Inspirerende verhalen van échte spaarhelden

Sparen om te reizen

Sparen om de wereld rond te reizen… Hoe krijg je dat voor elkaar? Stephanie is een echte spaarheld en gaat 3 maanden per jaar op reis. Laat je inspireren door haar aanpak en tips. Bekijk de video of lees het interview.

Interview

Leestijd: 4 minuten 

Stephanie (31) is zo vaak op reis dat vrienden zich afvragen waar ze het van betaalt. Gewoon hard sparen, is haar antwoord. En ze vertelt precies hoe ze dat doet.

“De Poolse stad Wroclaw. Ik had er ook nog nooit van gehoord. Maar het ticket erheen kostte nog geen €10. Ik belde mijn vriendinnen op en kreeg ze enthousiast. Gaaf toch. Zo’n plek die je helemaal niet kent. Dat is pas avontuur. We waren studenten en hadden een OV-jaarkaart waarmee we gratis naar de grens met België konden treinen. Daarna kostte het ons ongeveer €5 om op de luchthaven van Brussel te komen, waar ons vliegtuig vertrok. We vlogen voor een tientje naar Polen en sliepen er voor €6 per nacht in een nette hostel. Het werd een reis om nooit meer te vergeten.

Ik had al snel twee dingen door. Eén: reizen kan goedkoop, als je maar flexibel bent. Niet alleen wat betreft het moment waarop je reist, maar ook qua bestemming en slaapplek. De andere ontdekking die ik deed, was dat ik van niets anders zo gelukkig werd dan reizen. Reizen is buitenspelen voor grote mensen. Het geeft me zo’n sterk gevoel van vrijheid. Ik werd er ook zelfverzekerd van. Als je merkt dat je je redt in een vreemd land aan de andere kant van de aarde, dan is er weinig meer om te vrezen. Dus besloot ik dat reizen mijn spaardoel werd. Dat is nu, 13 jaar later, nog steeds zo.

Mijn vriend en ik zetten iedere maand €75 op een gezamenlijke spaarrekening. Een klein bedrag dat we niet direct missen. Maar wat uiteindelijk wel een mooi potje wordt om te gebruiken als leefgeld voor op reis. Voor eten en drinken of een keer uit eten. Daarnaast zetten we op onze eigen spaarrekeningen nog geld apart om van te reizen. Voor tickets, ander vervoer en verblijf. Ik zet gemiddeld €400 per maand weg. Op mijn reisrekening staat nu €3.000. Daar kan ik, letterlijk, een end mee komen.

Ik ben zo’n 3 maanden per jaar weg. Ik denk dat mensen zich wel afvragen hoe ik dat doe. Soms krijg ik die vraag ook. Dan vragen ze zich af of ik soms een geldboom in mijn achtertuin heb staan. Nou, echt niet. Ik werk als journalist en maak reisverhalen op mijn eigen blog expeditieaardbol.nl. Ik verdien een prima salaris maar zal toch echt moeten kiezen waar ik mijn geld aan uitgeef. Dus sta ik niet tot 4 uur ‘s nachts in de kroeg en hangt mijn kledingkast niet vol hippe, nieuwe kleding. Het geld dat ik daardoor niet uitgeef, gaat naar mijn reispotje. Ik kan goed sparen. Mijn ouders konden het goed dus ik denk dat het in mijn genen zit. Ik geloof ook dat ik makkelijk geld wegzet omdat ik het uitgeef aan iets waar ik blij van word: reizen. Daardoor voelt het niet alsof ik het mezelf afneem, maar juist alsof ik het mezelf gun.

Ik hoor om me heen wel eens: ‘Dat zou ik ook wel willen.’ Vaak van mensen die dromen van reizen, maar zeggen dat ze er geen geld voor hebben. Ik adviseer die groep mensen om eens kritisch naar hun uitgaven te kijken. Als reizen je echt zo gelukkig maakt, dan zul je op andere dingen moeten besparen. Dat is niet stom of suf. Je geeft jezelf zo de mogelijkheid om die plekken, steden en landen te zien waar je nu alleen maar van kunt dromen. Als je echt wilt, kan er in veel gevallen best een hoop. Ik ga binnenkort naar Zweden en daarna naar Zuid-Afrika. Maar ik boek gerust nog een hotel in een stad waar niemand ooit naartoe reist. Avontuur hoeft écht niet duur te zijn.”

Alle inspirerende spaarverhalen

 • Ik gebruik mijn spaargeld om meer bij mijn kinderen te kunnen zijn

  Spaarheld: Rien Naar het interview
 • Toen ik nog in de bijstand zat, droomde ik al van een Mini Cooper

  Spaarheld: Elise Naar het interview
 • Door te sparen werd een eigen bedrijf opeens een mogelijkheid

  Spaarheld: Janke Naar het interview
 • Hoe heerlijk zou het zijn om eerder te kunnen zeggen: wij gaan genieten

  Spaarhelden: Andrea en Ronald Naar het interview
 • Dankzij mijn spaarsysteem heb ik straks een eigen huis

  Spaarheld: Yael Naar het interview

Vragen of hulp nodig?

Er is iets misgegaan, probeer het later nog eens