Spaarportretten

Kijkje in mijn spaarbrein: Selina

23-02-2024

 

"Zuinig zijn en sparen was noodzakelijk, al was het soms moeilijk. Af en toe deden we leuke dingen, mede mogelijk gemaakt door onze spaardiscipline"

Wat doe je voor werk?

Ik ben technisch schrijver, wat inhoudt dat ik handleidingen voor elektronica vertaal. Grote kans dat je een handleiding in handen hebt gehad waar ik aan gewerkt heb. Daarnaast schrijf ik teksten voor websites en boekrecensies. Recentelijk heb ik zelf ook een boek geschreven.

Wil je meer vertellen over het boek dat je hebt geschreven?

Het boek, getiteld ‘Offline’, is een spannende jeugdthriller. Geïnspireerd door de ervaringen van mijn man bij de politie, vertelt het verhaal over een jongen uit een moeilijk gezin die verstrikt raakt in een online spel met de politie.

Vertel eens meer over je spaardoel.

Oorspronkelijk spaarde ik voor een opleiding literair vertalen, maar de kosten hiervan zijn overgenomen door mijn werkgever. Dat is geweldig, want nu kan ik mij richten op ons volgende doel: een rondreis door Noord-Amerika met mijn gezin. We zijn allebei dol op Amerika en hebben eerder de westkust verkend. Ditmaal willen we de oostkust bezoeken, met de nadruk op natuur en lokale cultuur. We plannen de reis met een camper, samen met onze twee kinderen van 6 en 9 jaar. Ik schat dat we ongeveer €8000 nodig hebben voor de hele reis.

Hoeveel spaar je per maand?

Ik spaar €200 per maand voor de reis. Dat zou 40 maanden duren, meer dan 3 jaar. We plannen de reis voor de zomer van 2025. Daarom spaar ik ook mijn eindejaarsuitkering, vakantiegeld, en andere extraatjes. Deze geven een boost aan ons spaargeld. Ik had ook al €1200 gespaard voor mijn opleiding, die ik nu kan inzetten voor de reis.

Waar geef je graag je geld aan uit?

Veel van ons geld gaat naar de kinderen. Onze hond kost ook bijna evenveel als de kinderen en heeft evenveel speelgoed. Daarnaast doen we vaak uitjes met het gezin, zoals bezoekjes aan musea, speeltuinen, en af en toe een pretpark. We zijn grote fans van Disneyland en bezoeken het bijna elk jaar. Het is duur, maar altijd een magische ervaring.

Hoe ga je om met de verleiding van impulsaankopen?

Soms kan ik impulsief zijn, vooral bij het kopen van boeken. Ik lees er jaarlijks ongeveer 150. Gelukkig krijg ik ook veel boeken doordat ik recensies schrijf. Lezen en schrijven zijn mijn grote passies. Daarom beschouw ik een impulsieve boekaankoop als een investering. Ik moet immers bijblijven met de laatste literaire ontwikkelingen.

Spaar je samen met je partner of apart?

Wij doen alles samen. Onze salarissen komen op één gezamenlijke rekening, en we hebben ook een gezamenlijke spaarrekening. We combineren al onze financiën en betalen alles samen. Dat werkt voor ons goed.

Ben je tevreden over jullie spaarpot?

Ja, ik ben erg tevreden. Soms zijn er onvoorziene uitgaven, zoals laatst een plotselinge operatie voor de hond. Dat neemt een flinke hap uit ons spaargeld. Maar we hebben naast onze spaardoelen ook een buffer, die we na dergelijke kosten weer aanvullen.

Doe je naast sparen nog iets anders, zoals beleggen of verzamelen?

Nee, dat zou ik niet aandurven. De onzekerheid en het risico zijn voor mij te groot. Bij sparen loop je dat risico niet en weet je precies waar je aan toe bent.

Vind je sparen moeilijk?

Ik heb sparen altijd leuk gevonden. Ik probeer een bewuste consument te zijn en let op mijn uitgaven. Ik vraag mezelf altijd af of ik iets echt nodig heb voordat ik het koop. Als ik iets wil hebben, zoek ik eerst of het ergens goedkoper aangeboden wordt.

Wat helpt je om sparen vol te houden?

Regelmatig kleine leuke dingen doen helpt mij het meest. Niet al het geld oppotten, maar een deel reserveren voor spontane activiteiten. Zo houd je het op de lange termijn beter vol.

Ben je opgegroeid met sparen?

Absoluut. Mijn vader kon door ziekte op een gegeven moment niet meer werken, waardoor ons gezinsinkomen klein was. Zuinig zijn en sparen was noodzakelijk, al was het soms moeilijk. Af en toe deden we leuke dingen, mede mogelijk gemaakt door onze spaardiscipline.

Neem je sparen ook mee in de opvoeding van je kinderen?

Ja, maar ik houd het laagdrempelig omdat ze nog jong zijn. Ze krijgen zakgeld en moeten voor hun eigen wensen sparen. Ik leer ze dat geld eindig is en je keuzes moet maken.

Heb je nog een spaartip?

Mijn tip is om sparen leuk te houden. Discipline en doelen zijn belangrijk, maar ruimte voor spontane activiteiten is essentieel. Goed nadenken en onderzoek doen voordat je iets koopt is altijd van belang.

 

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.