Spaarportretten

Kijkje in mijn Spaarbrein - Joanne

22-03-2022

Kijkje in mijn Spaarbrein Joanne

Vertel eens meer over je spaardoel
Ik heb onlangs een spaarrekening geopend voor ons dochtertje, ze is nu 6 maanden oud. Ik wil daar maandelijks geld op storten, zodat ze rond haar 18e levensjaar een mooi spaarbedrag heeft opgebouwd. Het spaargeld mag ze dan gebruiken voor iets nuttigs. Bijvoorbeeld een rijbewijs, studie, mooie reis of voor haar eerste eigen huis.

Hoeveel spaar je per maand?

Ik stort nu elke maand € 50 op haar spaarrekening en wil dat echt volhouden. Dan zit er € 10.800 in haar spaarpot als ze 18 wordt. Het lijkt me een mooi bedrag, wat minimaal op haar spaarrekening moet staan. Dit is wel mijn grootste en mooiste spaardoel. Daarnaast zet ik elke maand ook wat opzij voor nieuwe meubels en andere interieurspullen, want we zijn net verhuisd. Verder probeer ik nog geld te sparen voor de zomervakantie, de eerste met onze dochter! Wat ik nu kan missen, zet ik apart. En hopelijk kan ik vanaf volgende maand weer maandelijks een groter vast bedrag sparen.

Hoeveel heb je tot nu toe gespaard?
Er staat nu € 250 op haar rekening. Dat klinkt misschien weinig, maar ik ben pas weer begonnen met sparen nadat ik 5 maanden met zwangerschapsverlof ben geweest en van een uitkering moest rondkomen. Ik moet er weer een beetje inkomen en op dit moment kan ik niet veel missen. Ik ben het niet gewend om weinig geld te hebben en spaar normaal gesproken wel meer per maand. Ik vind het ook belangrijk dat ik geld achter de hand heb voor onverwachte kosten. Als moeder voel ik nu een grote verantwoordelijkheid, hierdoor geef ik mijn geld niet zomaar uit. Ik wil verstandige keuzes maken!

Ben je tevreden over je spaarpot?
Best wel, het is een goed begin. Als ik weer genoeg inkomen heb om meer te sparen, wil ik ook wel meer opzijzetten. Dat extra spaargeld is dan mooi meegenomen.

Ben jij de enige die geld inlegt op de spaarrekening?
Nee, ik spaar niet helemaal alleen hoor. Mijn vriend spaart ook voor onze dochter, maar dat doet hij door middel van beleggen. Daarnaast is de spaarrekening ook bekend bij haar opa’s en oma’s. Zij leggen elke maand ook een bedrag opzij voor hun kleinkind. 

Hoe groot is de kans dat je jouw spaardoel behaalt?
Heel groot, ik ga nu uit van 50 euro per maand maar in de toekomst ga ik meer verdienen en kan dan ook meer sparen. Ik reken er eigenlijk wel op dat ik over 18 jaar bóven mijn spaardoel uitkom.

Wat is jouw spaartip?
Spaar wat je kan missen. Als je een maand weinig overhoudt, dan kan je het spaarbedrag daarop aanpassen. En dat werkt dus net zo goed de andere kant op. Als je in een andere periode meer overhoudt, spaar dan ook meer. Lekker flexibel dus, maar houd wel in de gaten dat het in balans blijft. Ik vind dat je bewust moet sparen, maar niet te krampachtig.

Wat helpt je om het sparen vol te houden?
Mijn dochter motiveert mij om het sparen vol te houden, ik wil het beste voor haar!

Vind je sparen moeilijk?
Soms vind ik dat wel moeilijk. Vroeger snoepte ik soms wel wat van mijn spaarpot af, waardoor het langer duurde voordat ik mijn spaardoel bereikte. Gelukkig word ik steeds beter in sparen.

Waar spaarde je eerder voor?
Nou, ik heb al meerdere spaardoelen volbracht. Zo heb ik bijvoorbeeld gespaard voor een elektrische fiets, vakanties, mijn 30ste verjaardagsfeest… Oja, en voor mijn auto, daar heb ik wel behoorlijk lang voor moeten sparen. Er zat gelukkig geen haast achter, waardoor ik het ook niet erg vond dat het wat langer duurde.

Waar geef je je geld graag aan uit?
Ik kan erg genieten van nieuwe kleding, etentjes, vakanties en mooie spullen voor ons interieur. Daar besteed ik dan ook het meeste geld aan.

Ben je opgegroeid met sparen?
Ja, mijn ouders vonden het belangrijk dat ik spaarde. Ik had van jongs af aan een spaarrekening waarop mijn ouders elke maand een bedrag stortten. Mijn vader had ook een beleggingsrekening voor mij geopend, die op mijn 20ste vrijkwam. Mijn ouders leerden me om zelf zakgeld voor vakanties te sparen. Het ging dan om kleine bedragen, maar precies genoeg om leuke dingen van te kunnen doen of kopen.

Zou je sparen meenemen in jouw opvoeding?
Jazeker! Ik vind dat een belangrijk onderdeel van leren omgaan met geld. En sparen is gewoon verstandig, je hebt altijd geld achter de hand. Mocht er onverwachts iets stukgaan of een rekening betaald moeten worden. Dat kan je dan betalen omdát je gespaard hebt. Dat wil ik mijn dochter ook meegeven.

Wat gun je jouw dochter voor de toekomst?
Ik gun haar een goede, zorgeloze start als ze volwassen is. Met een mooie som spaargeld wordt het makkelijker om bepaalde doelen te bereiken. Ik neem mijn eigen opvoeding als voorbeeld. Ik heb mij nooit druk hoeven te maken over de kosten van mijn studie, rijbewijs of scooter bijvoorbeeld. Dat heb ik allemaal kunnen betalen van mijn spaargeld. Als mijn dochter 18 is, wil ik dat haar ook kunnen bieden. Eigenlijk spaar ik om haar later meer vrijheid te geven en een zorgeloos gevoel.