Tips

Interview met Timo: waarom het verzamelen van horloges meer is dan alleen een financiële beslissing

12-06-2023

Timo (30) investeert het liefst al zijn geld in luxe horloges. Het kopen van een Rolex Datejust 1601 bleek slechts het startpunt van een almaar uitbreidende collectie én uiteindelijk een eigen bedrijf. Volgens Timo is het investeren in horloges niet alleen een financiële keuze, maar ook een emotionele. Elke dag geniet hij van de uurwerken die over de tijd meer waard worden. We spraken Timo in het kader van ‘Sparen versus Verzamelen’. Hij deelt waarom horloges zo’n populaire keuze zijn voor investeringen, de daarbij behorende risico’s en zijn eigen spaargedrag.

Waar begon de liefde voor horloges en waarom heb je er zelf in geïnvesteerd? 

Mijn liefde voor horloges werd aangewakkerd door mijn opa. Als kleine jongen was ik gefascineerd door zijn horloge, een Rolex Datejust 1601. Die fascinatie voor luxe horloges is vanaf dat moment alleen maar groter geworden. Na een lange tijd sparen besloot ik om zelf zo'n luxe horloge te kopen, ter ere van mijn opa. Ik wilde hetzelfde model als die van hem kopen. Het digitale cijfer op mijn spaarrekening deed mij niet zoveel. Ik geef liever geld uit aan een stukje familiegeschiedenis. Deze emotionele aankoop is een legacy piece geworden dat ik voor altijd zal koesteren. 

Tijdens mijn zoektocht leerde ik Leon kennen, die erg behulpzaam was. We hadden online veel contact en ik ben uiteindelijk bij hem thuis langs geweest om het horloge in het echt te bekijken. Uiteindelijk kocht ik het horloge voor €3.000 bij Leon. Dit was een eyeopener voor ons allebei en we besloten om onze passie voor luxe horloges met anderen te delen. Het begon als hobby, maar het werd al snel een bedrijf.

Verzamelaars zien hun collectie steeds vaker als investering. Benieuwd hoe er geld verdient wordt door het verzamelen van sneakers, voetbalshirts of Pokémon-kaarten? Je ziet het in Sparen VS Verzamelen! Bekijk de aflevering hier.

Is het de investering waard?

In mijn ogen absoluut. Het mooie van horloges is dat het naast een financiële investering ook een emotionele investering is, iets tastbaars. Het vraagt om persoonlijke aandacht en zorg, en biedt je de mogelijkheid om de tijd te voelen en te waarderen. Je kunt het dragen en delen met je dierbaren. Mijn horloges geven me veel plezier en ik zou het zeker aanbevelen als investeringsitem. Horloges bieden namelijk een ervaring op zichzelf. Je kunt echt genieten van het horloge, terwijl je tegelijkertijd wacht op de stijging van de waarde op lange termijn. 

De afgelopen twintig jaar is het steeds populairder geworden om te investeren in horloges., Dat komt deels door de media-aandacht. Met name bij Rolex is het rendement hoger dan bij vastgoed, ondanks dat laatstgenoemde al een serieuze investering is. Het is opmerkelijk dat Rolex vaak nog betere prestaties levert dan vastgoed.

Wat is het rendement van zo’n investering?

Over de afgelopen decennia is de investering in luxe horloges zoals Rolex een stabiele en veilige investering gebleken met een beter rendement dan vastgoed. Dat is best flink dus.

Waar moet je op letten bij het investeren in horloges?

Als je investeert in horloges: Do Your Own Research. Altijd. Er zijn helaas veel nephorloges en sommigen zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Zorg ervoor dat je de term 'buy the seller' kent en check de referenties waar je het horloge koopt. Lees ervaringen over de juwelier, het bedrijf of het platform en zorg dat je je goed hebt ingelezen in jouw droomhorloge.

Verder is de makkelijkste manier om te voorkomen dat je horloge gestolen wordt op straat hem simpelweg niet te dragen. Bovendien zijn lang niet alle horloges interessant genoeg voor dieven. Meestal loopt dit risico op bij horloges vanaf een waarde van €45.000 . Dus, veiligheid is belangrijk en het is slim om hiermee rekening te houden. Maar je hoeft niet te bang te zijn. Ga er verstandig mee om en denk na waarheen je het horloge draagt. Toch is jouw horloge het veiligst in een kluis. Zeker omdat het zijn waarde beter behoudt en onaangetast blijft.

Vanaf welk bedrag kun je instappen?

In principe kun je al een mooi, handgemaakt uurwerk kopen vanaf €1.000 . Ik ben een ‘vintageman’ en vind het tof dat er achter elk vintage horloge een verhaal schuilt. Dat doet toch wat met je. Zelf investeer ik ook in crypto, maar ik word er niet blij van als ik daar naar kijk. Sterker nog, ik hoop alleen dat hun waarde verder stijgt zodat ik het kan herinvesteren in mijn passie voor horloges.

Dalen horloges ook weleens flink in waarde?

Zeker, de markt kent pieken en dalen. Zo was begin 2022 de horlogemarkt op zijn hoogtepunt en werden er belachelijke bedragen betaald voor horloges. Beginnende investeerders kochten uit angst zonder stil te staan bij hun keuzes, met een daling in waarde als gevolg. De horlogemarkt heeft toen een correctie van zo’n 20% gekregen. Sommige juweliers hebben tonnen tot miljoenen verloren door horloges onder de inkoopwaarde te verkopen.

Hoe kijk je tegen het belang van sparen aan?

Horloges zijn voor mij een vorm van sparen. Natuurlijk heb ik ook wat spaargeld bij de bank staan. Als ik naar mijn persoonlijke situatie kijk, is het niet zo dat ik duizenden euro’s per maand over heb. Maar we hebben te eten, een dak boven ons hoofd en kunnen doen wat we willen. Is sparen belangrijk? Absoluut. Wij zijn net papa en mama geworden en sparen daarom voor de toekomst van ons kindje. Ik heb zelf ook een kleine spaarbuffer voor onverwachte uitgaven zoals een nieuwe band voor de auto. Als je €5.000 op je spaarrekening hebt, moet je niet €5.000 aan horloges besteden. Een financiële buffer kan namelijk altijd van pas komen. Zorg dus in ieder geval dat je dat hebt. Hoewel ik de waarde van sparen inzie, hecht ik persoonlijk niet veel waarde aan een hoge spaarrekening. Mijn vriendin is hierin traditioneler en spaart graag. Sparen geeft haar een gevoel van zekerheid.

Ben je ooit van plan om je collectie te verkopen?

Uiteindelijk wel, maar niet allemaal. De horloges met emotionele waarde gaan nooit meer weg. Mijn geboortejaar-horloge is een blijvertje, iets dat ik door wil geven aan de volgende generatie. Maar ik ben wel van plan om mijn collectie wat uit te dunnen en er iets anders voor terug te kopen. Ik geef mijn geld het liefst uit aan horloges en auto’s. Tijdens mijn werk kom ik ook zulke prachtige horloges tegen, net een snoepwinkel! Er is nog zoveel moois om in te investeren en ik heb net zoveel plezier van een horloge van €1.000 als van €12.000.

Zijn er ook nadelen?

Net als met auto’s en alles waarin je investeert, kost het tijd en energie. Horloges hebben onderhoud nodig om alles goed te laten lopen. Dat kost ongeveer €600 voor een normale beurt die je eens in de 5 tot 7 jaar kunt doen. Het is vergelijkbaar met een onderhoudsbeurt van je auto. Als je ervoor zorgt dat je horloge goed onderhouden is, gaat deze lang mee. Ik heb horloges uit 1937, 1950, 1965 en 1972 die nog steeds draaien. Sommigen vinden het oude rotzooi, ik vind het mooi en ze lopen als een zonnetje.

Kun je dit iedereen aanraden?

Ik kan het vooral aanraden om te investeren in iets wat je echt leuk vindt. Naast je spaarbuffer natuurlijk. Heb je niks met horloges? Doe het dan niet. Horloges zijn iets heel moois, het is ambacht, het is kunst. Maar dat is afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. En het hoeft geen duizenden euro’s te kosten. Een horloge van €1.000 kan al een instapje zijn. Dat is dan alsnog een mooi, luxe horloge waar een verhaal achter zit. Dat zou een mooi begin zijn om je verder in te verdiepen en over te leren. Vind je het dan nog steeds niks, dan kun je het verkopen zonder er te veel geld aan te verliezen.

Over Timo

Timo is medeoprichter van Wristler. Samen met zijn twee compagnons bieden zij via hun online platform superieure service aan liefhebbers die op zoek zijn naar hun eerste of volgende luxe horloge. Timo heeft een passie voor bouwen. Niet alleen bedrijven, maar ook klussen in en rondom het huis, en het knutselen aan auto's. Daarnaast is hij een liefhebber van vintage items, zoals meubels, auto's, en horloges.

 

Meer spaarnieuws, tips en inspiratie ontvangen?

Schrijf je hier in voor onze spaar nieuwsbrief!