Tips

Dit kan je helpen om financieel onafhankelijk te worden

08-03-2022

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een mooi moment om stil te staan bij financiële onafhankelijkheid voor vrouwen (en mannen). Er zijn verschillende tips en adviezen om je financiële onafhankelijkheid te bevorderen. Ongeacht je leeftijd en of je een gezin hebt, samenwoont met je partner of vrijgezel bent. In dit blog lees je welke stappen kunt nemen.

Het verschil tussen economisch zelfstandig en financieel onafhankelijk zijn
Volgens het CBS ben je economisch zelfstandig als je netto-inkomen uit arbeid en eigen onderneming minimaal 70% van het wettelijke nettominimumloon bedraagt. In 2019 was dit €990 per maand. 

Omdat dit niet genoeg is om bijvoorbeeld met kinderen van te leven, is er nog een tweede maatstaf: financiële onafhankelijkheid. In 2019 was dit €1410 per maand, blijkt ui de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor van het CBS en SCP. Mannen waren in 2019 vaker financieel onafhankelijk, maar het verschil met vrouwen werd kleiner. Zo zijn moeders met een partner steeds vaker financieel onafhankelijk.

Streef je naar financiële onafhankelijkheid? Deze 4 tips kunnen je helpen:

 1. Open een eigen spaarrekening
  Een eerste stap naar financiële zelfstandigheid is (een deel van) je geld in eigen beheer hebben. Dit kan bijvoorbeeld met een eigen spaarrekening. Op die rekening kun je bijvoorbeeld maandelijks geld sparen. Zo bouw je voor jezelf een buffer op. Je hoeft niet per sé van het ergste uit te gaan, maar het kan nooit kwaad om altijd ergens op terug te kunnen vallen.
    
 2. Houd het realistisch 
  Hoeveel geld je per maand moet verdienen of sparen om financieel onafhankelijk te zijn, verschilt per persoon. Neem je inkomsten en uitgaven onder de loep en bepaal wat je maandelijks minimaal nodig hebt in je streven naar financiële onafhankelijkheid. Zorg ervoor dat het een realistisch doel is. Win-win: wanneer je kritisch kijkt naar je uitgaven, krijg je waarschijnlijk meteen zicht op mogelijke besparingen. 

  Tip: Wij helpen je in vijf makkelijke stappen bij het maken van een huishoudboekje, waardoor je grip krijgt op je financiën.

 3. Probeer te leven volgens een bepaald budget
  Niet leven naar het geld wat er maandelijks binnenkomt, maar leven volgens een bepaald budget. Maak van sparen een prioriteit en bepaal hoeveel je van je inkomsten opzij wilt zetten, voordat je je uitgaven doet. Plan het qua sparen liever iets te ruim dan te krap. Zo weet je dat je in elke situatie rond kunt komen.
   
 4. Praat er met je vriendinnen over
  Ben je benieuwd of je vriendinnen financieel zelfstandig zijn of hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Vraag het ze! Door te praten over geldzaken, kun je elkaar helpen en inspireren. Misschien kan een vriend of vriendin je zelfs verder helpen om je doel te halen.

Wat is de FIRE movement?
FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. Deze movement krijgt steeds meer populariteit in Nederland en moedigt mensen aan om ervoor te zorgen dat je geen schulden hebt, je minder uitgeeft dan er binnen komt en dat je het verschil voor je aan het werk zet. De meeste mensen in de FIRE-beweging doen dat door geld te sparen en een deel van dat spaargeld bijvoorbeeld te beleggen of te investeren.

Je hoeft geen miljonair te zijn om ‘FIRE’ te worden, ook met een minder hoog bedrag op je spaarrekening is het haalbaar om vroeger met pensioen te gaan. Het hangt allemaal af van jouw wensen: hoe groot en waar wil je wonen? Hoeveel wil je uitgeven? Waar ben je tevreden mee? Hoeveel kun en wil je maandelijks sparen? Op welke leeftijd wil je met pensioen?

Ben je benieuwd hoe je dit jaar meer kunt sparen? Dan helpen we je verder met ons artikel vol tips om geld te sparen en besparen in 2022. 

Financiële zekerheid
Met de uitleg en tips over financiële onafhankelijkheid weet je wat voor jou kan helpen op de weg naar een financieel onafhankelijk leven, misschien zelfs wel naar FIRE.
 
Meer lezen over (hoe anderen) financiële doelen stellen en behalen? Neem dan een kijkje in ons blogoverzicht.