Tips

Sparen voor een doel: maak het SMART 🧠

11-12-2023

Lukt het je niet altijd om je spaardoelen te halen, of wil je gewoon weten hoe je het beste voor iets spaart? In dit blog vertellen we je over een strategie die zowel psychologisch als praktisch zin heeft en je echt verder helpt met het halen van je spaardoel. Het is bewezen dat als je voor iets specifieks spaart, je veel gemotiveerder bent en het proces ook veel leuker wordt. En wie wil er nu niet met plezier sparen én je doelen halen?

Stel, je wilt gaan reizen, een huis renoveren of sparen voor de studie van je kinderen. Dat gaat niet lukken als je willekeurig geld opzij zet en hoopt op het beste. Deze dromen omzetten in concrete spaardoelen maakt het sparen tastbaar en motiverend. In plaats van de oude '10% van je inkomen'-regel, is het beter om je spaardoelen te benaderen met een gepersonaliseerde aanpak. Door je doelen te toetsen aan de SMART-methode heb je meer inzicht en overzicht of je de doelen gaat kunnen halen in de beoogde tijd. 

Om je te helpen hebben we ook een handige downloadable om je doelen aan de SMART-methode te toetsen. Deze vind je verderop in dit blog!

Doelsparen in het kort:

  1. Bepaal je doel: Neem de tijd om na te denken over wat je écht wilt bereiken.
  2. Maak je doelen SMART: Gebruik de SMART-methode om je doelen concreet te maken.
  3. Start met automatisatie: Stel automatische overboekingen in voor je spaardoelen.
  4. Monitor je voortgang: Check regelmatig je Spaarpotjes om te zien hoe je ervoor staat.
  5. Stel bij waar nodig: Het leven is onvoorspelbaar. Wees niet bang om je doelen bij te stellen als je situatie verandert.

Psychologie achter Doelsparen 

Waarom werkt doelsparen zo goed? Het antwoord is simpel: ons brein houdt van duidelijke doelen. Het geeft een kick elke keer als je dichter bij je doel komt, vooral als je de voortgang bijhoudt. Zien hoe je steeds iets dichterbij komt zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. En als we het hebben over impulsaankopen, dan is het veel makkelijker om 'nee' te zeggen als je een duidelijk doel voor ogen hebt. 

SMART Doelsparen

Misschien ken je het al, de betrouwbare SMART-methode die in het bedrijfsleven veelvuldig ingezet wordt. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden. Als je spaardoelen plant met de SMART methode, maak je ze behapbaar en heb je gelijk een spaarplan!

Bijvoorbeeld: Je wilt binnen drie jaar €15.000 sparen voor het kopen van een huis. Zo maak je dit doel SMART:

  • Specifiek: Het spaardoel is het kopen van een huis en daar heb je €15.000 voor nodig.
  • Meetbaar: Je houdt je voortgang elke maand bij, bijvoorbeeld in een spaarpotje.
  • Acceptabel: €15.000/ 36 maanden= €417 per maand. Heb je dat over voor je spaardoel? Kun je het financieel dragen?
  • Relevant: Waarom wil je dit spaardoel halen? Schrijf je motivatie uit.
  • Tijdsgebonden: Je wilt over 3 jaar je doel halen. Als je het uitgerekende spaarbedrag acceptabel en realistisch vindt, ga zo door! Plan anders om er iets langer over te doen.

Je spaardoelen SMART maken is veel effectiever dan zeggen: "Ik wil geld sparen voor het kopen van een huis." Het spaardoel is dankzij de SMART-methode gelijk inzichtelijk en je spaarbedrag is bepaald. Je hebt ook beoordeelt of je het spaarbedrag maandelijks kunt missen en je het halen van je spaardoel het waard vindt om je geld in te stoppen, ook als dat betekent dat je soms andere dingen moet laten. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je de tijdslijn of doelbedrag voor je spaardoel aanpassen voor een lagere maandelijkse inleg.

Het leven is onvoorspelbaar, en soms kan een spaardoel halen langer duren dan je wilt. Daarom moet je ook bereid zijn bij te stellen wanneer nodig. Met genoeg tijd en discipline is elk doel namelijk bij elkaar te sparen.

Wil je een handig overzicht om je SMART doelen op te stellen? Via de knop hieronder download je het !

  SMART doelen opsteller (Pdf)

Automatiseer

Door het automatiseren van je spaarproces hoef je je nooit zorgen te maken dat je een maand vergeet te sparen. Ook heb je minder kans om je geld toch aan iets anders uit te geven, vooral als je spaarbedrag gelijk als er geld binnenkomt naar de spaarrekening overgeboekt wordt. Stel automatische overboekingen in van je betaalrekening naar je spaarrekening en voilà, je spaart zonder erover na te denken.

Visualiseer je spaardoel

Je wilt niet dat jouw spaardoelen lijden onder het oude gezegde: ‘uit het zicht, uit het hart’. Daarom is het goed om je spaardoel goed in het oog te houden, bijvoorbeeld met een afbeelding op een plek waar je af en toe kijkt. Ook is het (visueel) meetbaar maken van je spaardoel effectief. Dat kan een blaadje aan je muur zijn, een Excel bestand, of een spaarpotje op je spaarrekening. 

Met een spaarpotje van LeasePlan Bank maak je jouw spaardoelen niet alleen meetbaar en inzichtelijk, maar ook beheersbaar. Je ziet in één oogopslag hoeveel je al gespaard hebt, hoeveel je nog moet en hoe lang je nog te gaan hebt. En met onze rente wordt je spaargeld zelfs meer waard terwijl je slaapt!

Doelsparen is meer dan alleen geld opzijzetten. Het gaat over het waarmaken van je dromen, groot of klein. Bij LeasePlan Bank willen we je helpen om je (financiële) dromen waar te maken. Onze spaarpotjes zijn ontworpen om je te motiveren en je voortgang bij te houden. En wij staan altijd klaar om je te ondersteunen met inspiratie, tips en kennis. Bijvoorbeeld in onze handige spaar nieuwsbrief.

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.