Tips

Hoeveel moet je sparen voor een festival?

30-05-2024

Festivals zijn een fantastische manier om te genieten van muziek, cultuur en gezelligheid. Of je nu een dagje wilt feesten of meerdere dagen wilt kamperen, er komen altijd kosten bij kijken. Benieuwd hoeveel je moet sparen voor een festival? In dit blog nemen we je mee door de verschillende kostenposten, zodat jij goed voorbereid feest kunt vieren!

Dagfestival: wat kost het?

Tickets: de eerste en meest voor de hand liggende kostenpost is het ticket. Voor een dagfestival variëren de prijzen meestal tussen de €50 en €150, afhankelijk van de populariteit van het festival en de artiesten die optreden.

Vervoer: afhankelijk van waar het festival plaatsvindt, kunnen de reiskosten behoorlijk oplopen. Als je met het openbaar vervoer gaat, reken dan op een retourtje van ongeveer €10 tot €30. Ga je met de auto, vergeet dan niet de kosten voor brandstof en parkeren, die samen ook makkelijk €20 tot €50 kunnen bedragen.

Eten en drinken: eten en drinken op festivals is vaak prijzig. Reken op ongeveer €10 per maaltijd en €5 per drankje. Voor een hele dag kom je al gauw uit op €50 als je een beetje ruim rekent.

Extra’s: misschien wil je een nieuwe outfit kopen of wat festival merchandise. Een nieuwe outfit kan al snel €50 kosten, en merchandise zoals t-shirts of petten variëren van €20 tot €40.

Totaal kosten dagfestival: als we alles bij elkaar optellen, kom je voor een dagfestival uit op een totaal van ongeveer €150 tot €350.

Meerdaags festival met camping: wat kost het?

Tickets: de tickets voor een meerdaags festival zijn uiteraard duurder. Reken op €150 tot €300 voor een standaard ticket inclusief camping.

Vervoer: de reiskosten blijven hetzelfde als bij een dagfestival, dus ongeveer €10 tot €50 afhankelijk van je vervoer.

Eten en drinken: voor een meerdaags festival moet je meerdere dagen eten en drinken. Laten we zeggen dat je 3 dagen gaat en 3 maaltijden per dag eet, dan kom je uit op ongeveer €90 voor eten. Voor drinken kom je uit op ongeveer €75 als je 5 drankjes per dag rekent.

Campinguitrusting: als je gaat kamperen, heb je een tent nodig, slaapspullen, en mogelijk nog andere kampeerbenodigdheden zoals een slaapzak en luchtbed. Een degelijke tent kost rond de €50 tot €100, een slaapzak €20 tot €50, en een luchtbed €10 tot €30.

Nieuwe outfit: net als bij een dagfestival wil je misschien een nieuwe outfit. Voor een meerdaags festival kun je denken aan meerdere outfits, dus reken op ongeveer €100.

Extra’s: denk aan zaken zoals zonnebrandcrème, toiletartikelen, en eventueel een powerbank om je telefoon op te laden. Dit kan bij elkaar ook nog eens €20 tot €50 kosten.

Totaal kosten meerdaags festival: voor een meerdaags festival kom je uit op een totaal van ongeveer €400 tot €750.

Hoe kun je besparen?

  1. Koop vroeg je ticket: veel festivals bieden early-bird kortingen aan. Koop je ticket zo vroeg mogelijk om te besparen.
  2. Carpoolen: reis samen met vrienden om de vervoerskosten te delen. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook gezelliger.
  3. Neem eigen eten mee: sommige festivals staan toe dat je eigen eten en drinken meeneemt naar de camping. Dit kan je flink wat geld besparen.
  4. Tweedehands kampeerspullen: kijk online voor tweedehands tenten en slaapzakken of leen van een bekende. 
  5. Plan je outfits vooraf: in plaats van last-minute dure outfits te kopen, plan je festivaloutfits ruim van tevoren en kijk naar koopjes.
  6. Met deze tips en inzicht in de kosten ben je goed voorbereid en kun je zorgeloos genieten van je festivalervaring. Veel plezier!
Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.