Nederlanders sparen meer door laag consumentenvertrouwen

11-07-2022

Nederlanders sparen meer door laag consumentenvertrouwen

Nederlanders zijn flink aan het sparen. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat er in de maand mei 2022 €6,5 miljard aan spaartegoed bij is gekomen. Het totaal bedrag aan spaargeld in Nederland is hierdoor gegroeid tot bijna €420 miljard.

In 2020 hebben Nederlanders ook veel geld opzij gezet. Vanwege de coronacrisis werd er nauwelijks vakantie gevierd en hebben veel mensen minder geld uitgegeven. Als gevolg daarvan werd er in de maand mei €9,4 miljard op spaarrekeningen gestort. In 2021 waren er minder beperkingen en kon er al wat meer geld uitgegeven worden. Desalniettemin werd er vorig jaar in de maand waarin het vakantiegeld wordt uitgekeerd nog altijd €5 miljard gespaard. En in mei 2022 werd er dus €6,5 miljard opzij gezet.

Fred van Raaij, hoogleraar economische psychologie aan Tilburg University, noemt op NU.nl de bijna €420 miljard een “gigantisch” totaalbedrag aan spaargeld. Hij heeft ook wel een verklaring voor het opvallende spaargedrag in mei 2022. “Nederlanders zijn kampioenen in sparen en verzekeren en willen alle risico’s afgedekt hebben.” Van Raaij voegt toe dat het consumentenvertrouwen momenteel heel erg laag is en dat mensen daarom graag wat extra’s achter de hand willen hebben.

Bron: DNB. Lees meer: NU.nl