Veiligheid

Gids voor online veiligheid: Essentiële tips voor veilig internetten, digitaal winkelen en bankieren

04-10-2023

Hoe vaak sta je stil bij je online veiligheid en cybersecurity? Bij LeasePlan Bank heeft jouw online veiligheid het hele jaar door de hoogste prioriteit. In een steeds digitalere wereld is het essentieel om alert te zijn op de gevaren van het internet en hoe je jezelf kunt beschermen. Daarom hebben we deze uitgebreide gids samengesteld vol met tips die je helpen veiliger te internetten, inclusief advies voor zowel veilig online winkelen als slimme strategieën rondom online bankieren.

Veilig internetten tips die je meteen kunt toepassen

Het beschermen van jouw persoonlijke informatie en financiële gegevens begint bij bewustwording en goede gewoontes. Hier zijn wat cruciale tips:

  1. Regelmatige updates uitvoeren: Houd software up-to-date om kwetsbaarheden te verminderen.
  2. Gebruik sterke wachtwoorden: Zorg ervoor dat elk account een uniek, sterk wachtwoord heeft.
  3. Tweefactorauthenticatie (2FA) gebruiken: Een extra laag beveiliging kan nooit kwaad.
  4. Alert zijn op verdachte e-mails of berichten: Phishing-pogingen worden steeds ingenieuzer.

Aanbevolen leestips: verdiep je kennis over online veiligheid

Om je digitale veiligheid verder te verstevigen, hebben we een selectie gemaakt van essentiële artikelen die elk belangrijke aspecten van online beveiliging belichten:

Voor verdere verdieping raden wij aan:

Door deze artikelen door te nemen krijg je niet alleen meer kennis over online veiligheidsrisico's maar ook handige tips om jouw persoonlijke informatie beter te beschermen.

Dieper duiken in online veiligheidsmaatregelen

Naast bovenstaande basisprincipes is er nog veel meer dat je kunt doen om jouw online ervaring zo veilig mogelijk te maken:

  • Controleer regelmatig je privacy-instellingen: Sociale media-platforms veranderen vaak hun beleid; houd jouw instellingen actueel.
  • Wees bedachtzaam met wat je deelt: Persoonlijke informatie zoals adres-, bank-, of reisdetails kunnen beter privé gehouden worden.
  • Maak gebruik van VPN-diensten: Vooral als je vaak openbare wifi-netwerken gebruikt, biedt een VPN een extra beveiligingslaag.

Veiliger online winkelen: tips voor zorgeloos shoppen

Naast de essentiële veiligheidstips voor internetgebruik willen we ook wat licht werpen op het veiliger maken van jouw online winkelervaring. Online shoppen biedt fantastisch gemak en een enorme keuzevrijheid, maar zoals bij alles wat online is, zijn er risico's aan verbonden:

→ Ontdek in ons artikel Zijn wachtwoorden wel future-proof?, hoe je sterke wachtwoorden kunt creëren die als eerste verdedigingslinie dienen.

We raden ook ten zeerste aan om altijd te kiezen voor SSL-beveiligde websites (herkenbaar aan HTTPS in de URL) en om extra alert te zijn op deals die té mooi lijken om waar te zijn – vaak een indicatie van mogelijke fraude of phishing.

Veilig online bankieren: bescherm je financiën

Naast onze focus op algemene internetveiligheid en tips voor veiliger online winkelen, willen we ook benadrukken hoe belangrijk het is om extra aandacht te besteden aan de beveiliging bij online bankieren. Bij LeasePlan Bank nemen we deze verantwoordelijkheid zeer serieus.

Online bankieren heeft ons leven ongetwijfeld gemakkelijker gemaakt, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee als het gaat om de bescherming van onze financiële informatie.

  • Controleer altijd of je op de officiële website bent: Kijk naar het slotje in je browser en controleer of de URL begint met HTTPS.
  • Wees waakzaam voor phishing-pogingen: Onthoud dat echte bankmedewerkers nooit via e-mail of telefoon naar jouw pincode of wachtwoorden zullen vragen.
  • Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor elk financieel account en overweeg een betrouwbare password manager.

Bij LeasePlan Bank combineren we identiteitscontrole met digitale technologieën (zoals videoverificatie) om fraude tegen te gaan. Deze methoden helpen ons jouw identiteit nauwkeurig vast te stellen en zorgen ervoor dat jij degene bent die actief betrokken is bij elke transactie.

→ Lees meer over onze aanpak in het blog: Zo voorkomen we samen fraude.

Door proactief maatregelen te nemen zoals hierboven beschreven, kun je helpen jouw geld veilig te houden tijdens elke transactie die je doet.

Naar een veiliger digitaal leven

In ons steeds digitaler wordende leven is bewustzijn over cybersecurity essentieel. Dit geldt voor alles; van internetten en online shoppen tot bankieren. Kennis geeft je de kracht om veilige keuzes te maken.

Bij LeasePlan Bank zetten we ons in voor jouw digitale veiligheid door niet alleen strikte beveiligingsmaatregelen toe te passen, maar ook door jou de kennis te bieden die nodig is om deze nieuwe wereld met vertrouwen tegemoet te treden. Maarten Bevers, onze Information Security Officer & Data Protection Officer (ISDPO), staat aan het roer van deze missie. Hij zorgt ervoor dat elke stap die we nemen, zowel veilig als innovatief is.

Samengevat draagt ieder stukje kennis bij aan een sterker schild tegen cyberdreigingen. Laten we samenwerken aan een veiliger digitaal landschap!

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief