Spaarportretten

Kijkje in mijn Spaarbrein - Harm

07-04-2022

Vertel eens meer over je spaardoel
Ik droom nog steeds van vrijstaand wonen. Ik ben zelf vroeger op de boerderij opgegroeid, zoiets lijkt me wel weer mooi. Een kleine boerderij met wat eigen land waar je je vrij kunt bewegen. Ook heerlijk voor de kinderen, die zijn nu 1 en 3 jaar. Of anders een huis met grote tuin. Het is nu wel gauw vol met al dat kinderspeelgoed en als er vrienden langskomen. Je hoort me niet klagen hoor.  We hebben nu een prima hoekhuis met oprit. Maar we gaan graag een stap groter. Daarvoor moet je een deel eigen geld beschikbaar hebben. Dat helpt ook bij een lagere hypotheek en dus lagere maandlasten. Zo kunnen we ook lekkerder leven en daar hou ik wel van! 

Hoeveel spaar je per maand?
Het varieert per maand, maar altijd minimaal 500 euro. En als ik meer overhoud, kan het zomaar 1.200 euro zijn. Mijn vrouw en ik sparen apart van elkaar. Dat is een beetje zo gegroeid omdat ik voor onze relatie al een huis had gekocht en ik stopte veel spaargeld in het huis. Daarom hebben we wat zaken gescheiden, maar sparen ook samen. Als we samen een nieuw huis gaan kopen, zien we wel hoe we dat met die verdeling doen. 

Hoeveel heb je tot nu toe gespaard?
Nu heb ik ongeveer 9.000 euro op mijn spaarrekening staan en dat klinkt misschien weinig. Maar dat komt vooral doordat er veel geld in het huis zit. De afgelopen 11 jaar is stapsgewijs de badkamer, keuken en hele bovenverdieping aangepakt. Wat natuurlijk ook een goede investering is. Dus ik bekijk het zo, dat mijn huis een soort van grote spaarpot is geworden. Daar zit zeker tussen de 50 en 60 duizend in en toen ik het kocht is er ook wel 40.000 euro ingegaan. 

En hoeveel sparen jullie samen dan?
We hebben gekeken wat we samen nodig hebben als gezinsleefgeld en voor de spaarpot van de kids. Samen sparen we voor hun studiepotje, dat is 100 euro per maand voor ieder kind. Geen idee of ze ook gaan studeren later, maar dat zien we dan wel weer. Wat we overhouden gaat naar onze gezamenlijke spaarrekening waarop nu ongeveer 16.000 euro staat. Al met al een mooie spaarpot lijkt me.

Waar geef je je geld nog meer aan uit?
Ik mag graag genieten van het leven. Gezelligheid met vrienden, lekker eten en drinken. Maar ook uitgaan en mooie vakanties. Als je geniet, doe het dan goed. Zo denk ik erover. Ik heb bijvoorbeeld ooit een hele goede barbecue gekocht. Als die aangaat, wil ik ook uitpakken met lekker eten. Ik verwen mezelf ook graag met een goede fles sterke drank. Zoiets doe je ook niet elke maand, maar soms vind ik dat leuk. Gewoon hoe het uitkomt. Ik wil prettig leven en ik kijk wat daarvoor nodig is. Zo heb ik een overkapping in de achtertuin gemaakt. Dat is voor mij levensvreugde. Het levert waarschijnlijk weinig op qua woningwaarde, maar dat maakt me dan ook niks uit. 

Ben je tevreden over je spaarpot?
Ja, ik ben best tevreden. We hebben voldoende buffer achter de hand, voor als er een beer op de weg komt. Dat geeft ook wel een bepaalde rust. Ik droom wel van groter wonen, maar ben ook bewust van hoe goed we het al hebben. We zijn gezond en hebben genoeg te besteden. Zonder al te gek te doen, kunnen we doen wat we willen. 

Hoe groot is de kans dat je jouw spaardoel behaalt?
Dat vrijstaande huis zie ik als 50% kans. Het hangt vooral af van deze gekke huizenmarkt: wat doen de huizenprijzen en wat doet de rente. Het is best onzeker in deze tijd. We zijn wel aan het rondkijken. En ja, misschien lukt het pas over 10 à 20 jaar. Het moet goed voelen. Het ‘achteraf wonen’ is misschien ook niet zo leuk voor de kids. Dan misschien liever ergens wonen met een dorpskern, wat wel wat duurder is. We houden gewoon goed in de gaten wat er voorbijkomt. 

Wat is jouw spaartip?
Weet wat je besteedt door te kijken naar je inkomsten en uitgaven. Het is bijvoorbeeld fijn dat je je telefoon kunt gebruiken om mee te betalen, maar het gevaar is ook dat je makkelijker geld uitgeeft. Kijk daarom regelmatig op je rekening. Soms kijk ik terug en denk: dit is niet helemaal goed gegaan deze maand. Dan moet ik mijn uitgaven echt even wat minderen. Het is handig om altijd een vast geldbedrag op zij te zetten voor een buffer en iets moois op de langere termijn. En ken je vaste lasten. Het leven is veranderlijk, ook met kinderen die opgroeien. Dus maak eens in de zoveel tijd opnieuw een overzicht van wat je uitgeeft en overhoudt.

Wat helpt je om het sparen vol te houden?
Sparen is voor mij een gewoonte geworden, ik zie het niet echt als volhouden. Ik moest thuis al vroeg helpen op de boerderij: klusjes doen, melken, paarden verzorgen en grasmaaien. Iedereen had wat vaste taken, maar daar stond wel een vergoeding tegenover. Zo verdiende ik al op jonge leeftijd eigen geld. We gingen door het boerderijleven ook niet op vakantie. Dat vakantie vieren heb ik later echt moeten leren, want dat was ik niet gewend. Veel geld ging van jongs af aan gewoon in mijn spaarpot. 

Vind je sparen moeilijk?
Nee. Sparen is niet moeilijk. Helemaal niet met automatisch afschrijven, want dan kom je er ook niet aan. Nu moet ik wel zeggen dat ik makkelijk praten heb. Het is wel lastiger als er minder binnenkomt. Zeker als alles opgaat aan vaste lasten en er dan nog weinig over is. Voor mijzelf was sparen pittig in het eerste jaar dat ik mijn huis had. Sparen schoot toen totaal niet op.

Waar spaarde je eerder voor?
Vooral voor aanpassingen aan het huis. 

Ben je opgegroeid met sparen?
Jazeker. Geld of spullen kwamen niet aanwaaien. Van huis uit heb ik meegekregen dat je gewoon moet werken voor je geld. Als je zelf iets graag wil hebben, dan kun je daarvoor sparen. 

Neem je sparen meenemen in jouw opvoeding?
Ja, ik vertel – aan de oudste althans - waarom papa en mama werken. Als ze iets willen, dat je centjes moet verdienen. De kinderen krijgen ook niet zomaar alles. Zakgeld moeten we nog mee beginnen, daar zijn ze nog te jong voor. Maar we leren al: het is niet voor niets. Net als je speelgoed opruimen, dat gebeurt ook niet zomaar.