel, het is de sleutel tot vrijheid. Het mooie van meteen gelukkiger worden door minder uit te geven is dat het ook helpt om je rijk te maken. Rijk, zodat je niet hoéft te werken voor geld, maar kunt kiezen of je werkt of iets anders met je leven doet. En daar word je uiteindelijk het gelukkigst van. En tegelijkertijd help je de wereld te verbeteren, doordat je een kleiner beslag legt op de beschikbare middelen. Je consumeert namelijk alleen wat je nodig hebt, of waar je goede reden toe hebt. Socialer en duurzamer tegelijk.

Stap 2: weet hoeveel geld er binnenkomt en eruit gaat

Om jezelf te helpen minder uit te geven dan er binnenkomt hoef je helemaal niet te budgetteren. Wat wel nodig is dat je beseft wat er binnenkomt en hoeveel er aan wat uitgegeven wordt. Tot in detail. Daarvoor gebruikte ik jarenlang een huishoudboekje. Dat kost enige discipline, maar na een tijdje had ik mijn uitgaven voldoende geoptimaliseerd waardoor het eigenlijk vanzelf ging. Ook omdat mijn kijk op geld veranderd is. Ik geef simpelweg minder uit aan dingen die ik niet nodig heb of waar ik de waarde niet (meer) van in zie.

Download hier ons LeasePlan Bank Huishoudboekje

Huishoudboekje downloaden (Excel)

Als je hiermee begint is het vaak een confronterende gewaarwording waar je geld nou echt heengaat. En dan komt ook vaak het besef dat bepaalde zaken het helemaal niet waard zijn om zoveel aan uit geven als je tot dan toe doet. En zo ga je automatisch besparen zonder te hoeven budgetteren!

Stap 3: ken je echte uurloon

Toen ik begon op mijn weg naar FIRE en nog werkte, hielp het mij enorm te beseffen hoeveel tijd ik echt aan mijn werk kwijt was. Dus niet puur de uren op kantoor, maar ook de uren op de fiets van en naar werk, de tijd dat ik ‘s avonds uitgeteld was door werk, ziektedagen door stress of besmetting door collega's in de kantoortuin, enzovoorts. Mijn uurloon was ruim 30% lager dan ik dacht. Daaruit volgde het besef dat werk mij meer kostte dan ik dacht. Dat hielp me in mijn besef dat geld mij minder waard is dan tijd, en dan vooral de vrijheid om zelf mijn tijd te vullen.

Sinds ik mij allereerst realiseerde dat geld ondergeschikt is aan tijd, en de opvolgende realisatie dat het werken voor geld mij de meeste tijd kost, heb ik zonder verdere moeite van hooguit een beetje sparen elke maand naar een spaarquote (het deel van je inkomen dat je spaart) van boven de 50% gegaan. Ik ben dankzij stap 2 in gaan zien waaraan ik het meeste uitgaf en ben gaan afvragen of ik dat goed besteed geld vond. En dat hielp me om op kosten die ik het niet waard vond zonder verdere moeite te bezuinigen, met als gevolg dat ik meer over hield om te sparen.

Ik ging spullen langer gebruiken tot ze echt versleten zijn. En ik merkte dat ik daar direct gelukkiger van werd. Het lukte me om uit de tredmolen van de overconsumptie te stappen. Een tredmolen waarvan ik me eerder niet echt besefte dat ik erin zat.

Een spaarquote van 50% is niet voor iedereen weggelegd, maar vaak kunnen mensen zonder al te veel moeite veel meer overhouden dan ze denken.

Stap 4: hou je vorderingen bij

Als je begint met de eerste stappen op weg naar FIRE ligt het kopen van vrijheid nog redelijk ver in de toekomst. Daarom helpt dat vooruitzicht niet echt om dagelijks spaarzaam te zijn. Als mens zijn we vaak uit op ‘instant satisfaction’. We worden allemaal constant verleid een bepaalde aankoop te doen, waarvan je je later zou afvragen of je die aankoop nou echt nodig had.

Wat mij altijd enorm gemotiveerd heeft om op zulke momenten de verleiding te weerstaan is het bijhouden van hoeveel ik elke maand spaarde. Dat bedrag, of spaarquote als je het als percentage van je inkomsten wilt bijhouden, maakte mijn reis visueel en concreet. De groei van mijn vermogen hield ik op eenzelfde manier bij.

Door een bepaalde aankoop niet te doen werd ik wel op de korte termijn beloond, wanneer ik weer een mooie spaarquote zag aan het eind van de maand. En wanneer ik mijn vermogen zag groeien.

Dingen of ervaringen (reizen of een saunadagje bijvoorbeeld) die ik echt de moeite waard vind kocht ik overigens wel gewoon. Ik leefde (en leef) nog steeds een erg luxe leven voor mijn gevoel.

Stap 5: leer investeren

Wat ga je doen met het geld dat je overhoudt? Investeren, zodat het geld voor jou aan het werk gaat! Je hoeft niet veel van investeren te weten, maar wel iets. Investeren is namelijk niet zonder risico. Het geld dat je overhoudt deels beleggen in een wereldwijd gespreide, goedkope ETF en deels in een depositoladder is voor heel veel FIRE-aanhangers het beproefde recept. 

Zie mijn blog Beleggen voor beginners om je op weg te helpen met de eerste stappen van het beleggen in een goede ETF. Zodra je deze eerste stappen hebt gezet geldt: hoe langer je op weg bent naar FIRE, des te meer Einstein's 8e wereldwonder (rente op rente) het werk van je gaat overnemen.

En als je eenmaal financieel onafhankelijk(er) bent? Je hebt dan nog meer kans om nog gelukkiger te worden. Je komt namelijk in de gelegenheid om tijd en/of geld aan anderen te geven. En dat levert nog meer geluk op!

 

Bron: Je geld of je leven door Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. Daar schrijft hij over zijn reis om financieel onafhankelijk te worden en, als kers op de taart, hoe hij op 49-jarige leeftijd kon stoppen met werken. FOB gaat over (be)sparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Voor LeasePlan Bank deelt Mr FOB graag zijn kennis in een serie gastblogs over hoe jij het meeste uit jouw spaargeld kunt halen en de grondslag kunt leggen voor je eigen financiële onafhankelijkheid.  

De kijk op dit onderwerp beschreven in dit blog is uitsluitend die van de auteur en vertegenwoordigt geen standpunt van LeasePlan Bank. 

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.