Spaarportretten

Kijkje in mijn spaarbrein: Florian

01-12-2023

"Waarom één doel hebben, als je er meerdere tegelijkertijd kunt hebben?"

Florian heeft niet slechts één specifiek spaardoel - hij heeft meerdere kleine projecten die belangrijk voor hem zijn in zijn leven. Of het nu gaat om zijn oude Amerikaanse auto of dingen die zijn "nerd-hart" blij maken. Florian bereikt zijn doelen door te sparen en zijn geld slim te beleggen in aandelen en ETF's.

Vertel ons wie je bent en waar je vandaan komt.

Hoi, ik ben Florian, van beroep grafisch ontwerper en woon in Rotterdam. In mijn vrije tijd ben ik een grote filmliefhebber en alles wat met dit medium te maken heeft, fascineert me. Ik ben vooral fan van de film-subcultuur en alles wat aan de rand van de mainstream ligt. Horrorfilms, obscure films en unieke verhalen zijn mijn passie. Ik hang graag rond op conventies en filmfestivals, ben actief in de filmscène en heb een brandende passie voor deze hobby. Ik run ook een T-shirtlabel waar ik filmgerelateerde T-shirts ontwerp en heb een busje waar ik enorm trots op ben!

Wat is je spaardoel?

Om eerlijk te zijn, heb ik momenteel geen specifiek spaardoel. Mijn spaardoel heb ik een paar jaar geleden al bereikt!

In 2013 heb ik eindelijk mijn droom bereikt - mijn eigen GMC Vandura uit 1992, de legendarische A-Team-bus. Ik heb de bus destijds voor de ongelooflijke prijs van €2000 kunnen kopen, gefinancierd door jarenlang consequent te sparen.

De aanschaf van de bus was niet alleen een koopje, maar ook het begin van een reis vol toewijding en onverwachte uitdagingen. Direct na de aankoop waren er tal van reparaties nodig om het voertuig rijklaar te maken. Ik investeerde mijn zuurverdiende geld in de noodzakelijke werkzaamheden en verplichtte mezelf om constant te blijven sparen om de lopende kosten te dekken.

In de loop der jaren zijn de reparatie- en onderdeelkosten voor mijn oude GMC Vandura opgelopen tot wel €8.000.

Naar mijn mening betekent sparen niet alleen het bereiken van een doel, maar ook het vermogen om met onvoorziene uitgaven om te gaan. Een oude auto brengt altijd verrassingen met zich mee.

Mijn GMC Vandura is niet alleen een vervoermiddel; het is ook een symbool van toewijding, passie en de beloning die consequent sparen voor mij met zich meebrengt. Je moet jezelf aanmoedigen om doelen te stellen, hard voor ze werken en flexibel genoeg zijn om de onvermijdelijke drempels van het leven het hoofd te bieden. Dat heeft me in staat gesteld mijn eigen avontuur op vier wielen te creëren. Oorspronkelijk kocht ik de bus om op markten de T-shirts te verkopen die ik bedruk. Maar het is ook gewoon ontzettend leuk om ermee rond te reizen, en dat wil ik zeker blijven doen.

Hoe heb je destijds voor je bus gespaard?

Ik heb alles wat aan het einde van de maand overbleef opzij gezet, en dat doe ik nu nog steeds. Betalingen of geld dat ik verdiende met de verkoop van mijn T-shirts, heb ik ook opzij gezet. Zo had ik na verloop van tijd een mooi bedrag bij elkaar gespaard.

Hoe ben je erop gekomen om VHS-cassettes te verzamelen?

Ik maak deel uit van de VHS-scene in Duitsland en we ontmoeten elkaar jaarlijks in een oude videotheek om de jaren 80 en 90 te vieren. Deze groep heb ik leren kennen via de filmconventies en daar veel contacten gelegd.

Hoeveel is je duurste cassette waard en welke is het?

Sommige van mijn cassettes hebben een verzamelwaarde van rond de €200. Vooral waardevol zijn daarbij horrorfilms die destijds verboden waren en niet vrij verkocht mochten worden. Ik heb twee zeer zeldzame films, waarvan er één zelfs gesigneerd is door de hoofdrolspeelster en de regisseur.

Aan welke videoband ben je het meest gehecht?

Aan een eerste editie van "Star Wars". Het was de eerste VHS-cassette in mijn familie, dus het heeft een sentimentele waarde voor mij.

Denk je dat je geld kunt verdienen met de cassettes, en zou je ze überhaupt willen verkopen?

Dat is moeilijk te zeggen. Vanwege hun sentimentele waarde zou ik de meeste cassettes liever niet verkopen. Aan de andere kant is het ook zo dat de meeste mensen die in de jaren 80 en 90 leefden en een band met VHS hadden, langzaam verdwijnen. Er is ook een retrotrend waarbij mainstream films weer aan populariteit winnen. Voor nog origineel verzegelde VHS-cassettes is er bijvoorbeeld in de VS een markt, maar daar ligt de focus op wel op "mainstream-films".

Wat verzamel je nog meer?

Naast VHS-cassettes verzamel ik ook platen, maar minder als investering, meer vanwege de sprekende hoezen en de muziek. Ik heb onlangs voor een vriendenprijs Star Wars-figuren uit de jaren 70 en 80 gekocht, dat zijn echte verzamelobjecten. Daarnaast hou ik van SEGA Mega Drive-spellen en Amerikaanse strips.

Wat trekt je aan in VHS-cassettes die nooit op DVD zijn uitgebracht en ook nooit op streamingdiensten zullen verschijnen?

Het is een manier om deze films voor het nageslacht te bewaren. Het retrogevoel is voor mij erg belangrijk. Als grafisch ontwerper hou ik van de ontworpen covers van de cassettes en heb ze graag om me heen. Mijn tip voor beginnende verzamelaars: De originele verpakking verhoogt de prijs. Voor nog origineel verzegelde spullen, of het nu retrogames of VHS-films zijn, kun je hoge bedragen vragen. De prijzen kunnen soms opgedreven worden, maar laat je daar niet door van de wijs brengen. Als je wilt verzamelen, zoek dan naar dingen die zeldzaam zijn en in beperkte oplage zijn geproduceerd.

Hoeveel cassettes heb je in je verzameling, en kun je de totale waarde schatten?

In mijn verzameling bevinden zich grofweg zo'n 1000 cassettes. Dat is nog overzichtelijk, ik ken mensen die veel meer hebben! Een exacte totale waarde kan ik moeilijk noemen. Ik verzamel al 10 jaar en de collectie is in de loop van de tijd gegroeid.

 
Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief