Jongeren kopen vaker op afbetaling en lopen daardoor risico

11-04-2024

Jongeren kopen vaker op afbetaling en lopen daardoor risico

Bijna 600.000 iDEAL-transacties afkomstig van rekeningen van minderjarigen zijn het afgelopen jaar gelinkt aan "Koop Nu, Betaal Later" (BNPL)-diensten, onthult de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een nieuw rapport. De gemiddelde transactiewaarde bedroeg circa 50, uitgevoerd door gebruikers tussen de 13 en 17 jaar die waarschijnlijk de leeftijdscontroles van BNPL-aanbieders omzeilden.

Hoewel de BNPL-sector in hun gedragscode vastlegt dat klanten minimaal 18 moeten zijn, roept de AFM op tot snelle actie om minderjarig gebruik daadwerkelijk een halt toe te roepen. De oproep is gericht aan zowel de BNPL-sector als de wetgevers.

De populariteit van BNPL-opties bij online aankopen groeit, waarbij consumenten de betaling kunnen uitstellen. Dit brengt echter risico's met zich mee, waaronder 'herinneringskosten' van gemiddeld 15 bij het missen van een betalingstermijn. De AFM adviseert consumenten daarom hun e-mail goed te monitoren voor betalingsherinneringen.

De markt voor BNPL is groot met in 2022 ongeveer 45 miljoen transacties ter waarde van 4,8 miljard. Vooral onder 18 tot 24-jarigen neemt het aantal transacties toe, met een stijging van 32%. Jongere consumenten onder de 35 jaar betalen ook relatief vaker aanmaningskosten en komen vaker terecht bij incassobureaus.

--> Financieel gezonder als jongvolwassene? In dit blog geven we praktische stappen voor goede financiële beslissingen.

Daarnaast uit de AFM zorgen over online verleidingen zoals 'finfluencers', die vooral jongeren financieel advies geven via sociale media. Ondanks de groeiende bezorgdheid, valt BNPL pas eind 2026 onder het toezicht van de AFM.

Bron: AFM