Tips

Financieel gezond worden als jongvolwassene: waar begin je?

30-01-2024

Als jongvolwassene betekent vrijheid en nieuwe ervaringen ook geconfronteerd worden met uitdagende geldzaken. Instabiel inkomen, impulsaankopen, leningen... klinkt het bekend? Je bent niet alleen. Recente cijfers van het Nibud tonen aan dat veel jongvolwassenen (18-27 jaar) balanceren op een financieel koord. Maar maak je geen zorgen! We gaan dieper in op deze gegevens en toveren ze om tot een concreet stappenplan voor een gezondere bankrekening.

Hoe staan Nederlandse jongvolwassen er financieel voor?

Instabiel inkomen: maar liefst 37% van de werkende jongvolwassenen heeft geen stabiel inkomen. Dat maakt het lastig om een financiële planning te maken. In vergelijking: bij 30-plussers ligt dit percentage op 18%.

Impulsaankopen: een opvallende 26% van de jongvolwassenen koopt regelmatig dingen zonder dat ze daar eigenlijk het geld voor hebben. Bij de 30-plussers is dit slechts 12%.

Moeite met rondkomen: bijna 40% geeft aan moeite te hebben met rondkomen, tegenover 35% van de dertigplussers.

Sparen en plannen: niet alles is somber, 91% van de jongvolwassenen zet geld opzij, tegenover 82% van de 30-plussers. Maar sparen alleen is niet genoeg; 36% voelt dat ze niet genoeg achter de hand hebben als buffer voor onvoorziene uitgaven.

Lenen en schulden: een zorgelijke 20% leent liever geld voor aankopen dan dat ze sparen. Ook leent 18% van jongvolwassenen weleens bij familie of vrienden, terwijl dit bij oudere leeftijdsgroepen slechts 9% is.

Wanneer ben je financieel gezond?

Je bent financieel gezond wanneer je een stabiel inkomen hebt en je uitgaven lagr zijn dan wat er binnenkomt. Om dat bij te houden moet je inzicht hebben in je budget en actief nadenken over het vergroten van inkomsten of het verkleinen van uitgaven. Daarnaast probeert iemand die financieel gezond is (of wilt zijn) schulden zo veel mogelijk te vermijden én zorgt voor een gezonde spaarbuffer voor het geval er onverwachte kosten opduiken.

In het leven wisselen de goede momenten en de slechtere elkaar af. Zo gaat het ook financieel. Als je als jongvolwassene financieel gezond wilt worden zal dat vaak niet van de 1 op de andere dag gebeuren. Maar de basis die je nu legt heeft wel grote invloed op hoe je er in de toekomst financieel voor zal staan. Kortom, als jongvolwassene ben je financieel gezond bezig als de financiële beslissingen die je vandaag maakt je welzijn op de langere termijn ondersteunen.

▶ Gelijk een goede beslissing maken? De rente op onze termijndeposito's van 2 jaar is tijdelijk extra hoog! Meer informatie? Bezoek de actiepagina.

Praktische stappen naar financiële stabiliteit voor jongvolwassenen

Creëer zekerheid met een stabiel inkomen

Richt je op het vinden van werk dat zorgt voor een regelmatig inkomen. Als je parttime werkt, overweeg dan banen met vaste uren of ga in gesprek met je huidige werkgever over de mogelijkheid om meer uren te maken. Onderhandelen over salaris is vaak meer haalbaar dan veel mensen denken - vooral als je consistent goede prestaties levert en al geruime tijd bij dezelfde werkgever bent. Schroom niet om aan te geven wat jij nodig hebt en wees bereid elders betere kansen na te streven indien nodig. Zorg er wel voor dat je een nieuwe baan hebt voordat je de oude opzegt.

Weersta impulsaankopen

Leer jezelf aan om even te wachten voordat je een aankoop doet. Vraag jezelf af: heb ik dit nu echt nodig? Als je voor de aankoop moet lenen of rood moet staan, doe het dan sowieso niet!

Vermijd lenen en schulden (zoveel mogelijk)

Schulden en leningen vermijden is essentieel als je de basis wilt leggen voor een goede financiële toekomst. Toch zijn er situaties waar lenen bijna onontkoombaar is. Denk aan een studie of het kopen van een huis. In die gevallen leen je om te investeren in jezelf of je toekomst. Dat is niet verkeerd, maar wel belangrijk om elke schuld of lening kritisch te benaderen. Je bouwt namelijk makkelijk schuld op, maar lost het vaak over vele jaren pas af.

Maak rondkomen makkelijker

Stel een realistisch budget op dat haalbaar is voor jou en houd je daaraan. Hou je uitgaven een tijdje bij en snij zoveel mogelijk in onnodige kosten. Hoewel je altijd kunt proberen om je inkomen te verhogen zoals in de eerste tip, is het vaak makkelijker om de uitgaven te verminderen. Als beide lukt heb je dubbel winst!

Klaar om nu al actie te ondernemen? Ons huishoudboekje geeft je direct inzicht in jouw inkomsten en uitgaven.

Huishoudboekje downloaden (Excel)

Boost je spaargeld

Het Nibud raadt aan om 10% van je netto inkomen te sparen. Dat is volgens de budgetorganisatie een goed begin voor het bouwen aan een buffer. Na de buffer kun je daar ook spaardoelen mee halen. Als dat lastig klinkt, begin dan klein en bouw het langzaam op. Als het juist makkelijk gaat, of je houdt dankzij de andere tips meer over dan voorheen, kun je ook hoeveel je spaart verhogen. 

Plan voor de toekomst

Zet een deel van je spaargeld apart voor de lange termijn. Denk aan een spaarbuffer of een aanbetaling voor een huis. Daarnaast is het goed om jezelf zo jong mogelijk te oriënteren op investeringsmogelijkheden zoals beleggen. Let wel op dat investeren met risico gepaard gaat! Informeer jezelf daarom goed en wees bewust dat je je inleg kunt verliezen. Doe het dus nooit met geld dat je nodig gaat hebben en hou altijd een buffer spaargeld aan.

Jouw financiële toekomst start vandaag

De cijfers liegen er niet om: jongvolwassenen staan voor flinke financiële uitdagingen. Maar met het juiste plan en een dosis discipline kun je jouw financiële gezondheid aanzienlijk verbeteren. Onthoud: elke euro die je slim beheert, is een stap dichter bij een zekere financiële toekomst.

Dus, klaar om controle over je geldzaken te nemen? Begin vandaag nog aan jouw financieel gezonde toekomst!

Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief