Tips

Slim (be)sparen in 2024: start volgend jaar met een financiële voorsprong!

04-12-2023

Terwijl 2023 tegen haar einde loopt, denken veel van ons na over hoe we 2024 financieel gezonder door kunnen brengen. Of je nu spaart voor een speciaal doel, of simpelweg je uitgaven wilt verminderen, het is nooit te vroeg om te beginnen met (be)sparen. In dit blog delen we praktische en makkelijk toepasbare acties om je financiële planning in 2024 een boost te geven en geld te besparen.

Acties in het kort

  1. Stel een budget op: plan je budget voor 2024 en zorg voor een goede buffer.
  2. Bespaar op energie: neem energiebesparende maatregelen en vergelijk energieleveranciers.
  3. Slim winkelen: plan je maaltijden vooruit en maak een boodschappenlijstje.
  4. Review je abonnementen: schrap onnodige abonnementen en wees kritisch op nieuwe.
  5. Evalueer je zorgverzekering: bekijk alternatieven en pas je verzekering aan vóór 2024.

Actie 1: maak een realistisch budget

Begin met een plan: een goed budget is de basis van elke besparingsstrategie. Analyseer je huidige uitgaven en inkomsten, en stel een realistisch budget op voor 2024. Het huishoudboekje kan je hierbij helpen. Vergeet daarnaast niet om een buffer op te bouwen voor onverwachte uitgaven!

Huishoudboekje downloaden (Excel)

Blijf je plan beoordelen: dingen kunnen in de loop van het jaar veranderen. Plan daarom vaste momenten (bijvoorbeeld elke 3 maanden) in om je budget te beoordelen. Vaak sluipen er toch weer onverwachte kosten binnen waar je op kunt besparen.

Actie 2: verminder energiekosten

Energie-efficiëntie: energieprijzen zullen waarschijnlijk niet snel weer rap dalen, dus het is slim om te investeren in energiebesparende maatregelen. Denk aan led-lampen, slimme thermostaten, of zelfs zonnepanelen. Deze investeringen betalen zichzelf uiteindelijk terug in de vorm van een lagere energierekening.

Energiecontract: het is ook slim om je energiecontract goed tegen het licht te houden. Vaak is het voordeliger om van leverancier te veranderen na het aflopen van je contract dan bij dezelfde te blijven. Als je wel heel tevreden bent over je leverancier, neem dan contact met ze op. Vaak hebben ze dan wel een mooie aanbieding voor je klaarliggen als je bij hun blijft. Helaas bieden ze dat voordeel vaak niet aan als je braaf je contact steeds laat verlengen. Zet dus nu alvast in je agenda wanneer je contract afloopt en plan een paar maanden daarvoor een vergelijkmoment in.

Actie 3: slim boodschappen doen

Plan je maaltijden: voedselverspilling is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door je maaltijden te plannen en boodschappenlijstjes te maken, koop je alleen wat je nodig hebt. Overweeg ook vaker seizoen producten, die zijn vaak goedkoper én verser. Niet iedereen wilt alle 7 dagen in de week vooruit gepland hebben, maar als je 3 of 4 dagen per week plant dan scheelt dat al enorm.

Doe minder vaak boodschappen: met je vooruit geplande maaltijden kun je makkelijk heerlijk eten met maar 1 of 2 bezoekjes (of bezorgingen) aan de supermarkt per week. Dat zorgt voor minder verleiding, en minder kosten. Ook is het zo makkelijker om lekker gezond te eten!

Actie 4: review je abonnementen

Niet-gebruikte diensten: kijk kritisch naar je lopende abonnementen. Zijn er diensten die je niet of nauwelijks gebruikt? Overweeg deze te annuleren of voor een goedkopere variant te gaan.

Blijf kritisch: tegenwoordig is alles bijna een abonnement. Bedrijven hebben namelijk ontdekt dat ze veel meer aan je kunnen verdienen door je maandelijks voor een dienst te laten betalen in plaats van 1 keer voor het hele product. Voor je het weet heb je dus zomaar tientallen abonnementen lopen voor allerlei streamingsites, tools en apps. Voordat je een nieuw abonnement afsluit, bedenk goed of het je waard is. Soms zijn er ook gratis varianten beschikbaar.

Stap 5: evalueer je zorgverzekering

Vergelijk verschillende aanbieders: met de verwachte stijging van de zorgverzekeringskosten (gemiddeld 9 euro per maand!) In 2024 is het essentieel om je huidige zorgverzekering te heroverwegen. Overstappen kun je voor 2024 nog tot het einde van 2023 doen. Kijk dus de komende weken of je kunt besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar of door je pakket aan te passen. Vergelijk de dekkingen en prijzen, en overweeg wat echt noodzakelijk is voor jouw gezondheidssituatie.

Door deze stappen te volgen leg je een solide basis voor een financieel gezonder 2024. Begin vandaag nog met het plannen en implementeren van deze strategieën, en wees voorbereid op de uitdagingen en kansen die het nieuwe jaar zal brengen!

 
Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief