Tips

De €1 regel: Elke dag sparen en bewuster kopen

09-04-2024

Dat de verleiding om dingen te kopen en geld uit te geven voortdurend op de loer ligt in het dagelijkse leven hoeven we vast niet toe te lichten. Meestal leiden vooral spontane acties vaak tot slechte aankopen: we geven geld uit aan dingen die we niet perse nodig hebben. Uiteindelijk eindigen deze spijt-koopjes in de kast waar ze de komende jaren stof verzamelen tot de knoop toch doorgehakt wordt en we het prullaria weggooien.

Maar er is een mentaal bruggetje dat je kan helpen jezelf te behoeden voor een (impulsieve) spijt aankoop: De €1 regel!

Spaar elke dag

De €1 regel is heel simpel: Je begint door één euro per dag opzij te zetten. Daardoor kom je op het einde van het jaar op een mooi bedrag van €365. Dit bedrag kan dienen als een appeltje voor de dorst, of je reserveert het voor een spaardoel op de lange termijn. Deze oefening gaat niet puur om het sparen, het gaat om de bewustwording wat een euro per dag voor impact heeft. Bijna iedereen kan wel een euro per dag sparen, maar je kunt afhankelijk van hoeveel geld je per maand beschikbaar hebt dit bedrag ook verhogen of verlagen.

Door elke dag het kleine bedrag te reserveren is sparen gemakkelijker – een kleine psychologische truc met een groot effect!

Maak bewuste aankoopbeslissingen

De €1 regel kan ook een manier zijn om betere aankoopbeslissingen te maken. Naast de standaard vragen in de winkel die iedereen zich zou moeten stellen: "Heb ik dit echt nodig, of wil ik het gewoon nu graag hebben?". De €1 regel kan ook in een iets andere vorm worden gebruikt als kosten-batenverhouding van een potentiële aankoop. Volgens de €1 regel stel je jezelf voor elke aankoop de vraag hoeveel keer je het item zal gebruiken en hoeveel dan de gebruikskosten zijn.

Stel je ziet een broek voor €100. Ga je de broek 100 keer gebruiken? Dan betaal je €1 per gebruik. Op basis van je ervaringen met €1 per dag sparen (of een ander gekozen bedrag) kun je zo beter beoordelen of de broek het je waard is. Maar wat als je de broek maar 20 keer denkt te dragen? Dan zijn de kosten per gebruik €5. Dat is een andere afweging. Het bedrag is hoger per gebruik, is dat het je dan ook nog waard? Zo weet je beter of het kledingstuk het je waard is. Vind je de waarde te hoog? Dan moet het kledingstuk worden teruggeplaatst en heb je met succes onnodige kosten vermeden.

Door bij producten waar je over twijfelt terug te rekenen naar de waarde per gebruik kun je jezelf helpen om impulsieve of onnodige aankopen te voorkomen en bevorder je een bewuster uitgavenpatroon.

Een kleine stap met een grote impact

De €1 regel lijkt op het eerste gezicht misschien banaal, maar de impact van de lange termijn op het financiële welzijn kan enorm zijn. Door elke dag te sparen en bewuste aankoopbeslissingen aan te moedigen, leert deze regel je de waarde van geld te waarderen en je financiële doelen verstandig en gedisciplineerd na te streven. Door kleine, dagelijkse beslissingen te nemen met onze financiële toekomst in het achterhoofd, leggen we een goede basis voor een meer zorgeloze toekomst.

LeasePlan Bank ondersteunt je individuele spaardoelen: Gebruik de Spaarpotjes van je Online Spaarrekening om geld opzij te zetten voor verschillende doeleinden. Je kunt hier ook je spaardoel van €1 per dag opslaan om nog doelgerichter te sparen. 

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.