Tips

Sparen VS Crypto: Snel rijk of geld weg?

15-05-2023

In de Sparen VS serie onderzoeken we verschillende mogelijkheden om aan je financiële toekomst te bouwen, en hoe deze zich verhouden tot sparen. In deze aflevering: Sparen VS Crypto! 

De digitale muntjes, oftewel crypto-currencies, zijn al jaren populair en veel mensen hebben er een paar als investering. Maar de markt is erg volatiel. Dat betekent dat een enkeling er goed aan kan verdienen, en velen anderen hun geld zien verdampen.  

In deze eerste aflevering van Sparen VS gaat onze presentator Mark Welzenis op onderzoek uit naar deze cryptomarkt. Daarvoor gaat hij op bezoek bij 2 cryptobeleggers. Bernd die erg veel geluk heeft gehad in de cryptomarkt en Gerdy die zonder kennis in crypto investeerde en daardoor uiteindelijk grote winsten misliep. Naast het ontdekken hoe ze in de crypto zijn geraakt, vragen we ook naar hun kijk op ‘old school’ sparen. 

Bekijk de hele aflevering hier:

  

Geld verdienen door gewilde objecten te verzamelen? Dat zie je in de volgende aflevering: Sparen VS Verzamelen. Bekijk de aflevering hier.

Leergeld 

Bernd stapte in 2018 in de crypto. Hoewel hij uiteindelijk redelijk succesvol is geworden, zegt hij aan het begin veel leergeld te hebben moeten betalen. Van de €50.000 die hij investeerde wist hij binnen een paar maanden €18.000 te maken. Hij maakte fouten, stapte op het verkeerde moment in of uit en leerde uiteindelijk van deze missers. Dat zorgde ook voor slapeloze nachten, want de cryptobeurs is altijd open. 

En toen ging het in 2021 opeens goed. De koersen knalden omhoog en Bernd had net een goede investering gemaakt. Zijn munt werd binnen korte tijd 100 keer zoveel waard! Zijn portefeuille tikte opeens de €960.000 aan. 

Toch blijft Bernd er nuchter over. “Ik wist niet wat me overkwam, echt bizar” zegt hij over het moment dat zijn investering bijna een miljoen aantikte. 

FOMO 

Gerdy daarentegen stapte in crypto zonder echt te weten wat ze kocht. Ze hoorde om zich heen dat het een goede investering was, en ging erin mee. Dat is een klassiek geval van FOMO, oftewel de Fear Of Missing Out. Uiteindelijk verkocht ze haar crypto met een kleine winst, maar liep daardoor wel grotere winsten mis.  

Ben je benieuwd hoe FOMO in ons brein werkt en waarom we soms impulsieve beslissingen maken als we denken de boot te missen? Financieel Psycholoog Anne Abbenes legt het uit: 

“Crypto is spannend omdat er continu iets gebeurt. Ons onbewuste brein houdt van directe beloning en wil snel resultaat zien. Hoge risico- en beloningsinvesteringen zoals Bitcoin sluit hierbij aan. Het op korte termijn zien stijgen van cryptovaluta creëert een stijgende FOMO (fear of missing out). Door alle succesverhalen van mensen die gelukkig zijn geworden door hun crypto-investeringen ontstaat er een onbewuste angst het geluk mis te grijpen. Veel mensen proberen dan ook te voorkomen dat ze achteraf spijt zullen krijgen en investeren daarom in crypto zonder dat ze weten waar ze nu aan beginnen.” 

Succesverhalen zijn mooi, maar je moet goed opletten van wie je ze te horen krijgt. Veel financiële influencers hebben namelijk een dubbele agenda. Benieuwd hoe dat zit? Je leest het in ons blog over 'finfluencers'.

Geluk of ongeluk? 

Bernd zegt zelf veel geluk te hebben gehad, maar ook Gerdy prijst zichzelf gelukkig. Ze kocht ooit voor €5.000 euro aan Bitcoin en verkocht ze toen ze het dubbele waard waren. Diezelfde Bitcoins zouden nu rond een half miljoen waard zijn geweest. Toch vindt ze niet dat ze iets misgelopen is: “Toen ze het dubbele waard waren dacht ik, nou cashen. Want dat is 100% de investering terugverdiend. Dat is fantastisch natuurlijk, dus toen heb ik ze verkocht.” 

Hoewel beide tot nu toe goed uit de crypto-verf zijn gekomen, zijn ze zich allebei ook bewust van de risico’s. Niet alleen het risico van een markt die instort, maar ook van de gevaren en oplichters die in de cryptowereld op de loer liggen. Maarten Bevers, Information Security & Data Protection Officer (ISDPO) bij LeasePlan Bank, investeert zelf in crypto, maar weet ook haarfijn wat de gevaren zijn: 

“Crypto is inderdaad een risicovolle investering. Naast de gevaren van oplichters, phishing, rug-pulls en ongedekte projecten is de cryptomarkt ook nog redelijk klein. Dat betekent dat de volatiliteit, de schommelingen van de koersen, nogal op en neer kan gaan. Daardoor kun je, als je veel geluk hebt, mooie winsten maken op de cryptomarkt. Maar je kunt ook alles kwijtraken.” 

Op welke gevaren en risico’s moet je letten bij crypto? Lees het hele blog met Maarten hier: Het wilde crypto-westen 

En hoe zit het met sparen? 

Hoewel Gerdy en Bernd allebei geloven in de filosofie achter crypto, zien ze het beiden niet als een direct alternatief voor sparen. Sparen blijft namelijk altijd een belangrijk onderdeel van een gezonde financiële mix. Zo vindt Gerdy het belangrijk om altijd bij haar spaargeld te kunnen op de momenten dat zij het nodig heeft. Zonder eerst crypto te moeten verkopen op een mogelijk ongunstig moment. En ook crypto-winnaar Bernd zegt altijd iets achter de hand te houden: “Natuurlijk hebben we ook gewoon ‘cash’ geld op de spaarrekening staan. Er zit veel risico aan, en daar moet je goed over nadenken. Als de markt crasht en je komt daardoor in de problemen: dat zou niet zo handig zijn.” 

De interviews met de ervaringen van Gerdy en Bernd kun je bekijken in de Sparen VS aflevering bovenaan deze pagina. Hoewel crypto een mooi rendement op kan leveren, is het ook erg risicovol. Daarom blijft sparen belangrijk als onderdeel van een gezonde financiële mix. Zoals met veel dingen in het leven, is spreiden belangrijk en sparen én in de crypto zitten, dat kan natuurlijk altijd. 

Hoe je die mix bepaalt, en hoe jij je financiële spreiding doet, dat is natuurlijk helemaal aan jou. 

Meer spaarnieuws, tips en inspiratie ontvangen?

Schrijf je hier in voor onze spaar nieuwsbrief!