Spaarportretten

Kijkje in mijn spaarbrein: Marina

15-09-2023

"Door schade en schande heb ik geleerd dat sparen echt belangrijk is."

Marina is 55, heeft twee studerende kinderen en spaart voor een reis naar Disney World in Orlando - Florida. Het hele gezin houdt van Disney en na 30 jaar gelukkig huwelijk willen ze dit jubileum samen vieren met een unieke reis. Marina wil hiervoor graag een budget van € 20.000 sparen en heeft al een flink bedrag opzij kunnen zetten. In dit interview vertelt ze hoe ze dit doet en welke andere spaardoelen het gezin heeft.

Vertel eens meer over je spaardoel? 

Waar ik zelf voor spaar, is de vakantie met het gezin naar Disney World in Orlando, America, voor ons 30-jarig huwelijk in 2026. Mijn man en ik hebben ook net de badkamer opgeknapt van ons spaargeld. Nu zijn we samen aan het sparen voor een nieuwe keuken.  

Daarnaast willen we ook onze aflossingsvrije hypotheek aflossen, daar sparen we al jaren hard voor. 

Je spaart apart en samen met je partner. Hoe verdelen jullie dat?

Ik spaar voor de extra’s, zo hebben we het altijd gedaan. Dus ik spaar voor de vakanties en leuke uitjes. Voor Disney World is het doel €20.000, dat is een hoop geld. Maar we zijn ook met vier. Deze reis is al jaren onze grote droom, want wij zijn allemaal onwijs Disney fan. Mijn moeder was helemaal gek van Disney, dat heeft ze aan mij doorgegeven en ik vervolgens aan mijn kinderen.

Met mijn man spaar ik samen voor nodige zaken in en rondom het huishouden, zoals de badkamer en keuken. We wonen al erg lang in ons huis, wat betekent dat we het ooit redelijk gunstig hebben gekocht. Na jaren van sparen zal het ons dit jaar dan ook lukken om de aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Dat voelt ook echt geweldig!

Hoeveel spaar je per maand?

Elke maand zet ik €500 apart op mijn spaarrekening voor de reis naar Disney. Tot nu toe heb ik meer dan €6.000 al gespaard, dus ik moet nog wel even. Gelukkig heb ik nog 3 jaar tot ons 30-jarige jubileum. Uitgerekend moet ik dan elke maand €390 sparen, dus ik zal het doelbedrag ruim halen. Maar soms gebeuren er ook onverwachte dingen, waardoor je opeens een deel van je spaargeld nodig hebt. Door ruim te sparen voor mijn doel kan ik die onverwachte dingen betalen en haal ik toch mijn doel.

Verder zet ik ook elke maand €500 op de gezamenlijke spaarrekening met mijn man. Dus in totaal spaar ik €1.000 per maand, en daar ben ik best trots op want dat is niet niks.

Gaat sparen je makkelijk af?

Door schade en schande heb ik geleerd dat sparen echt belangrijk is. Toen ik zelfstandig ondernemer was in de reisbranche had ik geen geld om te sparen. Alles wat binnenkwam ging op aan het onderhouden van het gezin. Daarnaast wil je natuurlijk veel reizen, dus als je wel spaarde was dat voor de volgende vakantie. Als er dan onvoorziene kosten opduiken en je kunt die niet opvangen, dan geeft dat onwijs veel stress. Tegenwoordig kijk ik vaak op de rekening, en ook kritisch naar de kosten. Dan is er altijd wel ergens waar je kunt besparen. Ik hou van leuke dingen doen, zoals uit eten of een cursus. Maar mijn schildercursus heb ik tijdelijk stopgezet, want we moeten voor de keuken sparen. Dat zijn dan de keuzes die je maakt.

Dus je bent niet opgegroeid met sparen?

Nee, dat heb ik niet vanuit huis meegekregen. Mijn ouders hadden het soms moeilijk want ze waren geen grote spaarders. Maar er was liefde genoeg, en daar ben ik meer dankbaar voor. Sparen heb ik dus niet echt meegekregen, maar probeer ik wel aan de kinderen mee te geven. Dat lijkt te werken, al zijn ze niet ontkomen aan de studieschuld. Ze hebben allebei hun eigen draai gevonden en daar ben ik trots op. De ene let erg goed op en spaart met discipline, de ander heeft weinig nodig en spaart daardoor ook goed. Ik heb wel spijt dat we niet hebben gespaard voor hun studie, maar we geven ze alles wat ze nodig hebben.

Doe je naast sparen nog iets anders zoals beleggen/ crypto of verzamelen?

Nee, daar doe ik niks mee. Mijn man heeft het wel een tijdje geprobeerd. De kinderen zijn wel meer bezig met crypto en beleggen. De jongste heeft ook een kleine handel in exclusieve sneakers, naast dat hij ze zelf graag draagt.

Nou begrepen we dat je zelf iets verzamelt. Denk je dat die verzameling ooit iets oplevert?

We hebben een redelijke collectie Disney figuren, dat vinden we gewoon leuk. Dan komt toch weer die Disney-gek naar boven. Ik weet eigenlijk niet of die collectie wat waard is. Om heel eerlijk te zijn heb ik daar eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar ik heb wel redelijk wat vintage figuren. Maar de collectie is ons vooral veel waard en daar kun je geen bedrag aan vasthangen.

Benieuwd hoe een verzameling een soort spaarpot kan zijn? In Sparen VS Verzamelen kom je erachter! Kijk de aflevering hier.

Heb je nog een spaartip?

Het is altijd goed om geld apart te zetten voor onvoorziene uitgaven:  de auto, wasmachine. Het komt nooit uit, dan wil je wel voorbereid zijn.  

Bij LeasePlan Bank zijn we continu op zoek naar interessante verhalen van mensen over financiën en sparen. Wil je ook je verhaal delen? Stuur een e-mail naar onze Content Marketeer

 

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief