Spaarportretten

Kijkje in mijn spaarbrein: Hetty

02-04-2024

Veel van mijn geld gaat naar ervaringen en het verrijken van de geest, en minder naar het verrijken van de spaarrekening

Wat doe je voor werk?

Ik ben al 38 jaar administratief medewerker in personeelsadministratie. Ik ben ooit begonnen in de ziekenverzorging, maar na 2 jaar ben ik binnen hetzelfde bedrijf overgestapt naar de administratie afdeling. De zorg viel me op dat moment emotioneel erg zwaar. 

Ik werkte altijd fulltime, maar door gezondheidsklachten ben ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt voor mijn huidige functie.  Ik hoop ik nog leuk passend werk vind bij mijn huidige werkgever tot mijn pensioen. Dat zal nog een uitdaging worden, om een geschikte functie te vinden. Ik verdien nu nog netto €2550 , dit zal mogelijk afgebouwd worden naar 70% gezien mijn gezondheidssituatie.

Vertel eens meer over je spaardoel

Ik spaar voor het geval mijn inkomen vermindert, bijvoorbeeld omdat ik minder kan werken. Tot nu toe heb ik daarvoor €9000 gespaard. Een ander doel waar ik voor spaar is het onderhoudsvrij maken van mijn tuin, wat rond de €5000 zal kosten. Dit is belangrijk gezien mijn artrose. Dat betekent waarschijnlijk een groter terras en minder planten die vaak onderhoud vereisen. Maar ik wil niet zo’n tegeltuin met alleen maar cement en geen plant te bekennen. 

Hoeveel spaar je per maand en wanneer hoop je de doelen gehaald te hebben?

Ik spaar €330  per maand, wat ik automatisch overmaak aan het begin van de maand. Dat werkt voor mij goed, want als ik het gelijk over maak dan mis ik het ook niet.

De tuin hoop ik over 2 jaar te doen. Ik heb het geld eigenlijk al, maar het is nog geen prioriteit. Dus ik vul mijn spaarpotje hiervoor langzaam aan. Ik focus nu meer op sparen voor onvoorziene uitgaven en zekerheid. Wat de toekomst brengt en hoe mijn inkomen er in de toekomst precies uit gaan zien weet ik nog niet. Ik ga ervan uit dat het goed komt en ik door kan stromen naar een leuke inspirerende en passende baan. 

Hoe groot is de kans dat je je doelen haalt?

Het is onzeker, vooral omdat ik ander werk zal moeten gaan doen. De kans dat ik minder ga werken is zeer aanwezig, mogelijk wel combinatie met ander werk. Wat mijn salaris dan wordt kan ik ook niet zeggen, maar hopelijk genoeg om te kunnen blijven sparen.

Waar geef je graag je geld aan uit?

Ik volg graag cursussen voor persoonlijke ontwikkeling, zoals recent een cursus Klankyoga. Daar ontdek je wat trillingen van geluid met je doen, hoe ze werken op de geest. Dat kan via mantra’s, maar ook via instrumenten. Daar heb ik dan ook weer een harmonium voor gekocht, een soort orgel dat veel in India gebruikt wordt. Verder geniet ik erg van ontspanning zoals weekendjes weg en sauna-bezoeken. Veel van mijn geld gaat dus naar ervaringen en het verrijken van de geest, en minder naar het verrijken van de spaarrekening. Maar ik zou het niet anders willen.

Hoe ga je met de verleiding om?

Ik geef soms te makkelijk geld uit aan impulsaankopen, vooral online. Met een paar clicks is de bestelling al geplaats, dat is wel een zwakte van me. Ook koop ik vaak kleine leuke dingetjes die ik tegen kom voor anderen. Maar ik word me steeds bewuster van mijn uitgaven en probeer minder te bestellen en vaker dingen terug te sturen waar ik niet 100% achter sta. 

Ben je tevreden over de spaarpot?

Ja, ik ben best tevreden. Ik heb een erfenis ontvangen die heeft geholpen bij het opknappen van mijn huis en het opbouwen van mijn spaargeld. 

Vind je sparen moeilijk?

Ja, omdat ik soms te makkelijk verleid word. Die €130 per maand sparen gaat prima, vooral omdat het automatisch weggaat, maar meer sparen vind ik toch best moeilijk. Uiteindelijk geef ik toch liever geld uit aan leuke dingen zoals een weekendje weg. Daarnaast merk ik wel dat de prijzen overal rap stijgen. Vaste lasten worden zo steeds hoger en dan hou ik al snel minder ruimte over om extra te sparen.

Wat helpt je om sparen vol te houden?

Het automatisch afschrijven helpt enorm. Ik zie het geld niet, dus mis ik het ook niet. Mijn salaris is onlangs iets gestegen, dus ik overweeg wel mijn spaarbedrag te verhogen. 

Ben je opgegroeid met sparen?

Ik ben vrij jong het huis uit gegaan voor mijn opleiding, maar mijn ouders waren echte spaarders. Mijn vader had een hekel aan schulden en spaarde altijd voor grote aankopen. Zo werd er gedisciplineerd gespaard voor een nieuwe auto en werd deze cash betaald.

Zelf vind ik, zoals ik zei, sparen af en toe moeilijk. Uiteindelijk kies ik dan vaak toch voor een ervaring of mooie herinnering. Eigenlijk wordt ik daar ook veel gelukkiger van dan een getal op mijn spaarrekening.

Heb je nog een spaartip?

Laat je spaargeld automatisch afschrijven, zeker als je moeite hebt met sparen. En besteed aandacht aan je lichaam tijdens het werk; je gezondheid is meer waard dan je denkt.