Tips

Tips voor jouw belastingaangifte over 2023

27-02-2024

Jouw gids voor de aangifte inkomstenbelasting

Het is weer die tijd van het jaar: de belastingaangifte staat voor de deur. Maar geen zorgen, met een beetje voorbereiding en kennis kun je dit klusje niet alleen goed klaren, maar misschien zelfs wat voordelen eruit slepen. Hier zijn onze tips om het meeste uit je belastingaangifte over 2023 te halen.

Vanaf wanneer moet ik mijn belastingaangifte doen?

In 2024 kun je vanaf 1 maart aangifte doen over het voorgaande jaar, dus over 2023. Deze aangifte betreft de inkomstenbelasting en is verplicht voor iedereen die een uitnodiging tot aangifte heeft ontvangen van de Belastingdienst. Je hebt dan tot uiterlijk 1 mei 2024 om jouw aangifte in te dienen.

Het kan echter zijn dat je niet op tijd klaar bent met jouw aangifte. Misschien ontbreekt er nog informatie of heb je simpelweg meer tijd nodig om alles goed door te nemen. In dat geval kun je tot aan de deadline - dus ook weer tot uiterlijk 1 mei - uitstel aanvragen bij de Belastingdienst.

Scherp invullen en vooraf ingevulde gegevens controleren

Een slimme manier om je belastingaangifte te benaderen, is door deze scherp in te vullen. Dit betekent dat je bedragen mag afronden naar hele euro's in jouw voordeel. Zo rond je aftrekposten naar boven af en loon en vermogen juist naar beneden.

Bij het invullen van jouw belastingaangifte staan er vaak al veel gegevens vooraf ingevuld - handig! Maar let op, deze informatie is niet altijd correct. Zo komen bijvoorbeeld uitkeringen soms niet volledig of juist door in deze vooraf ingevulde data. controleer de gegevens altijd zelf om zeker te weten dat alles klopt. Je kunt voor het controleren van de gegevens die de Belastingdienst over jouw spaarrekening bij LeasePlan Bank heeft gebruikmaken van je jaaroverzicht.

Blijf op de hoogte van het heffingsvrije vermogen

Ook in 2024 blijft het heffingsvrije vermogen ongewijzigd ten opzichte van 2023. Dit betekent dat je tot €57.000 (of €114.000 voor fiscale partners) aan spaargeld en beleggingen mag hebben zonder hierover belasting te betalen in box 3.

→ Meer weten over belastingvrij sparen en de belangrijkste wijzigingen voor dit jaar? Lees dan ons blog: Belastingvrij sparen in 2024: de belangrijkste veranderingen.

Let op: hoger tarief in box 3

Terwijl we ons comfortabel kunnen voelen bij een stabiel heffingsvrij vermogen, moeten wel in 2024 rekening houden met een stijging van het belastingtarief in box 3 naar 36% in plaats van de vorige 32%. Dit kan impact hebben als jouw totale vermogen boven de vrijstellingsgrens ligt. Voor de aangifte over 2023 geldt het tarief van 32% nog.

De nieuwe rekenmethode begrijpen

Door recente juridische ontwikkelingen is er nu een nieuwe methode voor het berekenen van jouw vermogensbelasting waarbij gebruik wordt gemaakt van fictieve rendementen per categorie bezittingen: spaargeld, overige bezittingen en schulden na drempelbedrag. Het loont dus om goed geïnformeerd te zijn over hoe deze percentages worden toegepast. In ons blog over belastingvrij sparen in 2024 vind je meer uitleg over de verandering in de berekening van vermogensbelasting.

Kun je een studieschuld of andere schuld aftrekken voor een lager vermogen?

Ja, je kunt een studieschuld en veel andere soorten schulden aftrekken van je totale vermogen in box 3. Hierdoor verlaag je het vermogen waar je belasting over moet betalen en kom je mogelijk zelfs onder de drempel van het heffingsvrije vermogen uit. Het aftrekken levert dus alleen een voordeel op als je al boven dit heffingsvrije vermogen zit. Ook is het alleen mogelijk om de schuld met je vermogen te verrekenen als je totale schuld (dus ook andere schulden) hoger is dan €3.400, of €6.800 met fiscaal partner.

LET OP: Voor een studieschuld of levenlanglerenkrediet kun je de betaalde rente niet aftrekken. Dit kan bij sommige andere schulden wel.

De rol van crypto in je belastingaangifte

Het is onmiskenbaar dat cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum een steeds prominentere rol spelen in onze financiële wereld. Dit heeft ook gevolgen voor hoe we onze belastingaangifte doen. Deze digitale munten worden namelijk gezien als onderdeel van je vermogen, wat betekent dat ze vermeld moeten worden in box 3 van je aangifte.

Om de waarde hiervan te bepalen, tel je het aantal coins dat je bezit en vermenigvuldig dit met hun waarde op 1 januari 2024. Hoewel het misschien aanlokkelijk lijkt om deze informatie achterwege te laten ('dat merkt de Belastingdienst toch niet'), moet je er rekening mee houden dat bij uitbetaling van winsten uit cryptocurrencies, duidelijk moet zijn waar dit bedrag vandaan komt.

Belastingvrij schenken in 2023 en 2024

In het belastingjaar 2023 waren er interessante mogelijkheden rondom schenkingen. Zo was het toegestaan om tot €6.035 per kind en tot €2.418 aan kleinkinderen te schenken zonder dat hierover schenkbelasting betaald hoefde te worden. Daarnaast kon er één keer in een leven een grotere som van maximaal €28.947 belastingvrij geschonken worden.

Het is belangrijk op te merken dat deze regeling losstaat van de reguliere belastingaangifte, maar wel degelijk invloed kan hebben op je financiële situatie. Als je in 2024 een schenking ontvangt die hoger is dan €2.658 (of hoger dan €6.633 als de schenker jouw ouder(s) zijn), ben je verplicht hiervan aangifte te doen bij de Belastingdienst, ook al heb je geen bericht van hen ontvangen.

Dit geldt ook voor meerdere kleinere schenkingen die samen boven deze grens uitkomen, omdat ze gezien worden als afkomstig van dezelfde persoon of partnerschap.

Hoewel dit misschien complex klinkt, betekent aangifte doen niet altijd dat je daadwerkelijk schenkbelasting moet betalen - sommige soortgelijke giften kunnen namelijk vrijgesteld zijn van belastingheffing onder bepaalde voorwaarden.

Bij twijfel raden we altijd aan professioneel advies in te winnen over hoe dergelijke zaken correct te verwerken. Zo zorg je ervoor dat je aan alle fiscale verplichtingen voldoet en voorkom je onaangename verrassingen in de toekomst.

Kleine wijzigingen en aftrekposten kunnen meetellen

Zelfs kleine aanpassingen zoals die in box 1 - waarbij tarieven licht dalende of stijgende trends vertonen - kunnen invloed hebben op jouw uiteindelijke aanslag. Elke euro telt immers mee wanneer jij jouw financiële plaatje compleet maakt.

Bovendien moet je altijd rekening houden met mogelijke aftrekposten. Veel mensen laten hierdoor honderden euro's belastingvoordeel liggen, zowel gedurende het jaar als bij het invullen van hun belastingaangifte. De meeste aftrekposten vult de Belastingdienst niet automatisch voor je in, dus je moet zelf actie ondernemen om hiervan te profiteren.

Ook giften aan goede doelen kunnen, als ze boven een bepaald drempelbedrag uitkomen, aftrekbaar zijn. Bijdrages aan politieke partijen, culturele instellingen en religieuze stichtingen kunnen ook aftrekbaar zijn mits de organisatie door de Belastingdienst als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) aangemerkt is. Let erop dat je de bewijsstukken van deze giften bewaart.

Overweeg de voor- en nadelen van fiscaal partnerschap

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Of hebben jullie samen een kind? In dat geval wordt je door de Belastingdienst automatisch gezien als fiscale partner. Dit kan ook gelden onder bepaalde andere omstandigheden.

Als fiscale partners dienen jullie één gezamenlijke belastingaangifte in. Dit kan leiden tot belastingvoordeel, omdat het mogelijk is om aftrekposten en inkomsten te verdelen. Echter, er zijn ook potentiële nadelen verbonden aan dit systeem: zo kun je wellicht minder toeslagen ontvangen en moet je misschien meer studieschuld terugbetalen per maand. Het is dus belangrijk om goed na te denken over jouw specifieke situatie voordat je besluit of fiscaal partnerschap voor jou gunstig is.

Peildatumarbitrage: waarom grote transacties goed gedocumenteerd moeten zijn

De Belastingdienst houdt nauwlettend toezicht op grote verschuivingen tussen spaargeld en beleggingen rondom de peildatum (1 januari). Dit wordt ook wel peildatumarbitrage genoemd. Vermijd strategieën die bedoeld zijn om tijdelijk minder belastbaar inkomen te tonen – ze kunnen meer kosten dan ze opleveren.

Als je toch besluit grote transacties vlak voor of na de peildatum uit te voeren, zorg dan dat deze legitiem zijn en goed gedocumenteerd. Zo kom je niet onnodig onder vuur bij controle door de fiscus. Tot slot raden we altijd aan professioneel advies in te winnen bij twijfel; complexiteit binnen de fiscale wetgeving vraagt soms om specialistische kennis.

Belastingaangifte doen in 2024: slim voorbereid aan de slag

Met deze praktische tips ben je helemaal klaar om jouw belastingaangifte over 2023 efficiënt én effectief af te handelen. Of je nu spaart, belegt of beide doet, kennis over belastingtarieven in box 3 en mogelijkheden tot belastingvrij sparen is altijd mooi meegenomen. 

Blijf sparen, blijf plannen en wie weet... misschien krijg jij dit jaar wel een fijn extraatje terug van de Belastingdienst.

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.