Veiligheid

Phishing… zo trap je er niet in!

24-04-2018
Veilig bankieren met LeasePlan Bank

Ook individuele personen kunnen slachtoffer van worden van internetcriminelen waarbij de eigen computer wordt gegijzeld of wanneer er naar persoonsgegevens wordt ‘gevist’. Dit soort incidenten gebeuren vaak door middel van een phishing mail waarbij personen op een link in een e-mail klikken of een bijlage openen.

LeasePlan Bank zal in een e-mail nooit om je persoonlijke gegevens vragen, zoals je gebruikersnaam of wachtwoord. Vertrouw je een e-mail die van ons afkomstig lijkt niet? Neem dan contact met ons op en informeer ons over deze e-mail. Is het te laat en heb je toch geklikt of informatie ingevoerd? Neem dan ook zo snel mogelijk contact op. Wij kunnen dan proberen het misbruik van je gegevens te beperken. 

Voorkom phishing door alert te zijn op de volgende zaken:

  • Open geen e-mail of links in e-mails van onbekenden.
  • Mocht je toch een e-mail hebben geopend, open dan helemaal geen bijlage(n) van vreemde afzenders. 
  • Open geen e-mail van bekenden met links of bijlage(n) die je niet verwacht.
  • Mocht je twijfelen, neem dan contact op met de afzender via een ander kanaal dan e-mail. 
  • Mocht je toch op een link hebben geklikt, voer dan nooit persoonlijke gegevens zomaar in.

Klinkt logisch. Maar goed opgezette phishing e-mails zijn juist bedoeld om je erin te laten tuinen. Waar zijn phishing e-mails aan te herkennen?

  • Ze hebben vaak een actiematig karakter. Met andere woorden: je wordt aangemoedigd om op een link te klikken. Een voorbeeldtekst zou kunnen zijn: ‘De kans bestaat dat er onrechtmatige transacties op uw spaarrekening hebben plaatsgevonden. Klik op de link om in te loggen en uw identiteit te controleren.’
  • Soms lijkt de afzender bekend, maar als je het e-mailadres goed controleert blijkt deze niet van de bekende afzender afkomstig te zijn. 
  • Ook de links zijn vereenvoudigd maar als je met je muis erop staat kun je vaak zien dat het een andere URL dan degene die wordt getoond.
  • Phishing e-mails proberen de schrijfwijze van de zogenaamde afzender te kopiëren. Soms zitten er grammaticale of spelfouten in. 

Wanneer je één of meer van deze punten tegenkomt, verwijder de e-mail dan uit je mailbox en voorkom dat je slachtoffer wordt.