Tips

Het verschil tussen nominale en effectieve rente: een duidelijke uitleg

05-02-2024

Het verschil tussen nominale en effectieve rente: een duidelijke uitleg

Heb je ooit nagedacht over hoe de rente op je spaarrekening echt werkt? Veel mensen weten dat ze rente krijgen, maar het is niet altijd duidelijk wat de termen 'nominale rente' en 'effectieve rente' betekenen. In dit blog leggen we het verschil tussen deze twee uit, en laten we zien hoe dit van invloed is op je spaargeld.

Wat is nominale rente?

Nominale rente is het basispercentage dat banken adverteren. Het is de rente die je in theorie elk jaar op je spaargeld krijgt. Bij LeasePlan Bank is dit bijvoorbeeld 2,20%. Dit lijkt eenvoudig, maar hier komt meer bij kijken!

Wat is effectieve rente?

Effectieve rente, daarentegen, is wat je daadwerkelijk verdient, rekening houdend met hoe vaak de rente uitgekeerd wordt. Hoe vaker je rente uitgekeerd wordt, hoe meer je profijt hebt van het rente op rente effect. Bij LeasePlan Bank krijg je elke maand rente uitgekeerd, wat betekent dat je de volgende maand rente verdient over je oorspronkelijke inleg plus de reeds verdiende rente. Hierdoor is de effectieve rente hoger dan de nominale rente.

Het verschil uitgelegd met een voorbeeld

Laten we dit illustreren met een voorbeeld. Stel, je hebt €1000 op je spaarrekening bij LeasePlan Bank tegen een nominale rente van 2,20%.

  • Nominale jaarrente: 2,20% van €10.000 = €220 per jaar.
  • Effectieve jaarrente: hier moet je eerst het effectieve rentepercentage voor berekenen.

Berekening van de effectieve rente

Om de effectieve rente te berekenen, gebruiken we de volgende formule:

Voor LeasePlan Bank, waarbij de nominale rente 2,20% is en de rente maandelijks wordt uitgekeerd:

Na het uitvoeren van de berekening, blijkt de effectieve jaarrente bij LeasePlan Bank 2,22% te zijn. Dit is iets hoger dan de nominale rente van 2,20%, dankzij het effect van rente op rente door de maandelijkse uitkeringen.

Omdat de effectieve rente 2,22% is, hou je na een jaar iets meer over dan de €220 rente uit de nominale berekening. Namelijk €222.

Verschil tussen jaarlijkse en maandelijks rente uitkering

Bij een jaarlijkse rent uitkering krijg je 1 keer per jaar de rente op je rekening gestort. Je profiteert dus pas het volgende jaar pas van het rente op rente effect. De effectieve rente is in dat geval op jaarbasis gelijk aan de nominale rente. Bij een maandelijkse rente uitkering heb je wel het rente op rente effect, dus is de effectieve rente hoger dan de nominale rente. Als spaarder heb je het meeste voordeel bij een zo frequent mogelijke rente uitkering.

Frequentie

Nominale rente

Effectieve rente

Maandelijkse rente

2,20%

2,22%

Jaarlijkse rente

2,20%

2,20%

Het begrijpen van het verschil tussen nominale en effectieve rente is cruciaal voor het maken van geïnformeerde beslissingen over je spaargeld. Bij LeasePlan Bank zie je dat zelfs een klein verschil in rente, dankzij het effect van rente op rente, een impact kan hebben op je spaargroei. Door slim te sparen en de juiste keuzes te maken, kun je het maximale uit je spaargeld halen.

 

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.