Tips

Een gouden toekomst: Elena spaart sieraden voor later

12-06-2023

Elena kwam al op jonge leeftijd in aanraking met het kopen en verzamelen van sieraden. Haar oma besteedde altijd veel aandacht aan haar uiterlijk, ook al had ze niet veel geld. Elena’s oma stortte jarenlang geld bij haar vertrouwde juwelier voor een sieraad dat ze mooi vond en nam het mee zodra er genoeg geld was gespaard. In de loop der jaren bouwde ze zo een waardevolle sieradencollectie op. Deze passie voor juwelen gaf ze door aan haar kinderen. Zo kwam het dat Elena's moeder haar ook graag sieraden gaf wanneer dit mogelijk was.

Na de dood van Elena's oma bleek dat ze grote schulden had die door niemand in de familie betaald konden worden. Bij het opruimen van het appartement van haar grootmoeder liet Elena’s familie de waarde van de sieradencollectie taxeren door verschillende juweliers. De laatste juwelier kocht uiteindelijk alles van ze voor een bedrag waarmee ze de schulden konden afbetalen en de begrafeniskosten konden betalen. Uiteindelijk bleef er zelfs iets over om elk gezinslid een aandenken te geven.

Sindsdien is Elena gefascineerd door sieraden van edelmetaal en probeert ze deze waar mogelijk te kopen en te verzamelen.

Verdien je geld met de sieraden die je verzamelt?

Nee, helaas verdien ik er op dit moment geen geld mee. Ik verzamel alles voor mijn pensioen. Ik denk dat dit in onzekere tijden een zeer goede investering is. 

Wat bepaalt of bepaalde sieraden geld zullen opleveren?

Wanneer ik sieraden voor mezelf koop, zorg ik ervoor dat ik de markt in de gaten houd - vooral als het gaat om gouden sieraden als investering. Timing is belangrijk om de beste prijs te krijgen. Als ik het niet zeker weet, vraag ik advies aan juweliers. Je hoeft geen expert te zijn om de juiste sieraden tegen de beste prijs te vinden. Maar na verloop van tijd vergaar je wat kennis, wat nooit kwaad kan!

Verzamelaars zien hun collectie steeds vaker als investering. Benieuwd hoe er geld verdient wordt door het verzamelen van sneakers, voetbalshirts of Pokémon-kaarten? Je ziet het in Sparen VS Verzamelen! Bekijk de aflevering hier.

Wat is je grootste succes dat je ooit hebt gehad met sieraden?

Ik heb een grote wens in vervulling laten gaan en mij laten adviseren over horloges. Bij hoogwaardige horloges moet je vaak lang wachten. Het horloge waarvoor ik heb gekozen, is pas over 7 jaar verkrijgbaar en er is geen garantie dat ik het daadwerkelijk zal krijgen. De handelaar kan beslissen of hij het aan mij geeft of aan iemand anders. Ik kan er ook over 7 jaar nog steeds voor kiezen om het niet te nemen. Momenteel heb ik dus alleen de wens geuit om dit horloge te kopen. In de komende 7 jaar zal ik het bedrag voor het horloge sparen. Je hoeft geen miljonair te zijn om een horloge van Rolex of Cartier te kopen. Het is een investering waarvoor je net als voor alles moet sparen. Sommige mensen betalen echter veel extra geld om het horloge direct te krijgen, wat meer met luxe dan met een investering te maken heeft.

Heb je ooit een slechte aankoop gedaan? Hoeveel ben je toen verloren?

Ik koop vaak modeaccessoires in plaats van dure sieraden die ik niet dagelijks draag. Hoewel dit geen specifieke miskopen zijn, geef ik daardoor onnodig geld uit. Het zou verstandiger zijn om dit geld te sparen en daarvan hoogwaardige sieraden te kopen.

Hoeveel heb je in totaal in je sieradencollectie gestoken en hoe beoordeel je de waarde?

Ik bezit veel sieraden die ik in de loop der jaren cadeau heb gekregen, bijvoorbeeld voor de doop, communie of mijn eindexamen van de middelbare school. Daarom kan ik de exacte waarde niet inschatten. In de loop der jaren is er echter veel verzameld, bestaande uit dure en goedkopere sieraden. De huidige waarde is voor mij niet van groot belang, omdat ik op dit moment niet van plan ben om er geld aan te verdienen. De totale waarde wordt voor mij pas op oudere leeftijd interessant. Mijn belangrijkste doel is dat de sieraden als zekerheid dienen. Mijn doel is om financieel goed voor de toekomst te zorgen, bijvoorbeeld door spaarrekeningen. Als dit lukt, kan ik mijn sieraden zonder zorgen dragen en ervan genieten.

Dus nu kun je de sieraden gewoon kopen, inpakken en je bent klaar? Wat komt er bij kijken?

Het is natuurlijk belangrijk om onderzoek te doen naar de materialen en geschikte merken voor sieraden als investering en om de markt in de gaten te houden, vergelijkbaar met aandelen. Het is ook belangrijk om een veilige opslagplaats voor de sieraden te hebben. Een bankkluis is een goede optie om ervoor te zorgen dat niemand er toegang toe heeft. Ik heb bijvoorbeeld een bankkluis waar ik ongeveer €80 per jaar voor betaal. Zo kan ik er zeker van zijn dat niemand erbij kan. Over het algemeen zou ik mijn sieraden niet thuis bewaren, dat zou voor mij te onveilig zijn vanwege inbrekers.

Zie je dit als een vorm van sparen?

Absoluut! Maar natuurlijk zie ik de sieraden niet alleen als een investering, maar ook als iets dat ik draag bij speciale gelegenheden zoals bruiloften of tijdens Kerstmis. Het is immers ook leuk om af en toe individuele stukken uit de kluis te halen. Er wordt ook gezegd dat vooral parels het mooist blijven als je ze regelmatig draagt.

Spaar je ook nog naast de sieraden? Hoe kijk je naar sparen?

Ja, dat doe ik. Het is belangrijk om verschillende spaardoelen te hebben en je geld niet alleen op één rekening te zetten. Ik heb een spaarrekening voor alledaagse doelen zoals noodfondsen, aankopen, vakanties en auto's. Voor mijn pensioen heb ik een depositorekening. Daarnaast investeer ik af en toe in aandelen en ETF's. Het diversifiëren van mijn investeringen is voor mij erg belangrijk om niet alles op één kaart te zetten.

Zijn er ook nadelen?

Bij het kopen van sieraden, zoals bij de meeste andere beleggingen, bestaat het risico dat het de verwachte waarde niet behoudt of zelfs waarde verliest. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel je zou kunnen krijgen wanneer je het doorverkoopt en er is een mogelijkheid om verliezen te lijden. Dit risico is onvermijdelijk.

Wat is jouw tip voor anderen?

Durf het aan! Je hoeft geen tonnen geld te hebben om te beginnen met sparen of investeren. In het begin dacht ik ook ten onrechte dat je rijk moest zijn om te investeren in luxegoederen zoals sieraden. Als je je een beetje verdiept, geduld hebt en met voldoende discipline spaart, is dat allemaal geen probleem.

 

Meer spaarnieuws, tips en inspiratie ontvangen?

Schrijf je hier in voor onze spaar nieuwsbrief!