Tips

Sparen VS Beleggen: Zekerheid of risico?

26-07-2023

In de Sparen VS serie onderzoeken we verschillende mogelijkheden om aan je financiële toekomst te bouwen, en hoe deze zich verhouden tot sparen. In deze aflevering: Sparen VS Beleggen!

Beleggen is naast sparen de bekendste manier om aan je geldpotje voor de toekomst te bouwen. Terwijl spaarders hun geld veilig en vertrouwd laten rusten in de beschutting van hun spaarpotje, wagen beleggers zich aan een avontuurlijke reis naar de schatkamers van de markten. Maar dat is niet zonder risico, en de beleggingsavonturier moet goed weten wat ze doen.

In deze aflevering van onze "Sparen VS" serie gaat presentator Mark Welzenis op pad om de wereld van beleggen te verkennen. Hij ontmoet twee gepassioneerde beleggers, elk met hun eigen unieke benadering. Nikos, een ervaren belegger die best wat risico durft te nemen, en Alex, die vooral in beleggingsfondsen investeert en juist weinig risico op zoekt.

Naast het begrijpen van hun beleggingsstrategieën, zullen we ook ontdekken hoe traditioneel sparen past in hun financiële toekomst. Wat zijn hun visies op de lange termijn, en hoe zorgen ze ervoor dat ze financiële zekerheid kunnen opbouwen en hun doelen kunnen bereiken? 

Bekijk de hele aflevering hier:

Meer afleveringen van Sparen VS bekijken? Je bekijkt onze vorige afleveringen hier.

Nikos: Een ervaren en succesvolle belegger

Nikos is een ervaren en succesvolle belegger, die al 15 jaar actief is op de markten. Hij heeft zelfs een eigen kanaal, Inglorious Traders, waar hij zijn expertise deelt met bijna 17.000 volgers. Beleggen heeft hem veel opgeleverd, waaronder een vakantiehuis dat hij nu verhuurt voor extra rendement. Maar Nikos heeft ook zijn misstappen gemaakt, waarvan de grootste een Duits fintech bedrijf was dat uiteindelijk in fraude bleek te zijn verwikkeld. En dit misser is hem wel goed bijgebleven: “Daar heb ik eigenlijk tot op de dag van vandaag nog best wel buikpijn van, dat ik daar ingetrapt ben”. Het beleggen leverde Nikos dus best wat op, maar de weg is niet zonder risico geweest.

Wil je het verhaal van een andere ervaren belegger lezen? Lees hier het interview: Trisita belegde zichzelf naar een vroeg pensioen

Alex: Een voorzichtige belegger met bewuste keuzes

Alex daarentegen is een voorzichtige belegger. Hij investeert in een fonds dat bedrijven ondersteunt die een positieve impact hebben op de samenleving. “Ik heb dus een hele bewuste keuze voor dit fonds gemaakt. Dat het allerlei bedrijven zijn die iets toevoegen aan de samenleving”, zegt hij.

Voor Alex is beleggen een aanvulling op sparen, waarbij hij zich goed voelt dat zijn geld iets doet in plaats van stil te staan. Hij heeft ongeveer 90% van zijn geld in spaargeld en 10% in beleggingen gestopt, waar hij hoopt op een rendement van ongeveer 6-7%.

Risico's en emoties: belangrijke aspecten van beleggen

Beleggen kan een lucratieve onderneming zijn, maar het brengt ook risico's met zich mee. Zowel Nikos als Alex benadrukken het belang van een buffer op de bank en verstandig omgaan met het geld dat je kunt missen. Nikos adviseert dan ook: “Je moet wel zorgen dat je altijd gewoon een buffer hebt op de bank hebt gespaard. En dat je die ook aanvult, zodat je altijd daar ook gewoon bij kan. En doe het met geld dat je kunt missen.

Ook emoties kunnen een grote rol spelen in het beleggingsproces. Daarom is het essentieel om die te proberen die uit te schakelen en op de lange termijn te denken. Dat kan best moeilijk zijn, want als de cijfers rood worden op de markt lijkt het alsof je geld verliest. Alex maakte op een gegeven moment die fout toen hij de markt naar beneden zag gaan: “Ik dacht het gaat verkeerd, dus ik verkoopt het. En toen ging toch de markt heel goed omhoog. Dus dan miste ik de winst.”

Beleggen vs. Sparen: Het maken van een weloverwogen keuze

Zoals we hebben gezien, vereist beleggen tijd, inzet en kennis. Daarnaast is het leren begrijpen en kennen van de beleggingsmarkt noodzakelijk. Veel beleggers zeggen dat je daarvoor ‘leergeld’ betaald: het geld dat je kwijt bent door fouten die je maakt, waar je vervolgens van leert. Hoewel beleggen een potentieel hoger rendement kan opleveren dan sparen, brengt het ook meer onzekerheid met zich mee. Sparen daarentegen is veiliger, stabieler en voorspelbaarder. Je hebt direct toegang tot je geld en kunt het gebruiken wanneer dat nodig is.

Benieuwd hoe je achter een verdeling tussen beleggen en sparen komt die bij jou past? Je leest het hier.

Jouw persoonlijke financiële mix

Wat is nu wijsheid? Het hangt allemaal af van jouw persoonlijke situatie, doelen en risicotolerantie. Beleggen kan een interessante optie zijn voor degenen die bereid zijn om tijd en moeite te investeren, en risico's te nemen voor een potentieel hoger rendement. Sparen daarentegen biedt een meer conservatieve en stabiele aanpak voor diegenen die graag op veilig spelen. Uiteindelijk is het cruciaal om je financiële mix zorgvuldig te overwegen en de juiste balans te vinden tussen sparen en beleggen. Of je nu voorzichtig de weg van het sparen kiest of avontuurlijk gaat beleggen, bouw aan je financiële toekomst op een manier die bij jou past!

 
 

Meer spaarnieuws, tips en inspiratie ontvangen?

Schrijf je hier in voor onze spaar nieuwsbrief!