Veiligheid

De 7 grootste cyberdreigingen waar je alert op moet zijn

23-10-2023

Digitale veiligheid is van groot belang voor iedereen die gebruikmaakt van het internet. Daarom zetten organisaties en overheden wereldwijd in oktober de schijnwerpers op het belang van cyber security tijdens Cyber Security Awareness Month. Tijdens deze maand worden mensen bewust gemaakt van de digitale risico's die we dagelijks tegenkomen en wordt geprobeerd om kennis en tools aan te bieden zodat iedereen zich beter online kan beschermen.

Misbruik

De digitale ontwikkelingen gaan snel en helaas ook de dreigingen die daarmee gepaard gaan. Met elke ontwikkeling met positieve impact, is er ook een keerzijde van criminelen die nieuwe technologie proberen te misbruiken. Denk aan de recente ontwikkelingen rondom AI, en hoe die tools direct misbruikt worden door hackers en oplichters

En die oplichters zijn niet alleen uit op het stelen van bedrijfsdata, maar proberen juist vaak gewone mensen op te lichten. Cyberbeveiliging is dus niet alleen een taak voor IT-professionals; het is iets waar we allemaal een rol in spelen. Door te leren hoe we onszelf en onze gegevens beter kunnen beschermen, maken we het internet stapje voor stapje veiliger.

Geïnformeerd en voorbereid

De Europese Unie onderschrijft het belang van een geïnformeerde en voorbereide bevolking, vooral in een tijd waarin (nagenoeg) iedereen dagelijks meerdere digitale transacties en interacties meemaken. Het Europees Parlement heeft daarom recent een rapport uitgebracht om het belang van deze bewustwordingsmaand te onderstrepen en om Europese burgers te informeren en te wapenen tegen de constant veranderende digitale dreigingen.

Wil je goed voorbereid zijn en jezelf beschermen tegen digitale dreigingen? Lees dan ons blog: Een gids voor online veiligheid: van sterke wachtwoorden tot phishing.

De grootste dreigingen

Volgens het rapport van het Europees Parlement zijn de belangrijkste cyberdreigingen waar we alert op moeten zijn:

  • Ransomware-aanvallen: Deze aanvallen gijzelen iemands digitale informatie, bijvoorbeeld door iemands laptop over te nemen, en vragen vervolgens om losgeld. 

Tip: Houd altijd back-ups van belangrijke documenten, klik nooit op verdachte links en installeer nooit onbetrouwbare programma’s.

  • Malware: Dit is kwaadaardige software die ontworpen is om schade aan te richten of ongeautoriseerde toegang te krijgen tot jouw systemen en gegevens. Van virussen tot ransomware, malware kan in verschillende vormen komen. 

Tip: Installeer betrouwbare antivirussoftware en voer regelmatige scans uit.

  • Social engineering: Er zijn mensen actief op zoek naar jouw waardevolle gegevens. Phishing (e-mail) als smishing (sms) zijn de meest voorkomende manieren om zoveel mogelijk mensen te benaderen met valse (betaal)links of bestanden. Vaak proberen deze criminelen je te overtuigen om een betaling te doen of ergens in te loggen met je (bank)gegevens. 

Tip: Open nooit verdachte e-mails. Daarnaast zijn unieke en sterkte wachtwoorden met tweefactor-authenticatie uw beste verdediging.

  • Databedreigingen en ongeautoriseerde toegang: Ongeautoriseerde toegang tot gevoelige gegevens. 

Tip: Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactor-authenticatie waar mogelijk, limiteer toegang zodat alleen mensen die daadwerkelijk bij de data moeten erbij kunnen.

  • Denial-of-Service-aanvallen: DOS-aanvallen maken systemen tijdelijk onbereikbaar door het netwerk te overbelasten. Dat kan akelige gevolgen hebben als de aanval op een essentieel netwerk plaatsvindt.

Tip: Zorg voor goede netwerkbeveiliging en houd software up-to-date.

  • Bedreigingen tegen internettoegang: Belemmering van toegang tot het internet, soms zelfs door overheden.

Tip: Gebruik een VPN voor veilige en ononderbroken internettoegang.

  • Desinformatie/misinformatie: Verspreiding van valse of misleidende informatie.

Tip: Controleer de bronnen van informatie en wees kritisch over wat je online leest of ziet.

Met deze dreigingen in het achterhoofd, is het van belang om extra alert te zijn voor deze vormen van cyber aanvallen. Gelukkig kun je met de eerder genoemde tips de risico’s goed beperken: klik nooit op verdachte links, update regelmatig je software, gebruik unieke wachtwoorden met tweefactor-authenticatie, wees voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens en meld verdachte activiteiten rondom je rekeningen altijd bij je bank.

Maarten Bevers is onze Information Security Officer & Data Protection Officer (ISDPO). Hij zorgt ervoor dat de business en IT in de 1e verdedigingslinie van LeasePlan Bank en LeasePlan Corporation (het hoofdkantoor van ALD | LeasePlan) voldoende in staat zijn om goed geïnformeerde beslissingen te nemen, waarbij commerciële voordelen en potentiële risico's zorgvuldig worden afgewogen.

 
Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief