Grootbank spaarders laten 1,8 miljard aan rente liggen

09-08-2023

Grootbank spaarders laten 1,8 miljard aan rente liggen

Wie alleen spaart bij een grote bank loopt veel rente mis. Volgens financiële vergelijkingssite Geld.nl laten alle grootbank spaarders gezamenlijk tot €1,8 miljard aan rente. Dat is voor de grootbanken een mooie winst, maar voor de gemiddelde spaarder misgelopen rendement. 

Bijna de helft van de Nederlanders krijgt minder rente bij een grootbank 

Uit het onderzoek van Geld.nl blijkt dat 48% van de Nederlanders alleen spaart bij een van de drie grootbanken. Geld.nl keek in het onderzoek naar de periode tussen juni 2022 en mei 2023. Toen stond er gemiddeld €368 miljard op Nederlandse spaarrekeningen. Dat betekent dat er €176,7 miljard aan spaargeld enkel bij een van de grootbanken staat.

Honderden miljoenen aan misgelopen rente

In die periode konden grootbank spaarders een rente van gemiddeld 0,21% verwachten, wat over de €176,7 miljard neerkomt op €371 miljoen.  

“Maar er was veel meer rendement te behalen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “De gemiddelde spaarrente op alle beschikbare spaarrekeningen in de Nederlandse markt samen van juni 2022 tot en met mei 2023 was gemiddeld 0,5 procent. Op een gemiddelde spaarrekening was er over die €176,7 miljard dus €875 miljoen aan rente te verdienen. En als ze spaarden op de spaarrekening met de hoogste rente in die periode, hadden ze gemiddeld zelfs 1,25 procent rente kunnen opstrijken, oftewel €2,2 miljard. Als je naar dit laatste bedrag kijkt, hebben de spaarders die enkel bij één van de grootbanken sparen dus zelfs €1,8 miljard aan rente laten liggen.” 

Inmiddels zijn de verschillen alleen nog maar groter geworden, waardoor spaarders bij grootbanken jaarlijks samen  €2,7 miljard aan rente mislopen. Terwijl de grootbanken intussen grote winsten schrijven. Een andere opvallende bevinding uit het onderzoek is dat 35 procent van de Nederlanders niet weet hoeveel spaarrente zij krijgen. 

Bij LeasePlan Bank krijg je altijd een scherpe rente die hoger is dan bij de grootbanken. Benieuwd naar onze actuele rentetarieven? Je vindt ze hier.  

Bron: Geld.nl