Duurzaamheid

LeasePlan Bank zet zich in voor financiële bewustwording onder kinderen

06-07-2023

De afgelopen maanden hebben LeasePlan Bank medewerkers 20 gastlessen gegeven op scholen door heel Nederland. Bank voor de klas is een gezamenlijk initiatief van 16 Nederlandse banken voor financiële educatie in het basisonderwijs. In dit blog blikken we terug op onze ervaringen met het geven van de gastlessen.

De ambitie van Bank voor de klas is om kinderen van 10 tot 18 jaar middels speciaal ontwikkelde lesprogramma’s en interactieve gastlessen voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. Deze lessen worden gegeven door bankmedewerkers, waaronder medewerkers van LeasePlan Bank. In totaal heeft LeasePlan Bank dit jaar 20 gastlessen op basisscholen gegeven. Alle deelnemende banken samen hebben bijna 2500 lessen gegeven.

Jong sparen of geld dat moet rollen

De kinderen waren enthousiast en het was verbazend hoeveel ze al over geld wisten. Vooral over influencers, tiktok en micro-payments in spelletjes zoals Fortnite wisten de kids al veel. Toch viel er nog genoeg te leren en was het interessant om te zien hoe sommige kinderen al jong sparen, terwijl anderen geld liever zien rollen. Maarten Bevers, Information Security & Data Protection Officer (ISDPO) bij LeasePlan Bank, had het volgende te zeggen: "Bank voor de klas was ook dit jaar weer enorm leuk. De kinderen van groep 7 en 8 stelden specifieke en goed doordachte vragen over hoe banken werken, hoe rente in elkaar zit en wat de beste spaartips zijn. Net als vorig jaar was het leuk om te zien dat naast de kinderen, ook wij zelf veel leren van Bank voor de Klas!"

Wat is Bank voor de klas?

Het initiatief Bank voor de klas is een samenwerking van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) met 16 Nederlandse banken. Zij zetten zich in voor financiële educatie voor kinderen van 10 tot 18 jaar in het basisonderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en voortgezet onderwijs. Op het online platform bieden banken hun lesmateriaal aan over diverse financiële thema’s. Scholen kunnen dit lesmateriaal het hele jaar door gebruiken. Als aanvulling hierop organiseert de NVB jaarlijks het gastlessenprogramma Bank voor de klas.

Onze aanpak

Onze gastlessen zijn allesbehalve saai. We vinden het belangrijk om op een toegankelijke manier met kinderen te praten over geldzaken. Daarom geven we ze tijdens onze gastlessen alle ruimte om vragen te stellen. Van ‘Wie heeft geld bedacht?’ tot ‘Hoe moet je tikkies sturen?’. Om de kinderen uit te dagen, spelen we in teams de Cash Quiz, een interactief spel bestaande uit 10 leerzame vragen. 

“Tijdens de gastlessen kregen we de kans om kinderen bewust te maken van het belang van sparen, budgetteren en verstandig omgaan met geld. Het was heel leuk om te zien hoe de kinderen hierover dachten en welke vragen zij voor ons hadden! Ik moedig iedereen in de banksector aan om deel te nemen aan Bank voor de Klas. Samen kunnen we namelijk het verschil maken en de volgende generatie klaarstomen voor een financieel gezonde toekomst.” – Anouk van de Vrie, Marketing Advisor bij LeasePlan Bank.

Bank voor de klas 2024

Volgend jaar doen we weer graag mee met Bank voor de klas. Wie weet geven we wel een gastles aan jouw klas!