Tips

Sparen VS Verzamelen: Hobby of geldpotje?

12-06-2023

In de Sparen VS serie onderzoeken we verschillende mogelijkheden om aan je financiële toekomst te bouwen, en hoe deze zich verhouden tot sparen. In deze aflevering: Sparen VS Verzamelen!

Dat schaarste geld op kan leveren wordt nergens zo duidelijk als in de wereld van verzamelaars. De exclusiefste en zeldzaamste objecten gaan voor grote bedragen onder de hamer. Veel verzamelaars zien hun verzameling dan ook als een soort ‘spaarpotje’. Een potje waar ze nu veel tijd, ruimte en geld insteken. Maar waar ze ooit mee hopen te cashen, mits ze het over hun hart kunnen krijgen de geliefde objecten te verkopen.

In de tweede aflevering van onze Sparen VS serie gaat presentator Mark Welzenis langs bij een drietal verzamelaars. Leroy die exclusieve sneakers spaart, Sharon met een verzameling aan voetbalshirts en Jesse die een bekende naam is geworden in de wereld van Pokémonkaarten. Naast het ontdekken hoe ze in de verzamelobjecten zijn geraakt, vragen we ook naar hun kijk op old school sparen.

Bekijk de hele aflevering hier:

 

Meer afleveringen van Sparen VS bekijken? Je kijkt onze vorige aflevering Sparen VS Crypto hier.

De collecties

Sneakers

Sneakerhead Leroy laat met trots zijn collectie schoenen zien. Allemaal zijn het Nike Air Max 1 sneakers. Deze langlopende serie sneakers hebben geregeld exclusieve uitgaven zoals samenwerkingen met bekende mensen. Leroy koopt dan altijd 2 paar: 1 voor de loop, 1 voor de verkoop. Zijn pronkstuk is een Kid Robot uitgave. Die levert minstens €2.000 euro op zegt hij. Toen Leroy die na 4 jaar zoeken wist te bemachtigen kreeg de schoen gelijk een speciaal plekje in zijn hart. “Ik mag het niet zeggen eigenlijk, je gaat me uitlachen. Die hebben wel een nachtje in mijn bed gelegen” bekent hij. 

Voetbalshirts

Sharon is voetbalfan, altijd al geweest. Vooral Manchester City loopt ze mee weg. En daar is ook de verzameldrift van voetbalshirts mee begonnen. Op een gegeven moment, na onder andere een getekend shirt van haar favoriete speler Eric Cantona te hebben bemachtigd, kwam ze erachter dat andere clubs ook mooie shirts maken. Toen was het hek van de dam.

Pokémonkaarten

Meester Pokémon, ook wel Jesse genoemd, kreeg tijdens corona weer interesse in Pokémon. Eigenlijk uit verveling. Zijn eigen kaarten uit zijn jeugd waren al lang weg, dus begon hij een nieuwe collectie. Hierdoor kwam hij erachter dat Pokémonkaarten niet alleen leuk zijn om te verzamelen, ze leveren ook best wat op. Omdat Jesse inmiddels wereldwijd bekend staat als Pokémonkaartexpert, reist hij de hele wereld over om zeldzame kaarten voor grote verzamelaars te bemachtigen. 

Bloed, zweet en passie

Verzamelexpert wordt je niet zomaar, daar is veel tijd en studie voor nodig. Er is namelijk nogal wat nep in omloop, zo laten alle drie de verzamelaars weten. Die moet je dan maar net kunnen herkennen. Een miskoop hebben alle drie wel een keer meegemaakt. Maar de verzamelobjecten kunnen ook best wat opleveren. Andere verzamelaars zijn namelijk bereid de portemonnee te trekken voor het juist object. Toch laten Leroy, Sharon en Jesse allemaal weten dat er objecten in hun collectie zitten waar ze liever geen afstand van doen. Daar is de emotionele waarde te groot voor.

Wil je meer weten over een ander verzamelobject (met hoge emotionele waarde)? Timo van Wristler vertelt ons alles over het verzamelen, investeren en doorgeven van luxe horloges. Lees het interview hier.

Naast veel tijd heb je voor een beetje verzameling ook redelijk wat ruimte nodig. Zo heeft Sharon een hele kamer voor haar shirts, liggen de dozen bij Leroy tot het dak en bewaart Jesse het grootste deel van zijn kaartencollectie in een kluis. Ook moet de verzameling onderhouden worden. Zo laat Leroy een sneaker zien die uit elkaar aan het vallen is omdat er niet op gelopen wordt en vertelt Sharon dat haar shirt-museum geregeld gelucht en gereinigd wordt.

Dat je écht passie moet hebben voor de verzameling is wel duidelijk, anders red je het niet. De tijd die deze verzamelaars in hun collecties stoppen zien ze dan ook niet als verspilling maar liever als een uit de hand gelopen hobby.  Bijvoorbeeld Sharon, die gewoon blij is met haar leuke hobby: “Ik hou van voetbal en van van voetbalshirts. Dus het is iets waar je iedere dag mee bezig kan zijn. Het levert  waarschijnlijk in de toekomst wat op. Maar zelfs als dat niet zou gebeuren dan ben ik nog blij met de leuke hobby die ik heb.

Veiligheid

Als je een mooie verzameling hebt, met toch wel best wat waarde, dan kan het niet anders dan dat je altijd aan de veiligheid van je spulletjes aan het denken bent. Dan moet je maatregelen nemen, zo laat Leroy weten. Bij hem thuis zijn tijdens het filmen dan ook de gordijnen dicht. “Sommige jongens zijn heel erg jaloers op jouw spullen. De kans is aanwezig dat het gestolen wordt. Die kans probeer ik zo klein mogelijk te houden”, licht hij toe. En ook Jesse vertelt dat 99% van zijn collectie veilig in een kluis ligt waar de locatie geheim van is. 

VS Sparen

Verzamelen kan best wat opleveren, als je afstand kunt doen van een geliefd object tenminste. Want wat duidelijk is, is dat verzamelen niet zomaar gaat. Je hebt passie nodig. Vergeleken met sparen heb je bij sparen niet een hele kamer nodig en hoef je niet bang te zijn voor nepartikelen. Bovendien staat het gewoon veilig op de bank met depositogarantie [link naar DGS]. Als er dan wat aan de hand is, dan kan je er ook gewoon gelijk bij. Dan hoef je niet eerst je spullen te verkopen. Bovendien biedt een verzameling geen gegarandeerd rendement. Maar voor de échte verzamelaar maakt dat niet uit, voor hun is het allereerst gewoon een leuke hobby.

Elena ‘spaart’ al jaren juwelen en sieraden. Benieuwd hoe en waarom ze dat doet? Lees het hier.

 

Meer spaarnieuws, tips en inspiratie ontvangen?

Schrijf je hier in voor onze spaar nieuwsbrief!